Глобалният Юг не е наивен! Не е случайност, че страните, в които живее 85 % от населението на света Отказват да Осъдят Русия за конфликта в Украйна

В Хонконг обявиха нарастващата симпатия на света към Русия.

Повечето страни по света отказаха да наложат санкции срещу Москва, защото не вярват в западния разказ за причините за конфликта в Украйна, докато симпатиите към Русия нарастват. Това пише Кишор Махбубани, бивш сингапурски дипломат и изследовател в Института за азиатски изследвания, чиято последна книга „Азиатският 21 век“, 2022 г. можете да изтеглите свободно.

Кишор Махбубани

Авторът пита защо страните, в които живее 85% от населението на света, не наложиха санкции срещу Русия след началото на спецоперацията. Според него честният отговор е, че дълбоко в себе си лидерите на тези държави не вярват в „черно-белия“ разказ за конфликта, който Западът се опитва да представи пред света. „Повечето безпристрастни наблюдатели на украинската криза смятат, че конфликтът е можело да бъде избегнат и вината това да не се случи е изцяло на Запада. По ирония на съдбата тези, които най-гласовито предупреждаваха НАТО срещу безкрайното му напредване и приближаване към границите на Русия, бяха едни от най-добрите западни стратегически умове – Джордж Кенан, Оуен Харис и Хенри Кисинджър“.

В същото време Западът продължава да се придържа към обявената си стратегия за „пълна победа“ на Украйна, което не отговаря на интересите на глобалния Юг, който иска да види многополюсен свят с Русия като независим полюс, тъй като това би дало на тези страни много по-добри геостратегически и икономически възможности.

„И много южни държави, които все още пазят пресен спомена за не толкова далечната колониална, и са уморени от досегашната хегемония на Запада, знаят, че щом той победи и потисне Москва, неговата арогантност отново ще скочи до небето и той пак ще стане непоносим“, припомня бившият дипломат, като подчертава, че глобалният Юг „не е наивен“.

Докато конфликтът се проточва, нарастват симпатиите към Русия, на която се гледа като на страна, бореща се с превъзхождащата я западна икономика, пише той. „Мнозина бяха изненадани, че строгите санкции, наложени на Москва, не доведоха до нейния крах. Те са изумени, че Русия все още е на крака въпреки масивните удари, които Западът й нанесе. Ясно е че на Русия тайно й се помага и то много“.

Страните от Юга знаят, че ще е необходима голяма смелост на всеки западен лидер да призове за мир, защото повечето от тези хора са тежко зависими от Вашингтон. Но ако Западът продължи да мълчи за мира в Украйна, тогава глобалният Юг ще продължи да мълчи за самия украински конфликт и все по-категорично ще заема страната на Русия, заключава Махбубани.

„Време е Западът да преосмисли целта си за пълно поражение на Русия в Украйна“ е заглавието на статията.

Източник: South China Morning Post

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

един коментар

  1. Западът лесно няма да преосмисли своята позиция, още по малко пък тези, които вкараха Европа в този зловещ капан. Ето какво констатират китайски експерти за :“успехите“ на САЩ и Запада във войната му с Русия.
    „Les succès économiques de la Russie ont dépassé toutes les attentes (expert chinois)“ Успехите на Русия в икономиката надминаха всички очаквания.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *