Ген. Герасимов се отчете: Разбихме плана на НАТО да превземе Мелитопол за 15 дни. Счупихме гръбнака на ВСУ – за 6 месеца те имат 160 хил. мъртви войници

В годишния си отчет началникът на Генералния щаб на руските въоръжени сили ген. Валери Герасимов разкри, че руската армия буквално е разбила на парчета генералния план на НАТО, който е целял въоръжените сили на Украйна да окупират Мелитопол за 15 дни и да получат достъп до Азовско море.

Ето какво каза Валерий Герасимов:

„Тази основната задача на руската армия бе да отблъсне украинската контраофанзива, която планираше да лиши Русия от сухопътния й коридор към Крим.

В началото на юни противникът струпа в Запорожие настъпателни сили с численост до 50 батальона, над 230 танка и над 1000 бронирани машини.

Половината от тях бяха чуждо производство.

По-късно ударната жива сила на ВСУ бе увеличена до 80 батальона.

Врагът планираше да блокира Мелитопол за 15 дни и стигайки до Азовско море да атакува Мариупол и Крим.

В изпълнението на този НАТОвски план Украйна понесе огромни жертви, постигайки незначителен напредък, без да успее да пробие руската тактическа защита.

„Счупихме гръбнака на украинската армия“

Ген. Герасимов отчете още, че отразяването на контраатаката на ударната група на украинските въоръжени сили, чийто гръбнак в Запорожкото направление се е състоял от бригади, обучени и оборудвани на Запад, е била основната задача на руската армия през 2023 г.

Разбихме плана за блокада на Мелитопол и достигането на ВСУ до Азовско море.

„За да разбият плановете на украинското командване, нашите войски предприеха широкомащабни мерки за създаване на многопластова система от механични прегради, отбранителни линии и позиции“, посочи командващият руските въоръжени сили.

По думите на ген. Герасимов, украинските въоръжени сили са започнали настъплението си на 4 юни, но въпреки колосалните си загуби, са напреднали пренебрежимо малко в посока Запорожие, „тъй като не успяха да пробият отбранителната линия на руската армия“.

Допълнителните доставки на оръжия от Запада, както и включването на стратегическите резерви на ВСУ в битката не успяха да променят баланса на силите на бойното поле.

Тези техни решения доведоха единствено до увеличаване на броя на жертвите в украинските въоръжени сили.

„Така контраатаката на украинците и техните съюзници от НАТО се провали“, подчерта руският генерал.

За 6 месеца 160 000 загинали украински войници

За шест месеца боеве в Запорожие украинците имат 160 000 загинали войници, подчерта Герасимов, отбелязвайки, че за същия период руската армия е унищожила 3000 бронирани машини, включително 766 танка, както и 121 самолета и 23 хеликоптера.

Колко и какви оръжия е дал Западът на Украйна?

Генерал Валерий Герасимов подчерта, че САЩ следват политика, насочена към удължаване на войната в Украйна.

Той докладва, че от февруари, 2022 г. Киев е получил от западните си съюзници над 5200 танка и бронирани превозни средства, над 100 самолета и хеликоптера, около 23 000 безпилотни летателни апарата, 200 системи за залпов огън и най-малко 25 000 ракетни системи и противотанкови ракетни системи. Около 100 000 украински войници са били обучавани във военни бази в САЩ и Европа.

„Наблюдаваме ги 24 часа в денонощието изцяло“

Герасимов, след като се позова на отличното съдействие на руските военновъздушни сили за постигане на целите на украинския фронт, отбеляза, че руските безпилотни самолети осигуряват 24-часово наблюдение и разузнаване на разположението и движението на украинските войски в цялата дълбочина на фронта.

„Използването на безпилотни летателни апарати от различни класове и с различни предназначения стана неразделна част от бойните действия.

С помощта на дронове руската армия извършва денонощно въздушно разузнаване по цялата дълбочина на формирането на вражеските сили, като й се предоставят координатите на откритите цели с цел тяхното унищожаване.

Освен това руските безпилотни дронове изпълняват мисии по унищожаване на военната инфраструктура и всякакъв вид въоръжение и военна техника на противника“, подчерта руският генерал.

„Те извършват терористични атаки със Storm Shadow и Scalp“

Герасимов съобщи, че Великобритания и Франция са разположили повече от 200 свои ракети Storm Shadow и Scalp на Киев, с които поразяват цели в Донбас и Крим.

„Великобритания и Франция доставиха на Киев повече от 200 управляеми ракети въздух-земя Storm Shadow и Scalp, които се използват включително за унищожаване на цивилни цели в Крим и Донбас. Удрят цивилни цели по политически причини“, подчерта Герасимов, споменавайки, че и през октомври миналата година САЩ са доставили далекобойни ракети ATACMS на Украйна.

Руският генерал каза, че украинците, по причина, че не могат да постигнат целите си на бойното поле, продължават да нанасят терористични удари с мълчаливата толерантност, а често и с решаващото съдействие на западните си съюзници.

Ядрен… тероризъм

Генерал Герасимов изтъкна, че Украйна не се отказва от желанието си да извърши терористичен удар чрез дронове, заредени с експлозиви, по Запорожката атомна електроцентрала.

„Украйна не се отказва от желанието си за извършване на актове на ядрен тероризъм.

ВСУ редовно изпращат дронове, оборудвани с експлозиви, срещу Запорожката атомна електроцентрала и съседния й град Енергодар.

През май 2023 г. беше осуетен опит на украински диверсанти да подкопаят електропроводите на Ленинградската и Калининската атомни електроцентрали“, припомни Герасимов.

Отминаващата хегемония на САЩ

По думите му, във военно-политическата сфера в световен мащаб се наблюдават мащабни промени, вследствие на които хегемонията на САЩ и техните западни съюзници върху света остава в миналото.

„В момента военно-политическата обстановка търпи мащабни промени.

Формира се нов многополюсен свят, хегемонията на САЩ и техните съюзници вече е в миналото.

Вашингтон на всяка цена се стреми да запази „западноцентричната структура на световния ред“, за да осигури чрез нея своето глобално господство и възможността да диктува условия на останалите страни, потискайки техните легитимни интереси и национална и държавна сигурност. Защото именно това им носи икономическото благополучие.“, каза руският генерал.

Арктическия конфликт със Запада?

Освен украинския фронт, Герасимов коментира и Арктика. Той подчерта, че Западът увеличава военното си присъствие в по-широкия арктически регион, стремейки се да изгради военна инфраструктура близо до границите на Русия.

„САЩ и НАТО съсредоточиха усилията си върху това да осигурят своя суверенитет в Арктика и за сдържане на Руската федерация в региона.

Колективният Запад увеличава военното си присъствие във високи географски ширини и развива военна инфраструктура в близост до границите на Руската федерация.

В резултат на това потенциалът за конфликт в региона се увеличава“, аргументира се Герасимов.

Всяка година НАТО провежда близо 40 учения по руските граници и всяко от тя е фокусирано върху кампанията срещу Русия.

„Бързата интеграция на Швеция и Финландия в алианса, прогресивното увеличаване на войските на НАТО в Източна Европа, в регионите на Балтийско и Черно море, както и в Арктика оказват негативно влияние върху ситуацията в Европа с перспективи за засилване на конфронтацията“, отбеляза той .

Западът продължава да работи за стратегическо поражение на Русия

Герасимов подчерта, че Западът остава фокусиран върху това да постигне стратегическото поражение на Русия и поради тази причина той посочи, че прилагането на мерки за изграждане на доверие е загубило значението си.

Той обаче отбеляза, че Русия все още изпълнява ангажиментите си към доктрината за предотвратяване на горещ мащабен конфликт, като за целта поддържа комуникационните си линии за справяне с кризисни ситуации – отворени.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

3 коментара

  1. Не се знае Путин докога ще Им търпи холивудските глупости. Те не ръзбират че Войната с тях ще се води с други средства и с друг вид оръжия.

  2. Това е истината.
    Но как да я набиеш в чугунените глави на Плъха Денков и явният фашист Тагаренко.
    Шопара Пеевски като отявлен туркоман работи единствено против българските национални интереси.
    А Меди Доганов ни го пробутва за премиер, защото такива са ходовете на 5-тата колона.

  3. А аз се чудя защо не използват американската татика с бомбените килими – където укрепен район защо не го заринат с бомби? Другото което не разбирам защо не правят и което американците първо щяха да направят е да разрушат всички железопътнивръзки на Украйна с Европа. Достатъчно е няколко тунела и мостове да съборят.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.