Лавров: Русия никога повече няма да е зависима от Запада. От тази криза ще излезем много по-силни! (С ВИДЕО)

6

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че не вярва днешният сблъсък на Русия със Запада заради Украйна да доведе до ядрена война, съобщи Ройтерс.

„Не искам да вярвам и не вярвам, че може да започне ядрена война“, каза Лавров на пресконференцията след разговорите в Турция с украинския му колега Дмитро Кулеба. Думите му бяха в отговор на репортерски въпрос дали ще има ядрена война.

Руският външен министър каза още, че слуховете за възможна руска атака срещу бившите съветски балтийски държави „изглеждат като възродени с пропагандна цел стари мистификации“.

Сергей Лавров каза, че до бомбардировката на украинска детска болница се е стигнало, след като украински националистически батальони са се укрепили в обекта, но посочи, че в сградата не е имало нито пациенти, нито медицински персонал.

Лавров заяви също, че западните медии представят само украинската гледна точка към случилото се – по един изключително манипулативен и лъжлив начин. Вчера украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия, че извършва геноцид, след като официални лица заявиха, че руски самолети са бомбардирали болницата в Мариупол, погребвайки пациенти под отломките на сградата въпреки споразумението за прекратяване на огъня,за да могат хората да напуснат обсадения град.

Лавров разясни, че Москва още в понеделник е информирала ООН, че в болницата не е имало медицински персонал, а обектът е бил превзет от ултрарадикални бойци от украинския батальон „Азов“.

Руският дипломат №1 посочи, че Русия иска да види Украйна свободна от фашисткия режим, приятелски настроена към Москва, демилитаризирана и да не представлява заплаха за Москва и руската култура. В тази връзка той посочи, че Западът пренебрегва репресиите срещу етническите руснаци и срещу рускоговорящите, които са над половината от населението на Украйна, пренебрегва и опитите да бъде заличена тяхната културна идентичност, която е руска.

Лавров изрично посочи, че Русия не иска никога повече да зависи от Запада – както от западни компании, така и от западни държави. Във връзка с появилите се опасения дали в отговор на западните санкции Москва няма да спре газоподаването към ЕС, руският външен министър посочи, че Русия никога не е използвала нефта или газа като оръжие.

„Но този път, уверявам ви, ще излезем от тази криза с по-здрава психология и оздравяло съзнание. Мисля че скъсахме с илюзиите си, че Западът може да бъде надежден партньор. Западът обича да говори за някакви свои уникални ценности и явно вярва в заклинанията си. Но истината е че той по всяко време е готов, дори за дребна или съмнителна изгода, да те предаде, както и да предаде собствените си ценности.

Уверявам ви, че ние в Русия ще се справим. Но ще направим всичко, за да не зависим повече от Запада по никакъв начин в онези области от нашия живот, които са от решаващо значение за нашия народ.

Ще се погрижим да сме неуязвими и нито чичо Сам, нито който и да е друг да може да взема решения, които целят унищожаването на нашата икономика.

Русия ще намери начин да не зависи повече от никого. Това трябваше отдавна да го направим“.

Лавров също така заяви, че президентът Владимир Путин няма да откаже среща с украинския си колега Володимир Зеленски, за да бъдат обсъдени „конкретни“ въпроси.

От истеричните реакции и напълно безпочвената омлаза на Запада през последните 20 години към Русия Лавров разбрал колко застрашена е страната му – дори самото й право да фигурира на географската карта на света било застрашено, отбелязва Ройтерс.

Руският външен министър отново посочи, че Москва разполага с оригиналния документ – заповед, от който става ясно, че Украйна е планирала в началото на март военна интервенция на териториите на признатите от Русия Донецка и Луганска народни републики.

ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

6 КОМЕНТАРИ

  1. ВЕЛИК ДИПЛОМАТ ЛАВРОВ НАЙ ВЕЛИК НА СВЕТА ОБИЧАМЕ ТЕ СЕРЙОЖА ГОРДЕЕМ СЕ ЧЕ СИ НАШ БРАТ

  2. Кибритени клечки не можете да произвеждате. Този с цялата шайка престъпници трябва да бъдат бесени. Комунизма е най голямото зло на света. Жалко за обикновените руснаци търпящи тези изроди.

    • Вчерашните партийно комунистчески измекяри
      Са днешните американо фашистки помияри

  3. Хич не вярвам, че Лавров сега е разбрал, че на Запада не може да се вярва.

  4. ЗАПАДА Е НАЙ ГОЛЕМИЯ ПАРАЗИТ НА СВЕТА НАТО ЕС САЩ СОРОС ИМАТЕ ОМРАЗАТА И ПРОКЛЯТИЕТО НА ЦЕЛИЯ СВЯТ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *