Германски депутат: Съюзниците не споделят данни с Берлин за саботажа на „Северен поток“

Германия не получава почти никаква информация от своите съюзници за саботажа на „Северен поток“, не се провежда прозрачно разследване. Това заяви снощи в отговор на запитване на ТАСС депутатът от Бундестага от партия „Алтернатива за Германия“, член на комисията по опазване на климата и енергетиката Щефен Котре.

„Разследването не е прозрачно. Може да се каже, че почти е замряло. Причините са очевидни – първо Русия беше обвинена на висок глас за това, а след това всичко утихна. Сега и за представителите на германското правителство е ясно, че само съюзниците са могли да извършат този терористичен акт“, смята той.

„То (германското правителство) не се занимава с въпроса, не го обсъжда, защото Норвегия, Швеция и Дания не споделят информация с Германия“, каза Котре. Депутатът споделя, че парламентарните запитвания от „Алтернатива за Германия“ в тази насока остават без отговор.
Според Котре медиите в тази ситуация са се превърнали в „рупор на федералното правителство“. „Най-големият терористичен акт срещу инфраструктурата на Германия трябваше да привлече вниманието на огромен брой журналисти. Те трябваше да проведат журналистически разследвания във всички посоки, но нищо от това не се случи“, твърди политикът.

На 27 септември миналата година компанията „Nord Stream AG“ съобщи за „безпрецедентни разрушения“, настъпили предишния ден „на три низа от морските газопроводи „Северен поток“ и „Северен поток 2“. Шведските сеизмолози регистрираха две експлозии на 26 септември по маршрутите на тръбопроводите. Главната прокуратура на Русия образува дело за международен терористичен акт след повредата на газопроводите.

На 8 февруари американският разследващ журналист Сиймур Хърш, позовавайки се на свои източници, заяви в статия, че взривните устройства под газопроводите са били поставени през юни 2022 г. под прикритието на ученията Baltops от водолази на ВМС на САЩ с подкрепата на норвежки специалисти. Според Хърш решението за провеждането на операцията е взето от президента на САЩ Джо Байдън след деветмесечни дискусии с представители на администрацията, занимаващи се с въпросите на националната сигурност.

Източник: ТАСС

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

  1. На някои,лампичката започна да светва!За съжаление,никой не предприема мерки!Мълчат раболепно, в очакване!…

  2. Ами всички заподозрени им бяха дошли на крака в Мюнхен. Да ги бяха арестували, за да „споделят“ информацията кой кум, кой сват, кой на булката брат.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *