Китай: САЩ да изтеглят войските си от Сирия и да спрат да мародерстват там

Китай призовава САЩ да изтеглят войските си от Сирия и да спрат да плячкосват страната. Говорителката на китайското външно министерство Мао Нинг заяви това на брифинг в петък.

„САЩ незаконно се намесиха във военните действия, свързани със сирийската криза, което доведе до смъртта на голям брой невинни цивилни граждани и до сериозна хуманитарна катастрофа“, заяви Мао Нинг.

„Призоваваме Съединените щати да започнат да зачитат суверенитета, независимостта и териториалната цялост на другите държави и незабавно да прекратят незаконното си военно присъствие и мародерството си в Сирия“, каза тя. Мао Нинг също така призова американските власти да отменят „незаконните едностранни санкции“ срещу Сирия и да спрат действията, които влошават хуманитарната ситуация в страната. Припомняме, че САЩ са окупирали петролните и газови находища на Сирия в източната част на страната.

Според говорителката на Министерството на външните работи на КНР през годините на сирийската криза най-малко 350 хил. души са загинали от последиците на военния конфликт в страната, а 14 млн. души се нуждаят от спешна хуманитарна помощ.

В сряда Камарата на представителите на САЩ не успя да приеме резолюция, която да задължи администрацията на Вашингтон да изтегли всички американски войски от Сирия. Инициативата беше внесена през февруари от члена на Камарата на представителите Мат Гец (републиканец, от Флорида). Той подчерта, че Конгресът не е разрешавал използването на американски сили в бойни действия на сирийска територия.

На 4 март генерал Марк Мили, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, посети Сирия, където заяви, че американското военно присъствие в страната е „от решаващо значение за сигурността както на САЩ, така и на техните съюзници“.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

2 коментара

  1. САЩ, АКО НЕ КРАДАТ,УБИВАТ И УНИЩОЖАВАТ ДЪРЖАВИ,ТО ТЕ ЩЕ УМРАТ ОТ ГЛАД.

  2. А от България нещеш ли ма булка?
    Какви другари сте ни, като не сложихте и нас в списъка.
    В некво сайтче поглед.инфо се скъсват всеки ден по 555 новини и хвалби за китай да пускат, нищо че там е пълен тоталитаризъм и мачкане на народа за кой каквото се сети.
    Явно чайналовърите мечтаят и нас така да ни налазят. Съвсем не е случайно, че червените кхмери виеха на умряло всички да ни ваксинират.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *