Денков в Брюксел: Трябва да внимаваме какви са действията на Русия и да бъдем готови, ако нещо, недай си Боже, се случи

Трябва във всеки случай да внимаваме какви са следващите действия на Русия и как ние трябва да бъдем подготвени за тях, заяви днес премиерът Николай Денков по повод вчерашните изявления на руския президент Владимир Путин за Черно море. Той отговори на въпроси на български журналисти в Брюксел, където тази седмица участва в срещата ЕС – Западни Балкани и в заседанието на Европейския съвет, съобщава кореспондентът на БТА в Брюксел Николай Желязков.

По думите на премиера в предишните години са били наблюдавани изказвания от руска страна, които издават имперски амбиции. Тези имперски амбиции включват доста от сегашните държави, включително част от държавите в ЕС, отбеляза Денков. В известен смисъл нищо ново. От друга страна, трябва да внимаваме за тези изказвания, защото преди това те изглеждаха като изказвания, след което се оказа, че някои от тях се превърнаха в план за действие, добави премиерът.

От доста време доста хора казваме, че трябва да се внимава в това отношение. Надявам се и българското общество най-сетне да почне да чува, че има нужда от внимание в тази посока. Подготвяме се с интегриране в структурите на НАТО и с превъоръжаването на Българската армия, включително съвместно в учения с други войски на НАТО, така че да бъдем готови, ако нещо, недай си Боже, се случи, посочи Денков.

Той съобщи, че вчера се е състояла съвместна среща между него, председателя на Европейската комисия, президента на Румъния и австрийския канцлер за Шенген. По неговите думи нашата и румънската страна са обяснили, че сухопътните граници са важни. Остана за последваща дискусия, поясни Денков.

По повод предложението на председателя на Европейския съвет за разпределение на подготвяното увеличение на бюджета на ЕС за действията в областта на миграцията премиерът уточни, че част от предвидените суми ще послужат при опазването на българо-турската граница. Със сигурност част от тези средства ще бъдат насочени за техническо обезпечаване, за изпращане на допълнителни патрули към другите държави, каза той. Това има пряко отношение към защитата на нашата граница с Турция, отбеляза премиерът.

В светлината на предстоящия днес разговор в Европейския съвет за Близкия изток Денков посочи, че позицията на България е, че всички форми на тероризъм са неприемливи. Атаката на „Хамас“ беше изключително брутална, коментира той. Трябва да се направи всичко възможно да се премахнат възможностите тя да се повтори. Големият въпрос е, как. ЕС застъпва идеята за две държави. Търси се политическо представителство на палестинците през Палестинската автономия. Има различни варианти за бъдещето, въпросът е, как да се осигури това бъдеще, как да се тръгне към него, добави премиерът. Той поясни, че ЕС не обсъжда санкции спрямо Израел.

Премиерът изрази очакване следващата седмица Народното събрание да възобнови работа. Много е важно българският парламент да продължи да работи – бюджет, Конституция, още закони. Предполагам, че следващата седмица работата на парламента ще се ускори, за да навакса това, което загубиха вчера и днес, допълни министър-председателят.

Източник: БТА

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. Аз замразения в Т.н. Свободно слово каза:

    Ти бе презряна подлого какво общо имаш с Англосаксонските Колонизатори. Как може човек с такъв образователен ценз да бъде толкова смазващо тъп. Мога да те покрия със оценките на световно доказани личности, които показват на къде върви света. Европа пропадна духовно, политически, икономически, морално и военно. Нас ни погребват скоростно. Приоритетите били Украина и емиграцията. За съд и затвор сте всички.

  2. От страна на Русия на нас и България нищо няма да ни се случи, но от вас всичко лошо може да се очаква да се случи, както и го правите.

  3. ДАЙ БОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ! Русия не един път ни е спасявала от предатели и подлоги на разни посолства като тебе и цялата ви пасмина.
    А след това следва Народен Съд над националните предатели и РАЗСТРЕЛ. Това е неотвратимо, само : Дай боже да се случи по – скоро

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *