Демонтажът на паметника не спира въпреки министерската заповед

Вече шести ден продължава варварското събаряне и рязане на Паметника на Съветската армия в центъра на София. Работата не спира въпреки разпространената заповед за незабавно прекратяване на дейностите по демонтиране на монумента, която е с дата още от 14 декември. Документите бяха разпространени в социалните мрежи.

Три дни по-късно заповедта продължава да бъде пренебрегвана.

Кранът остава разположен край паметника, работниците продължават премахването на елементи при засилено полицейско присъствие.

Отрязаните фигури от върха на монумента все още се намират в района на монумента.

Според графика всички дейности по скулптурите трябва да приключат до 11 януари, но в огласения в петък план за изпълнение от наетата от областната управа фирма е посочено, че сроковете са примерни. Пише още, че дейностите няма да се провеждат в тъмната част на денонощието, но в първите два дни от демонтажа се случи точно обратното.

Междувременно се чака решението на съда, който бе сезиран поотделно от Мая Манолова и „Възраждане“. В понеделник Министерството на културата и областната управа трябва да отговорят дали ще продължи демонтажът и при какви условия.

Остава отворен и въпросът, ако демонтажът е извършен незаконно, какво ще се случи с отрязаните фигури.

С днешна дата кметът на София Васил Терзиев засегна темата за монумента в отчета си за един месец работа на поста. Той се обърна към социалистите с въпроса: „Кое ви е по-важно: един паметник или 1 млн. живота в София?“

В публичното пространство вече се разпространи неофициалната информация, че демонтажът на паметника е обвързан с опита на Терзиев от „Продължаваме промяната“ да сформира мнозинство с БСП в Столичния общински съвет, като нещата вече били пред положителен развой. Точно в този момент обаче по инициатива на ДБ – коалиционния партньор на „Продължаваме промяната“ започна рязането на фигурите от постамента и постигането на споразумение по управлението на града и избора на председател на СОС бяха осуетени заради гневната реакция на социалистите.

ЕТО И ЗАПОВЕДТА НА МИНИСТЕРСТВОТО ЗА НЕЗАБАВНО СПИРАНЕ НА СЪБАРЯНЕТО ПАМЕТНИКА ОТ 14 ДЕКЕМВРИ:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *