Денков мрънка пред Европарламента за руски хибридни атаки и СССР. Отегчи и евроатлантиците. Опразниха залата

Министър-председателят на България акад. Николай Денков участва в дванадесетия пленарен дебат „Това е Европа“ на Европейския парламент в Страсбург. Пред неколцината евродепутати той държа слово, в което призова страната ни час по-скоро да бъде присъединена към Шенген и еврозоната и призна, че сме обект на руски хибридни атаки.

През цялото време Денков четеше, забил нос в листовете пред себе си и рядко вдигаше поглед към залата. Тя пък се оказа празна като демонстрация за пълното неглижиране на българския министър-председател. Явно в Брюксел никой не брои премиера на България за фактор. Направи впечатление, че по време на речта му горе, на последния етаж, където влизат посетителски групи от всички държави-членки на ЕС, напуснаха залата, пише още Епицентър.

Речта на Денков бе изпълнена с клишета и опорки за Русия, СССР и опитите за доминация. Пред Европарламента българският премиер се оплака от тайните служби на Путин и обяви великоруски апетити към нашата страна.

„Моята родина е една от най-старите държави в Европа, запазила името си България от 681 г. насам. В своята хилядолетна история страната ни е присъединявана насилствено към други страни, но успява да възкръсне благодарение на своите будители. Един от тях – Васил Левски, е духовният вдъхновител на независима и духовна България. Именно той казва, че всички българи трябва да сме равни. А да сме равни с другите европейски народи зависи от нашите дружни сили“, посочи той.

„В най-новата си история България е била обект на непрекъснати опити за доминация. Част от тях – успешни от страна на Руската федерация и СССР. За съжаление, тези великоруски апетити продължават и в наши дни и страната ни е обект на целенасочени хибридни атаки. Тайните служби и пропагандата на Путин се възползват от икономическата и суверенна обвързаност на страната ни с Русия, както и от историческите и културни свързаности между народите ни, за да разделят и противопоставят обществото ни на русофили и евроатлантици. Пълноправното членство на България в Европейския съюз и НАТО е най-голямата гаранция за продължаването на демократичния и европейски път на развитие на родината ни. Затова трябва да завършим европейската си интеграция с присъединяването си към Шенген и еврозоната”, посочи Денков като аргумент за приемането ни в Шенген.

Неясно на кого Денков благодари за „подкрепата относно приемането ни в Шенген и Еврозоната“.

Искам да препотвърдя категоричния ангажимент, който нашето правителство е поело, за да изпълни необходимите условия, за да бъде страната ни напълно интегрирана в европейските структури. Искам и да ви благодаря за подкрепата относно приемането ни в Шенген и еврозоната. Нуждаем се от тази подкрепа и ще продължаваме да работим усилено, защото това е важно за България, за да може да бъде една напълно развита и модерна държава с високи технологии, върховенство на закона и всички онези фини настройки, които правят една страна успешна.

Също така бихме искали да можем да бъдем полезни и за развитието на Европа и ЕС. Пълната ни интеграция не означава, че искаме само да получаваме нещо от Европа, напротив – имаме желанието да бъдем възможно най-полезни на развитието на нашия Европейски съюз„, отбеляза министър-председателят Николай Денков.

Акад. Денков засегна и наболялата тема за войните в Украйна и Газа. „За съжаление, ЕС не е изолиран остров на мира и благоденствието. На границата му близо 2 години бушува опустошителна война, в която руските агресори се опитват да сломят порива на украинския народ да живее в независима, свободна и демократична държава. Не по-малко кръвопролитен е и подновеният въоръжен сблъсък в Близкия изток, предизвикан от бруталната терористична атака на Хамас срещу цивилни граждани, жени и деца, и широкомащабният военен отговор на Израел, при който вече загинаха хиляди палестинци”.

Заедно с премиера за Страсбург е и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *