Израелският геноцид в Газа включва кампания за заличаване на палестинската идентичност и институциите, които поддържат и подхранват тази идентичност

Автор: Крис Хеджис

Израелските атаки срещу Газа включват систематичен погром и заличаване на всички културни и образователни институции на палестинския народ. Израел е унищожил всичките 12 университета в Газа. Ликвидирани са около 280 държавни училища и 65 училища, управлявани от създадената с резолюция на ООН Агенция за подпомагане на палестинските бежанци, което е довело до десетки жертви. Около 133 от оставащите училища се използват за подслон на разселените вследствие на военните действия в ивицата палестинци. Повече от 85 процента от 2,3 милионното население на Газа са прогонени от домовете им на фона на продължаващата израелска наземна и въздушна офанзива, която вече е убила над 30 000 души, включително 10 000 деца.

Базираната в Женева организация за човешки права Euro-Med Human Rights Monitor заяви, че Израел е унищожил на етапи всичките 12 университета в Газа. Първият етап е включвал бомбардиране на ислямския университет и университета Ал-Азхар. На 17 януари израелските военни взривиха 315 мини, които превърнаха последния останал университет в Газа – университета Ал-Исраа, южно от град Газа, в развалини. Израелците окупираха университета и в продължение на 70 дни го използваха като военна база, включително разполагайки снайперисти в сградите му, както и превръщайки го в център за задържане и разпити. В университета се е помещавал музей с 3000 археологически артефакта, датиращи от времето на Римската империя. Университетските власти обвиниха израелските войници в плячкосването и взривяването на музея. Университетът Aл-Исрaa беше място, на което се намираше единствената университетска болница в ивицата Газа – една от двете в палестински окупирани територии. Там имаше и сгради, в които се помещаваха медицински и инженерни лаборатории, лаборатории за медицински сестри, студия за медийно обучение, съдебната зала на юридическия колеж и абитуриентски зали. 

При израелските атаки са загинали 94 университетски преподаватели. Сред тях е професор Суфиан Тайе, световно признат учен, президент на Ислямския университет в Газа – физик с много наради и председател на ЮНЕСКО по астрономия, астрофизика и космически науки в Палестина, който загина заедно със семейството си при въздушен удар. Убит е д-р Ахмед Хамди Або Абса, декан на катедрата по софтуерно инженерство в Университета на Палестина – според съобщенията е застрелян от израелски войници, докато се е отдалечавал, след като е бил освободен след три дни задържане. Убити са и  Мохамед Ейд Шабир, също световни известен професор по имунология и вирусология и бивш президент на Ислямския университет в Газа, както и Рефаат Алареер, поет и професор по сравнителна литература и творческо писане в Ислямския университет в Газа,  заедно с членове на семейството си.

Около 4327 студенти са убити, а други 7819 са ранени. 231 учители и административни лица в университетите и училищата също са убити. Палестинците, които имат едно от най-високите нива на бедност на планетата, ценят образованието. Те имат едно от най-високите нива на грамотност в света, а хиляди палестинци, възпитаници на университетите в Газа, са изградили завидни кариери в медицината, математиката и инженерството в цял свят.

Израел изглежда решен да заличи палестинските културни, образователни и исторически ценности, като част от планираното от него заличаване на палестинския народ. В социалните медии се появиха изображения на израелски войници, които ликуват, докато училищата са взривени, включително един видеоклип, показващ разрушаването на известното училище на ООН в северната част на Газа.

Авторът: Хрис Хеджис е американски писател и журналист, носител на наградата „Пулицър“. Бил е чуждестранен кореспондент на вестник Ню Йорк Таймс в продължение на петнадесет години.

Източник – The Chris Hedges Report

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

9 коментара

  1. Свръх голям плач за няколко хиляди мангалите, а никой дума не обелва за геноцида над православните българи. Дори на потърпевшите сякаш не им пука, че ги избиват масово.
    За 35 г. без война затриха 5-6 млн. българи, откраднаха им родината, земята, религията, азбуката ……… но чуваме единствено зловещата тишина.

    • Бе те и в България на север управляват евреи, а на юг турци и българи, северна България е под еврейско-американска власт, а южна България под управлението на ЕС!

      • Сега ми светна що на север се обезлюдява, а на юг бродят все повече брадати сирийски майки и българки раждат цветнокожи.

  2. FuckEU Палестинците са местното население там от векове. На фона на еврейската жестокост и несравнима организация, всички останали, в това число и нас могат да ни поставят в категорията на мангалите. Както е казал Цюй Иоан преди векове в „Гадателят.“ Светът е цял оплетен в небивали лъжи, крилото от комар от бивол по тежи“. Духовното пропадане на Европа ще бъде платено с нейното унищожение. Сега сме свидетели на един ужас, изпълняван от евреите, които бяха подложени на геноцид от Хитлер и Германия. Евреите не само си създадоха държава сред арабския свят, те завладяха и Щатите и водят най-мръсната в света кампания след ВСВ. Безразличието към страданието на другите ,автоматично се излива на собствената ти глава.

    • Дреме ми на шпека кои са и какви ще станат в бъдеще палестинците. Никой не ти отрича, че чифутите са най-мръсното сатанинско племе на земята. Само казвам, че шебека обича да плаче на чужд гроб докато изнасилват, тровят и колят децата му. Но робът обича толерантността и демокрацията, щото така му казва телевизора.
      Кой разбрал, разбрал.
      Пък който не е разбрал, да е разбрал.

      • Всяко нещо трябва да има граници, морал и да се намира някакъв комромис, крайностите са най-лошото нещо, не може без никаква толерантност и от двете страни, не може, защото това посява корените на омраза, а вследствие и на насилие и трагедии! А най-важното е, да има реален правов ред и пред закона всички да бъдат равни!

      • Няма такова нещо като провов ред.
        Морала няма абсолютно нищо общо с компромисните педали или толерантните роби.
        Има си Божий закон със справедливост.
        Вие анално податливите джужопинчета си измисляте правила, закони, разпоредби…….. и квото се сетите, за да манипулирате оФците, но не всеки се вързва на мантрите правов ред.
        Иди в мюсюлманските или чифутската държава и проповядвай там правовият си ред, толерантно и с компромис.

  3. Това е било поведението на испанската и португалската политика след нахлуването в Америка и на Хитлер по отношение на славянските народи.

    • При портукалската и испанската все пак значителна част от местните народи оживяха. Всеки станал католик и поклонник на сатаната е пощаден, но след нашествието на британоварварските ционисти местните са под 1%. Нито промяната на религията, нито научаването на божественият-господарски инглиш ги е спасило. Нещо, което се случва в България, но с много по-бързи темпове.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.