Германия е под блокада. Фермери блокираха страната с трактори, заради спрени субсидии

Германски фермери изкараха насред зима тракторите си, за да протестират в Берлин, Мюнхен, Хамбург, Висбаден, Магдебург, Майнц, Бремен и други големи и малки немски градове срещу решението на правителството да отмени субсидиите им за дизелово гориво.

За да закърпи държавния бюджет, кабинетът на канцлера Олаф Шолц реши да им ореже 440 млн. евро субсидии. Освен това германското правителство отменя олекотеното данъчно облагане на превозните средства в горското и селското стопанство. Това ще налее в изпосталелия държавен бюджета още 480 млн. евро.

Цялото това спестяване и затягане на коланите е на фона на решението на правителството на Олаф Шолц да даде нова финансова помощ на Украйна в размер на 8 млрд. евро.

Около 50 трактора бяха наредени днес в колона пред Бранденбургската врата в Берлин. Някои магистрали бяха затворени. На плакатите на протестиращите фермери са изписани лозунги като „По-добре смърт, отколкото робство“ и „Никога не хапете ръката, която ви храни“.

Берлинската полиция поиска от земеделците да изтеглят тракторите, които блокират пътищата на всеки 30 минути. Фермерите обаче се обърнаха към съда, който застана на тяхна страна и задължи тракторите да пропускат единствено полицейски автомобили и коли на бърза помощ.

В Мекленбург-Предна Померания например фермерите в цялата провинция блокираха със стотици трактори магистралните отбивки. В окръг Клопенбург в северозападната част на Долна Саксония един от федералните пътища е блокиран от 40 превозни средства, а в Саксония по данни на полицията някои магистрални отсечки в района на Дрезден са неизползваеми, предаде кореспондентът на БНР в Германия.

Имало е струпвания по магистралите А4, А13, А14 и А17. 

На много места полицейските управления съобщават за затруднения в движението, например защото пътищата са били проходими само в едната лента или на моменти са били блокирани магистрални отбивки. Полицията помоли водачите на трактори да разчистят пътищата.

Фермерите в Емден (Долна Саксония) блокираха входовете на заводите на концерна „Фолксваген“. „Производството е спряно“, заяви говорителка на VW пред в. „Билд“. Служителите не идват на работните си места. В резултат на това производството на двигатели с вътрешно горене спря в понеделник. Не е ясно кога ще бъде възобновено производството на електромобилите, това зависи от блокадата. 

Аутобан в северната част на Бранденбург бе недостъпен в понеделник сутринта заради тракторите. На много други места също бе невъзможно да се премине. „Магистралите вероятно ще опустеят, защото едва ли някой може да се качи на тях“, каза говорител на полицията.

Според берлинската полиция протестите на фермерите в столицата засега са мирни. Станали са обаче три катастрофи. Например шофьор на автомобил се опита да пробие блокадата. Един човек е леко ранен, съобщава репортер на „Билд“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

2 коментара

  1. И както у Фашистан е -7°С. Вярно, не е земеделски сезон, ама ако се прекъснат доставките и Шолци заминава. Да се готви следващият от дългата пейка на изпълнителните фашисти.

  2. Давайте смело братя германски. Пращайте милярди на Украйна, а за вас либералните ценности. Искрено се радвам на всичко, което ви се случва.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *