Лавров: „Антъни Блинкен и Жозеп Борел са страхливци“. Обясни кой е имал интерес от разпада на Югославия

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Европейския съюз няма демокрация, а „дисциплина на палката“, и нарече държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел „страхливци“ за това, че си тръгнаха от Северна Македония и не се включиха в дискусиите на срещата на ОССЕ в Скопие, предаде ТАСС.

„На това събитие няма украински министър, не са дошли и министрите на Полша и балтийските държави. Блинкен, както разбирам, си е тръгнал, а с него и Борел“, отбеляза Лавров и продължи: „Вероятно те смятат, че по този начин ще демонстрират и откроят намерението си да изолират Русия. А аз смятам, че те са просто страхливци, които се страхуват от всеки честен разговор с факти„.

Лавров засегна в изказването си и темата за Балканите, като заяви, че народите там няма да позволят на Запада да настройва държавите им една срещу друга, посочва ТАСС.

„Разпадането на Югославия беше в интерес на Запада, никой на Балканите не се нуждае от такава „обединяваща“ сила. Открай време политиката на Запада на Балканите е да настройва един народ срещу друг. И той продължава да го прави с успех и в момента“, каза той. „Убеден съм, че народите на балканските държави през своята дълга и тежка, но славна история са си изградили някакъв генетичен код и в крайна сметка няма да се оставят да бъдат обиждани, няма да позволят на нашите западни колеги постоянно да разиграват там етническата и националната карта, като настройват и подкрепят една държава срещу друга, един народ срещу друг„, добави той.

По думите му западните страни „насърчават някои етнически групи на Балканите, докато към други заемат агресивна, диктаторска позиция, изисквайки да се съгласят, преди да е станало твърде късно, да се присъединят към санкциите срещу Русия„.

По отношение на войната в Украйна, той каза, че Москва не вижда сигнали от страна на Киев и западните държави за готовност за политическо уреждане. За да започне политическият процес за Украйна, са нужни две страни, „като в танго„, но от другата страна „танцуват брейк“, заяви руският външен министър на пресконференцията.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

 1. Единственият напуснал срещата след Борел- е… Познайте от първи път!
  Познахте- Мария Габриел!
  Явно и езикът й се е удължил като жир@фската й шия- за да може да лиже х@мерикански з@дници!
  Туйто. Скоро ще ни наврат в к@чи гъз и ще ни разпарчатосат на парчета- ако не се вдигнем.

 2. Тя- Габриел не можела да седи на една маса с хора, които имали антибългарски прояви. Абе ей не е важно ти какво можеш или не можеш, ти си там за да защитаваш българските интереси, а не за твоите. По- антибългарски прояви прояви и по-вредни от вашите няма. Ти на Лавров и кафе не си достойна да поднесеш.

 3. „Разпадането на Югославия беше в интерес на Запада, никой на Балканите не се нуждае от такава „обединяваща“ сила. Открай време политиката на Запада на Балканите е да настройва един народ срещу друг. И той продължава да го прави с успех и в момента“, каза той. „Убеден съм, че народите на балканските държави през своята дълга и тежка, но славна история са си изградили някакъв генетичен код и в крайна сметка няма да се оставят да бъдат обиждани, няма да позволят на нашите западни колеги постоянно да разиграват там етническата и националната карта, като настройват и подкрепят една държава срещу друга, един народ срещу друг„

  Точно в целта- уважаеми г-н Лавров!
  Това е истината!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *