ЗАПАДЪТ СЕ СРИВА! САЩ и Европа влязоха в Кървава Търговска Война! Китай потрива ръце защото… Ето какви ще са последиците:

Търговската война между Европа и САЩ е вече факт! Вече няма как да се скрие, че икономическият възход на Китай води евроатлантическия свят към икономически колапс. А поредното доказателство за това е, че стари съюзници като САЩ и ЕС вече влизат в остри икономически и търговски сблъсъци помежду си. ЕС реши да отговори на новите по- високи американски мита върху вноса на стомана и алуминий, които Вашингтон наложи през март. И вече е ясен списъка с продуктите, внос от САЩ, които Брюксел ще обложени с по- високи евро-мита от 20 юни.

Сред американските стоки, които попадат под прицела на ЕС, са: уиски, тютюн, мотори, дънки, фъстъчено масло и портокалов сок. Увеличението на митата върху въпросните продукти се изчислява на 1,4 млрд. евро.

Санкции върху стоманата и алуминия американците наложиха първо на Китай. С което предизвикаха сериозен търговски конфликт. Последва незабавен отговор на Пекин, който отговори с по- високи мита върху вноса на стотици продукти от САЩ. Тогава Тръмп заяви, че се наложило вдигане на митата заради неправомерни търговски действия от страна на Китай, които пречели на американската икономика. Но по-късно стана ясно, че поскъпването на митата върху стоманата и алуминия не е мярка, насочена единствено срещу Китай, а и срещу Европа.

Защо са американските търговски санкции срещу ЕС?

Преди да въведат митата, САЩ дадоха отсрочка на ЕС до 1 юни. Която отсрочка янките използваха за рекет и натиск върху европейските лидери. Тръмп опита да принуди Ангела Меркел да се откаже от руско- немския газопровод „Северен поток- 2“, като в замяна й предложи да не вдига митата върху стоманата и алуминия. Явно се е надявал чрез митата да изплаши и притисне европейците, така че да продължат да подкрепят безропотно всяка безумна US-политика, като решението им да разтурят ядреното споразумение с Иран, например.

Но вместо това, се случи нещо неочаквано: Европейските лидери се обединиха и разбунтуваха срещу САЩ. Доналд Туск призова Европа да бъде единна и да отвори общ фронт срещу Вашингтон. Ангела Меркел заяви, че ЕС вече не вярва на САЩ и в бъдеще няма да разчита на тях като партньор.

Но черешката на тортата сложи Жан-Клод Юнкер, който директно обвини САЩ за влошените отношения на ЕС с Русия и призова за сближаване на Брюксел и Москва.

Европа най-сетне проумя към каква икономическа бездна я тика САЩ. Затова и брюкселските лидери реагираха като един с категорични заявления, че повече няма да търпят Вашингтон да им нарежда с кого да търгуват и с кого – не. По повод изтеглянето си от ядрената сделка, Щатите заплашиха ЕС, че ще наложат санкции срещу всички европейски компании, които продължат да търгуват с Иран. На което ЕС реагира мъжкарски – анулира редица документи, които преди задължаваха фирмите им да се съобразяват с американското ембарго, където и да е по света.

Дали този първи в историята европейски бунт срещу американските сатрапи ще успее, или ще се окаже, че Стария контитент е много по- зависим от САЩ, отколкото сме си представяли… Това предстои да разберем тепърва. Skandalno.net

Автор: Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *