Кисинджър: Война между САЩ и Китай ще доведе до унищожаването на човечеството

4

Хенри Кисинджър, който беше държавен секретар на САЩ по времето на Студената война и периода на управление на президента Ричард Никсън, предупреди, че към постоянната заплаха от ядрена война, днес можем да добавим още една смъртна заплаха за човечеството – иновативните оръжия с изкуствен интелект. Такива военни технологии в момента развиват и трите велики сили – САЩ, Русия и Китай и ако бъдат използвани, ще доведат до „Нов Съден ден”.

В началото на 70-те години, в пика на Студената война между САЩ и СССР, Кисинджър разработи програма за сприятеляване на Америка с комунистически Китай и откъсването на Пекин от съветската орбита. Целта му беше хитроумно да принуди Кремъл да харчи повече ресурси за защита на източните си граници.

Управлението на президента Доналд Тръмп буквално заличи това политическо достижение на Кисинджър – приятелството и сътрудничеството с Китай. А новият президент Байдън просто продължи политиката на конфронтация с Пекин. 97-годишният Кисинджър днес е убеден, че съперничеството между двете икономически суперсили САЩ и Китай е много по-опасно за планетата от конфликтът между САЩ и СССР по време на Студената война.

В свое изказване на форума по международни отношения в Седона, Хенри Кисинджър нарече настоящата криза в отношенията с Китай „най-големия проблем за Америка и света“. „За първи път в историята на планетата ни има реална опасност човечеството да престане да съществува. Днес технологични институти в САЩ, Русия и Китай разработват военна технология, която със своята поразяваща мощ надминава всичко, което бихме могли да си представим преди 70 години“, заяви бившият шеф на американската дипломация и бивш помощник на президента на САЩ по националната сигурност.

Кисинджър направи този коментар по повод думите на ръководителят на Пентагона Лойд Остин, който заяви, че следващата Голяма война „ще е много по-различна“ от всички, които американците са водили преди. Бившият държавен секретар напълно се съгласи с това твърдение. Той припомни, че по време на Студената война ядрените оръжия на СССР и САЩ са заплаха, но заедно с това и възпиращ фактор. Днес обаче към тези атомни оръжия е прибавен и изкуствен интелект. Китай и САЩ са лидери в тази нова технология, но и Русия не е много по-назад. Това още повече приближава човечеството към деня на „Страшния съд“.

Използването на високи технологии в областта на изкуствения интелект означава, че човекът и машината стават партньори и машините могат да придобият способността да вземат собствени решения. „В хода на военен конфликт между трите велики военни високотехнологични сили това ще има катастрофични последици“, убеден е Кисинджър.

Миналата седмица той разви своите възгледи за днешните отношения между САЩ и Китай и в интервю за германския вестник „Welt“. В него Кисинджър призова западните правителства да продължават да блокират възхода на Китай с всякакви други средства, но не и с военни. Според него САЩ трябва да впрегнат всички сили, за да стигнат и изпреварят Китай в сектора на изкуствения интелект. „Трябва да разрушим доминацията на Китай в сектора на изкуствения интелект“, заяви той и добави, че в момента и двете страни имат възможности да спечелят битката за пазари и високи технологии. Но и Америка, и Китай трябва да ограничат апетитите си за световно господство. „САЩ трябва да разполагат с надеждни средства за отбрана, но в днешния свят на високи технологии и изкуствен интелект, където Вашингтон не е лидер, трябва да се стремим не към световна хегемония, а към това да се научим на съвместно съществуване с други велики сили и техните сфери на влияние“, каза бившият държавен секретар.

Кисинджър разкритикува и Европейския съюз. Ако Европа се възползва от американско-китайското разделение, това ще изостри конфронтацията и ще задълбочи кризата. „Не съм привърженик на идеята за кръстоносен поход срещу Китай. Мнението ми е, че с Пекин трябва да постигнем взаимно разбирателство“, каза авторът на една от най-големите политически сензации през 70-те години – неочакваното посещение на Никсън в Пекин и срещата му с Мао Дзедун. След която визита последва стратегически съюз между двете страни в геополитическия триъгълник срещу третата – СССР. Много анализатори са на мнение, че именно стратегическият съюз между САЩ и Китай е довел до рухването на СССР.

Естествено възниква въпросът дали днешният стопанин на Белия дом Джо Байдън е готов да следва препоръките на известния анализатор. През последните 4 години, при управлението на Доналд Тръмп конфронтацията между САЩ и Китай достигна кризисни мащаби. Джо Байдън имаше шанс да стопли отношенията, но и той продължи политиката на своя предшественик. Днес пак сме свидетели на стратегическо обединение на две от страните на геополитическия триъгълник, но то е между Китай и Русия. А на прицел са Съединените щати.

Хонконгският вестник South China Morning Post цитира реч на Байдън от миналата седмица, в която той определя режима в Китай като „авторитарен“ и призовава депутатите в сената да одобрят нови разходи от трилиони долари, за да може САЩ да настигне Китай в технологията на изкуствения интелект. Очевидно е, че съветите на остарелия американски ястреб Кисинджър не са адекватни на днешната ситуация в света и не са полезни на днешния американски естабилишмънт. В Америка настроението вече е различно.

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин определи обвиненията на Байдън в авторитаризъм като богохулство и манипулиране на ценностите на демокрацията. Това е епизод от една безкрайна информационна война. По-сериозно е нещо друго: В бюджета си за 2021 г. китайското правителство отпусна 2,4 трилиона долара за развитието на иновативни високи технологии. Skandalno.net

Превод: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

4 КОМЕНТАРИ

  1. ИДЕ НОВОТО ЮДЕЙСКО ВЪЗКРЕСЕНИЕ !
    НЯМА ДА ОСТАНЕ НИКО, И НА ЮДЕЙСКИТЕ СВИНИ КОЙТО ЩЕ СКРИЯТ В ЯРЕНИТЕ СИ ДУПКИ ПОД ЗЕМЯТА, КАТО ИЗЛЕЗНАТ ОТ ВЪН НЯМА КОЙ ДА ИМ РАБОТИ, А С ДАЛИРИТЕ ЩЕ СИ БЪРШАТ ГЪЗОВЕТЕ !

    ХАЛЕЛУЙ,Я

    СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ

  2. ПРАВО В ЦЕЛТА Д-Р. ЧОЛАКОВ ПОЗДРАВЛЕНИЯ ТО ПЪК ЕДИН ЖИВОТ ПО ДОБРЕ Е ПО БЪРЗО ДА СВЪРШВА

  3. Всички преговори, които Щатите искат да водят с Русия и Китай трябва да са единствено по техните правила и в техен интерес. Фактът, че мобилизираха цяла Западна Европа, васално подчинена и частично окупирана да скача срещу Русия под съвсем измислени и недоказани обвинения е доказателство за липса на всякакво желание за разумни договори. При това във всички техни действия няма никакво зачитане на международното право, което са нарушавали всякога, когато са смятали за необходимо. Само, че бедните и прости руснааци, т.н Бензиностанция показа гениални достижения във военната техника. Не можели да направят една шевна машина, или една кола на ниво, но целият комплекс на армията им показа и на тъпите наши русофоби своето ниво.Този кораб прави американските самолетоносачи старо и непотребно желязо, гледайте и злобейте. „Этот Корабль сможет потопить весь Флот НАТО, Новый Адмирал Нахимов“ ютуб.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *