ГЕРБ Граби Народа! Нов ТЕЖЪК ДАНЪК ЗА КОЛИТЕ УДРЯ 3 млн. българи! Вижте защо Синдикатите пляскат на Вампирския налог! Истината ще ви Изуми:

2

Някак между другото минаха обсъжданията за приемането на по-висок данък върху старите коли у нас. Данък, който ще се стовари върху плещите на всеки втори българин. Преговорите се водеха между правителството на ГЕРБ и синдикатите. И най-изненадващо Синдикатите приеха това предложение с отворени обятия. Само дето не изръкопляскаха. Съгласие, заради което трябва да бъдат здраво нажулени с коприва отзад.

Българите карат най-старите коли в ЕС. Това да не би да е някаква тайна, че да не се взема предвид когато финансовото министерство планира приходната част на бюджета? Защо тогава финансистите, подкрепени точно от ония, които би трябвало да защитават интересите на трудещите се у нас – Синдикатите, взеха че вдигнаха пътния данък за колите им?

Типичната кола за всеки втори в България е дизел на 20 години – тоест- около 1.5 млн. леки коли. Други около 35 % от колите у нас са на възраст до 15 години (1.3 млн. броя) а до 10 години са 10 % от колите ни (350 хил. леки коли). Това показват обобщени данни на Евростат. И на Асоциацията на автомобилните производители за автомобилния парк на ЕС през 2017 г.

Новите автомобили у нас – на възраст до 5 г., са около 5 % от автопарка- или приблизително 160 хил. броя. 

За 2017 г., по данни на АСЕА у нас са били продадени 38 хил. нови коли, като най-продаванатамарка е сравнително евтината „Дачия“. Автопаркът у нас обаче расте средно с около 100 хил. автомобила годишно, които са предимно втора употреба. За миналата година са регистрирани около 3.4 млн. коли, от които близо 1.7 млн. автомобила са дизел – или над 50 % от автопарка в България. Автомобилите на бензин са почти същата бройка с уговорката, че много от тях са снабдени и с газова уредба. Докато за първото полугодие на тази годинпа у нас са продадени едва 18 хил. нови коли.

Еко-автомобили по родните пътища са пренебрежимо малко в сравнение с тези числа. Те са едва 2474 хибридни леки коли (0.08 % от автопарка) и едва 274 електромобила, което пък е 0.009 % от автопарка.

На този фон ЕС започна кампания срещу дизелите!!! Като Италия поведе марша- до 5 г. в самия Рим няма да остане и сянка от дизели. Борели се били с фините прахови частици. Това нещо да ви напомня? Да, същата кампания тече и у нас – най-вече в София, където е съсредоточена една трета от българите. За да ни убеди, че най-големият замърсител са собствените ни стари коли.

Да, де, ама не са! Най-големият замърсител е градският транспорт в столицата, както и набъбналата промишленост в Софийското поле.

В чий интерес е атаката срещу трошките? Първите печеливши ще са „отличниците“ от ГЕРБ – те ще отчетат отново бюджетни излишъци догодина, които ще се похарчат за нескончаеми пътни ремонти върху ремонтите, за някоя друга „Дупка“ – подарък от Бойко към Гергов… или за студен резерв на Догановия ТЕЦ-Варна. Ако междувременно не ги отвее надигащата се политическа веявица.

Другите заинтересовани финансово са разните зелени НПО-та, които си позволяват да плащат билбордове като „Sofia SoDirty“, сякаш българите ги четат тия „рекламни“ послания. Ама НПО-тата, закачени за европейското финансиране на автомобилното европейско лоби, отчитат работа и си взимат нелоши договори за милиони евро годишно.

Като стана въпрос за автомобилното лоби – те са моторът на борбата с дизела и „трошките“.

Защото китайската авто-индустрия така ги смачка, че вече опряха и до нашия мижав пазар. Искат българите да им купуват новите коли, с месечни заплати от по 350 евро, колкото е средната дневна надница на заетите работници в тази индустрия на Запад.

Повтарям за неразбралите – вдигат пътния данък за нашите коли, за да може с нашите месечни заплати от по 350 евро месечно да поддържаме автомобилната индустрия на богаташите в Европа, в която средната дневна надница на работник в сектора е 350 евро.

Разбира се, богатото автомобилно лоби не се е вторачило само в нашия мизерен пазар на нови коли. Таргетирани са всички европейци с дизелови автомобили. Повече от половината коли в ЕС са с бензинови двигатели – 56 %. На дизел са около 40 % от леките коли в ЕС, а едва 4 % са задвижвани с алтернативни горива или електричество.

Ето данните в подкрепа на горното твърдение: В ЕС годишно се произвеждат около 26 млн. автомобила, чието число обаче от година на година намалява и то с бързи темпове… главно заради конкуренцията на Китай, Корея и Япония. Но така или иначе, към момента около 30 % от автомобилната продукция на ЕС се изнася за САЩ, като за миналата година износът е бил на стойност 37 млрд. евро. Други водещи дестинации за износ на европейски автомобили са Китай- 11 млрд. евро, Япония- 6 млрз евро и Швейцария – 7 млрд. евро. Освен това на територията на САЩ европейските автомобило-строители са произвели около 2.9 млн. броя автомобила, като в производството им са били наети около 120 хил. американци, сочат данните на АСЕА.

Около 12 млн. души в ЕС, което е 5.7 % от заетата работна ръка в ЕС, работят в сектора на автомобилостроенето.

Автомобилният сектор генерира близо 400 млрд. евро оборот в ЕС и търговски излишък от около 90 млрд. евро за ЕС.

Е, как ние тук със заплати от по 350 евро, ще излезем на битка срещу паричен поток от половин трилион евро? Това прави точно един трилион лева – цифра, която дори българските банкери не могат да си представят лесно.

Тук е мястото да напомня, че преди 8 години излезе една европейска програма, с кодово наименование Европа-2020, която предвиждаше подмяната на традиционните производства на ел. енергия с ВЕИ – нещо от което си изпатихме всички българи с многократно увеличение на тока.

Днес отново сме атакувани от поредните „зелени глави“ и неолиберални глобални фундаменталисти, които изпълняват последваща програма от подмяна на европейския авто-парк, но не с бензинови коли или такива с газови уредби, а с електромобили. Във въпросната програма, разпиарена широко по целия континент, се казваше, че до 2030 г. ЕС предвижда подмяна на две трети от автомобилния парк с електромобили. Хибридите са междинен вариант за тази политическа цел.

Тогава истинските енергетици в нашата изстрадала България се разскачаха по екраните да обясняват, че за да се изпълни тази цел, са нужни 146 нови ядрени мощности. А не ВЕИ-тата, които работят само когато духа или има слънце. България не е пустиня.

Да не говорим за стотиците милиарди разход за инфраструктура, която би позволила да се зареждат батериите на тези коли. Да не говорим че и до днес не е измислена онази технология, която ще съкрати този процес така, че да не се налага колата да спира на стотния километър и да са нужни по 16 часа да зареди батерията за следващите 100 км. Както е сега.

Че е непостижима тази цел беше ясно още тогава – от политическото решение за строежа на един ядрен реактор до първия ток минават таман 15 години и нито ден по-малко. Тъй че всички са наясно как тази цел е пълна глупост.

Глупост или не, тя и днес продължава да се гони. През миналата година в ЕС са продадени общо над 800 хил. автомобила на алтернативно гориво, като регистрациите на подобни автомобили почти са се удвоили в Испания и Германия – ръст от 90 %, следвани от Великобритания и Франция – с ръст от 48 % и Италия – ръст от 33 %.

Еврочиновниците, които днес ни причиняват увеличени разходи за пътен данък на старите ни автомобили, са в изборна кампания още от миналия октомври и въобще не мислят какво правят. Взимат подкупите и правят каквото им наредят лобитата за да капитализират като за последно участието си в последния безсмислен европарламент, преди да бъдат изметени.

А от нас се иска да плащаме това безхаберие! Вместо синдикатите да предложат подобен анализ на ситуацията обаче, те гласуваха с две ръце в тристранката с правителството „Борисов-3“, за да вдигнат печалбите на европейската автомобилна индустрия. При това и на гърба на 83 % от българите, които те самите изчислиха, че живеят на или дори под границата на мизерията.

В тази връзка – не е ли време да попитаме синдикатите за действителната им членска маса? Щом ще ни представляват, те трябва да могат да отговорят и на простичкия въпрос- откъде им идва лично на тях финансирането. Сметната палата също може да се посъбуди и да ни извести за някоя нарочна проверка не само на синдикалните бизнеси, но и за реалните доходи на техните началници. Хубаво е да знаем как тъй тези, които би трябвало да защитават интересите на българските трудещи се, се емнаха изведнъж да защитават интересите на една свръхбогата индустрия в наш ущърб!!! Skandalno.net

Автор: Пею Благов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Това се налага от германия,франция,италия,които произвеждат коли,за да им се купуват по-новите коли принудително.
    България можеше да си произвежда сама автомобили, имаше българска фирма,която съвместно с китайците искаха да направят завод в България за коли,хем да има работни места,хем печалби и какво стана знаете ли?Убиха българския бизнесмен.Това са варвари,не са хора!

  2. Убиха българския бизнесмен,за да не произвежда по-евтини български коли.А българинът не може да си позволи скъпи стоки,защото 90% са бедни.
    Защо им позволявате на тези убийци да качат данъка и си пробутват принудително скъпата стока?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *