Киев изстиска последните си читави резерви за Самоубийствената Атака срещу Херсон

Контранастъплението срещу Херсон, агресивно рекламирано от Киев, доведе до загубата на стотици убити и хиляди ранени украински войници, унищожени десетки танкове, бронетранспортьори и няколко самолета. Защо Киев предприе тази самоубийствена авантюра и как ще се развие оттук – нататък ситуацията в херсонско-николаевско направление и по-целия украински фронт?

Украинските военни, по пряка заповед на Владимир Зеленски, обявиха контранастъпление на ВСУ в Николаевска и Херсонска области. Като успоредно с това подложиха на масиран обстрел населените места в освободените от Русия територии.

В резултат на активната отбрана на руските въоръжени сили частите на ВСУ обаче претърпяха големи загуби. „Загубите на противника в жива сила възлизат на над 560 убити военнослужещи и повече от 2000 ранени“, гласи съобщението на руското министерство на отбраната. Според руските военни в периода 29-30 август по границите на Херсонска област руската армия е унищожила 26 украински танка, 23 бойни машини на пехотата, девет други бойни бронирани машини, свалила е два щурмови самолети Су-25. „Поредният опит за настъпателни действия на врага се провали с гръм и трясък“, заявиха от ведомството на Сергей Шойгу.

Според канала “Рибар” в “Телеграм” въоръжените сили на Украйна са се опитали да атакуват в района на няколко населени места, разположени по поречието на река Ингулец, десния приток на Днепър: от север на юг – Давидов брод, Андреевка, Снегиревка. Освен това в района на Високополе в северната част на Херсонска област и от село Александровка на Черно море към Херсон. Украинските въоръжени сили са решили да използват събраните в района свои остатъци от жива сила и техника, по-голямата част от които са прехвърлени тук наскоро от Донбас, от районите на бойните действия край Соледар, Авдеевка и Угледар. Ето до каква степен украинската армия страда от дефицит на бойна техника.

„ВСУ предприемат удари в посока Херсон, за да ударят нашето предмостие на десния бряг на Днепър, което дава възможност на руските войски да развият настъпление в равнината както на север към Кривой Рог, така и на запад към Николаев и Одеса“, обяснява военният експерт и редактор на списание „Арсенал на отечеството“ Алексей Леонков.

Освен това, според него, украинските военни предприемат локални настъпления точно тук – от Кривой Рог и Николаев в посока Херсон – поради равнинния характер на терена. „Там има малко гори, голи полета, това дава възможност на американците да извършват космическо разузнаване на района и да предоставят тези данни на украинските военни, които са сметнали това за основно свое предимство и започват атаки“, каза той.

„Отнемането от руските военни на плацдарма на западния бряг на Днепър в Херсонска област е критично важно за ВСУ, тъй като оттук е възможно да се развие настъпление срещу Николаев, Одеса, Кривой Рог и по-нататък да се нахлуе в също равнинните централни райони на Украйна. Затова за украинските военни е от първостепенно значение да унищожат този плацдарм“, каза на свой ред Владислав Шуригин, военен публицист и постоянен член на “Изборски клуб”.

Че врагът се е подготвял за настъпление, свидетелства последният удар с ХИМАРС по Антоновския мост над Днепър, казва военният експерт, директорът на Музея на войските за ПВО Юрий Кнутов. Освен това този удар е прикрит от противорадарни ракети АГМ88. „Нашата артилерия е в състояние да нанесе доста мощни удари по плацдарма на ВСУ през Ингулец“, каза той. „Ще можем да ги ударим мощно, побеждавайки авангарда на украинските войски без директен контакт на двете армии”, уточнява експертът.

„Киев хвърли всичко, което имаше тук, включително две бригади добре обучена пехота, подсилена с танкове. Те бяха подкрепени от установки ХИМАРС и западна, НАТОвска артилерия“, отбелязва военният наблюдател Юрий Подоляка. Според него цялата настъпваща групировка на въоръжените сили на Украйна се е състояла от около 10-12 хиляди души. „Всичко това не беше достатъчно. Резултатите от първия ден на контранастъплението са плачевни, а загубите на ВСУ са колосални“, каза още Подоляка. „Без втори ешелон, който по численост не бива да отстъпва вчерашната атакуваща украинска сила, атаката на ВСУ срещу Херсон очевидно няма да успее.“

Тежко украинско поражение отбеляза и военният експерт Борис Рожин: Опитът за изтласкване на руските въоръжени сили от задържаните позиции завърши без резултат: в районите на Благодатни и Снегиревка в Николаевска област врагът се оттегли на първоначално завзетите позиции, в района на Давидов брод фронтът остава стабилен, а опитът на настъпателните сили завърши без резултат край Високополе, Олговка и Потьомкино. „Ако противникът не успее да постигне някакъв успех и да се укрепи в района на превзетото от него село Сухой Ставок, „настъплението“ ще се окаже напълно гнило“, отбелязва Рожин. „В районите на Високополе, Давидов брод, Белозерка и Зелени Гай има големи загуби и бягство от украинската армия. Атаката на ВСУ срещу Благодатно завърши с провал и тежки украински загуби. Руските войски смилат врага с огнева подкрепа от артилерия и авиация “, коментира Даниил Безсонов, първи заместник-министър на информацията на ДНР.

Показателно е, че според украинското издание „Страна“ във вечерната сводка от 30 август на Генералния щаб на ВСУ не е казано нищо за настъплението край Херсон. В същото време още от края на пролетта, когато съпротивата на ВСУ в Мариупол беше сломена, военно-политическото ръководство на Киев заговори за предстоящо контранастъпление на юг. На 10 юли се съобщи, че Зеленски е наредил разработването на план за „деокупация на Южна Украйна“. В средата на лятото ръководителят на военното ведомство на Украйна Алексей Резников в интервю за британския “Таймс” каза, че украинските войски са получили заповед от президента да си върнат южната част на страната и за изпълнението на тази задача разполагат с около 1 милион бойци.

Според експертите киевските стратези са могли да предвидят, че опитът им да разгърнат контранастъпление в Херсонско и Николаевско направление ще завърши с неуспех. Освен това, според Подоляка, тази гледна точка се споделя и от главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни. „Първият ден на украинското контранастъпление показа, че главнокомандващият въоръжените сили на Украйна ген. Залужни е бил прав“, смята експертът. Но явно гледната точка на политическото ръководство в Киев, оглавявано от Зеленски, за което жертвите нямат значение, а е важен единствено информационния ефект и как ще бъде представено едно военно събитие пред Запада, е надделяло.

Не е толкова важно тактическото и оперативното значение на атаките на украинските военни в Херсонско направление, колкото желанието на Киев да изпълни препоръките на Запада за контранастъпление и по този начин да се пазари за допълнителни доставки на оръжия, каза Сергей Хатильов, бивш началник на зенитно-ракетните сили на командването на специалните сили на ВВС. „Зеленски нарежда създаването на военни информационни събития под формата на локални атаки, за да създаде желаната картина и за него няма никакво значение колко успешни ще бъдат те и колко войници от ВСУ ще загинат“, обясни източникът.

Много показателна в тази връзка е реакцията на Белия дом на събитията от понеделник в Херсонска област. „Администрацията на САЩ е запозната с твърденията на Киев за контранастъпление, но няма да коментира публично тези твърдения“, каза Джон Кърби, координатор по стратегическите комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом. Припомняме, че “Дейли Телеграф” по-рано съобщи, че ако до 3 месеца Украйна не успее да проведе успешни контраатаки в Донбас и Херсон, то Западът със сигурност ще отслаби подкрепата си за Киев.

Засега единственият практически резултат от широко рекламираната от киевската хунта „деокупация на юга“ е поредната атака срещу мирни градове и села в Херсонска област. Заместник-началникът на областната администрация Стремоусов каза, че въоръжените сили на Украйна са обстрелвали няколко населени места в Херсонска област в неделя вечерта. Разрушени са училища, социална инфраструктура, повредени са къщи.

Според ръководителя на Каховския район пък Владимир Леонтиев ВСУ са нанесли повече от 10 ракетни удара по Нова Каховка, включително по жилищни сгради и училища. В областния център гр. Берислав е разрушен покрив на многоетажна жилищна сграда, пострадали са две частни къщи в близост, изпочупени са прозорци на няколко жилищни блока, унищожена е сградата на градския център по заетостта. Но не се казва каква е била целта на нападението на ВСУ срещу Херсон, а изявленията в украинските медии са „това е някаква илюзия, филм“, посочи на свой ред Стремоусов.

Альона Задорожная

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Много бих се радвал на първа линия да бяха
    краварски военни и наемници.

  2. Аз бих се радвала,освен наемниците ,да са и нашите политици и безродници.Паси,Дайнов,Лена с крема,Кирчо,Кокорчо,Баце и останалата сволоч,а и Мадам Смърт!Ама на най първа линия!Целия народ ще се радваме да ги видим там,и никога да не се върнат!!! СЛАВ8А РОССИИ!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *