Жозеп Борел: ЕС може да се разпадне заради проблемите с миграцията

0

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел предупреди, че има риск съюзът да се разпадне заради проблема с мигрантите, предаде италианската новинарска агенция АНСА.

Спорът около приемането на мигранти „може да разпадне Европейския съюз“ заради дълбоките културни различия между страните в съюза и дългосрочната им неспособност да се споразумеят за обща мигрантска политика“ каза Борел в публикувано днес интервю за британския вестник „Гардиън“.

„Някои страни – членки на ЕС в „японски стил“ казват „ние не искаме да се смесваме, не искаме мигранти, не искаме да приемаме външни хора. Искаме си нашата етническа чистота“, отбеляза Борел. Той подчерта обаче, че застаряваща Европа има нужда от мигранти, за да противодейства на тенденциите на намаляване и застаряване на населението си.

Борел изразява това мнение на фона на все по-намаляващото финансиране на семейните и демографски политики в страните от ЕС. А елементарната логика сочи, че е много по-целесъобразно да стимулираш раждаемостта и да подкрепяш отглеждането на деца в собствената си страна, отколкото да приемаш чуждокултурни мигранти, които в повечето случаи така и не се интегрират.

Междувременно Германското правителство днес съобщи, че ще финансира неправителствени организации, работещи в подкрепа на мигранти и бежанци, пристигащи в Италия по море и след като са дошли. Това каза днес пред АНСА говорител на германското министерство на външните работи.

Източници от канцеларията на италианския премиер Джорджа Мелони изразиха изненада от това изявление.

„Италианското правителство незабавно ще потърси контакт с германските власти за разяснение. Надяваме се, че съобщението е някаква грешка, тъй като финансиране от Германия на дейности на неправителствени организации на територията на Италия би било сериозна аномалия“, каза един от цитираните източници.

Броят на мигрантите, пристигнали по море в Италия, се увеличи тази година със 100 процента до 132 832, сочат данни на министерството на вътрешните работи. 1599 мигранти и бежанци са загинали или изчезнали в централната част на Средиземно море от началото на годината според службата на върховния комисар на ООН за бежанците. Няколко кораба на германски неправителствени организации търсят и спасяват хора в района, отбелязва АНСА.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *