Лавров: На Зеленски му липсва воля за мир. Западът провокира кризи на хиляди километри в опит да реши своите проблеми

„Въпреки провала на „контранастъплението“ на украинските въоръжени сили, Западът продължава да помпа Киев с оръжия и повишава залозите като изпраща на местния режим все по-смъртоносни и далекобойни системи. НАТО доставя и голямо количество забранени оръжия като касетъчни боеприпаси и снаряди с обеднен уран“, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за ТАСС.

„Трагичните събития в Близкия изток за известно време изместиха украинската криза от първите страници на западните медии. За повечето враждебни към страната ни правителства обаче „нанасянето на стратегическо поражение на Русия на бойното поле“ продължава да е приоритет. Нито Вашингтон, нито Брюксел се отказват от това да финансират и да доставят оръжия на режима в Киев, осъзнавайки, че без тази тяхна помощ той е обречен. Те все още имат интерес да възпират Русия с ръцете, телата и в крайна сметка със смъртта на украинците“, заяви пред ТАСС Сергей Лавров. По думите му, продължава да действа т. нар. формат „Рамщайн“, в рамките на който представители на повече от 50 държави ежемесечно обсъждат исканията на Киев за предоставяне на военна техника и боеприпаси.

„Принудени сме да отбележим липсата на воля за мир от страна на режима на Зеленски. Неговите представители мислят в категориите на войната и прибягват до много агресивна реторика. Не се говори за никакво прекратяване на бойните действия, въпреки че за страната и нароода им това означава самоубийство. Продължава да важи забраната за преговори с руското ръководство, установена от Зеленски на 30 септември 2022 г. Направете си изводите“, добави руският външен министър.

Относно Близкия Изток

„Лично ние не обсъждаме нищо зад кулисите, винаги работим открито. Време е всеки да си вземе поука от последствията от опитите на САЩ да си играят на задкулисна дипломация в Близкия изток. Линията на Вашингтон на монополизиране на посредническите усилия и подкопаване на международната правна рамка за уреждането доведе до настоящата ескалация в зоната на конфликта“, заяви руският външен министър пред ТАСС. „Руската позиция по палестинския въпрос се основава на решения на Съвета за сигурност и Общото събрание на ООН, както и на Арабската мирна инициатива. Формулата за установяване на траен мир е добре известна. Той включва създаването в рамките на границите от 1967 г. на независима палестинска държава със столица в Източен Йерусалим, съжителстваща в мир и сигурност с Израел“, припомни Лавров.

Задачата на международните посредници е да помогнат на страните да установят диалог, в рамките на който да разрешат всички спорни въпроси. „Разбира се, това не е лесно. Но алтернативата на преговорите е продължаващото кръвопролитие. Без „политически хоризонт“ израелците и палестинците ще продължат да живеят от ескалация до ескалация, както е било в продължение на 75 години“, предупреди първият руски дипломат.

По думите му, „управляващите кръгове на Запада провокират кризи на хиляди километри от границите си, за да решат собствените си икономически и системни проблеми за сметка на други нации“. „Спомнете си бомбардировките на НАТО над Югославия, нахлуването в Ирак под фалшивия претекст за наличие на оръжия за масово унищожение там, рухването на либийската държавност и намесата в Сирия. В този контекст четете и избухването на въоръжения конфликт в Източна Европа, провокиран от разширяването на НАТО и превръщането на Украйна в антируски плацдарм. Последния такъв конфликт, обслужващ западните интереси, бе изострянето на ситуацията в зоната на палестинско-израелския конфликт. Места на конфликти има и в други региони. Споменахте Африка, но има и Афганистан, и Корейския полуостров. Американците открито насърчават сепаратистките тенденции в Тайван, въпреки многократните предупреждения от Пекин, че това застрашава националната сигурност на Китай и саботира основните жизненоважни интереси на КНР“, отбеляза Лавров.

Никой не е застрахован от това да се превърне в жертва на геополитическите машинации на Запада, продължи той. „И това става все по-ясно на все повече държави в света. Усещаме го, когато общуваме с партньори на международната арена. Повечето от тях са съгласни с нас, че рано или късно нашите западни колеги ще трябва да приемат реалностите на многополюсния свят и тогава всички въпроси ще се решават въз основа на баланса на интересите. Въпреки това, до този момент, развитието на кризата между нас и тях в Украйна и на други места по света, очевидно, ще продължи“, заключава Лавров.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *