Германски експерт: Украинските сили губят около 800 войници всеки ден

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) губят около 800 души всеки ден в зоната на бойните действия с Русия. Тази оценка направи пенсионираният германски полковник Ралф Тиле в коментар за немското сп. „Фокус“, съобщава ТАСС.

Според него средните всекидневни загуби на украинската страна са около 800 военнослужещи. „Това означава, че повече от 20 хил. новобранци трябва да бъдат набирани всеки месец, за да заменят мъртвите и ранените“, казва Тиле. Той също така посочва, че украинските въоръжени сили се нуждаят от допълнителни резерви за ротация на военнослужещи, които вече са в зоната на бойните действия.

Експертът подчертава, че ситуацията в Украйна се е превърнала в конфликт „на изтощение, поддържан от артилерия“. В тази връзка той отбелязва, че Русия има по-добро снабдяване с артилерийски боеприпаси. Тиле се позовава на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който каза, че Украйна „изстрелва от 4000 до 7000артилерийски снаряда на ден“, докато Русия изстрелва около 20 хиляди.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни каза пред британското списание The Economist в началото на ноември, че конфликтът в Украйна е в задънена улица и украинските войски няма да могат да постигнат пробив на фронта. Според него позиционният конфликт на изтощение може да се проточи с години и да изтощи Украйна.

Украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от началото на юни. Според ръководителя на руското министерство на отбраната Сергей Шойгу за шест месеца Киев е загубил повече от 125 хил. души и над 16 хил. оръжия. Руската страна многократно е подчертавала, че офанзивата не е донесла значителни резултати за Украйна. През последните седмици на Запад и в самия Киев многократно заявиха, че контранастъплението не е било достатъчно успешно и че ситуацията на фронта е в задънена улица за украинската страна.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *