Двойните стандарти на ЕС към Газа и Украйна: 32 000 са убитите палестинци, но Русия е „агресор“, а Израел не

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова лидерите на ЕС да покажат същата загриженост за цивилните в Газа, както в Украйна. Докато ЕС насочи над 100 милиарда евро за оръжия, муниции и хуманитарна помощ за Украйна, той едва сега, след 5 месеца бомбардировки и 32 000 убити цивилни, поиска от Израел да не нахлува в бежански лагер в Газа. Въпреки това ЕС и САЩ не са наложили никакви санкции срещу Израел, за разлика от Русия.

„Основният принцип на международното хуманитарно право е да се защитават цивилните. Трябва да се придържаме към този принцип и в Газа, както го правим в Украйна, без да прилагаме двойни стандарти“, каза Гутериш пред репортери преди срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел.

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар посочи същия двоен стандарт в отношението на Европа към палестинците и украинците, както и към Русия и Израел.

„Отговорът на ужасяващата криза в Палестина не беше най-доброто представяне на Европа, честно казано“, каза Варадкар. – „Мисля, че този двоен стандарт подкопава сериозно и усилията ни да защитим Украйна, защото страните в Глобалния Юг –по-голямата част от света – тълкуват действията на Европа спрямо Палестина, сравняват с отношението ни спрямо Украйна и си правят извода, че демонстрираме двоен стандарт. И аз мисля, че те имат право.“

ЕС отговори на конфликта в Украйна, като наложи 13 пакета икономически санкции на Москва и предостави повече от 100 милиарда евро военна, икономическа и хуманитарна помощ на Украйна, без да се брои двустранната помощ, изпратена на Киев от отделни държави членки на ЕС. За сравнение, Европейската комисия ще похарчи само 150 милиона евро за помощ за Газа през тази година и няма никакво намерение да налага санкции на Израел.

Докато лидерите на ЕС многократно обвиняват Русия, че взема на прицел цивилни в Украйна, броят на цивилните жертви в Газа надмина три пъти броя на жертвите в Украйна. Близо 32 000 палестинци – повечето от които жени и деца – са били убити за пет месеца бомбардировки на Газа. Това са три пъти повече убити цивилни от загиналите за две години конфликт в Украйна, според данни на ООН и здравното министерство в Газа. Убитите цивилни в Украйна към 15 февруари 2024 г. за 2 г. са 10 582, според ООН.

Тъй като Израел поддържа пълна обсада на Газа, гладът е неизбежен в анклава, предупреди  ООН. В доклад на организацията, публикуван тази седмица, се посочва, че 70% от 2,3 милионното население на Газа в момента са изправени пред „катастрофален глад“ и че двама на всеки 10 000 души там ежедневно умират от глад, недохранване и болести.

Лидерите на ЕС приеха съвместно изявление на срещата на върха тази седмица, призовавайки за „незабавна хуманитарна пауза, която да доведе до устойчиво прекратяване на огъня“ в Газа. В изявлението се казва: „израелското правителство да се въздържа от сухопътна операция в Рафах“ и „такава операция би имала опустошителни хуманитарни последици и трябва да бъде избегната“.

Разположен в южната част на Газа на границата с Египет, Рафах се превърна в дом за повече от един милион разселени палестинци от другите разрушени части на блокираната и ежедневно бомбардирана палесинска територия. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че е „решен“ да изпрати войски в Рафах въпреки международното осъждане.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

 1. ХИТЛЕР И ГЕНОЦИТА НА ЕВРЕИТЕ.
  МИЛОШЕВИЧ И ГЕНОЦИТА НА МЮСОЛМАНИТЕ.
  МЕТАНЯХУ ГЕНОЦИТ НА ПАЛЕСТИНЦИТЕ.
  ХИТЛЕР БЕ УБИТ.
  МИЛОХЕВИЧ БЕ УБИТ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯТ СЪД В ХАГА.
  МЕТАНЯХУ ГО ПОЗЛАТЯВАТ.
  НАВСЯКЪДЕ САМО ЕВРЕЙ КОИТО РЕШАВАТ КОЙ ДА ЖИВЕЕ И КОЙ ДА УМРЕ.
  АМИ ПОЖЕЛАВАМ ИМ ГО НА ТЯХ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *