„Вашингтон пост“: Американските боеприпаси, използвани от Украйна, се провалят заради руската технология за заглушаване

Автори: Изабел Хуршудян, Алекс Хортън, washingtonpost.com

Според високопоставени украински военни служители и поверителни вътрешни украински оценки, получени от „Вашингтон пост“, много от произведените в САЩ боеприпаси със сателитно насочване в Украйна не са успели да издържат на руската технология за заглушаване. Това е накарало Киев да спре да използва някои видове западно въоръжение, след като ефективността им е спаднала, пояснява изданието.

Заглушаването от страна на Русия на системите за насочване на съвременните западни оръжия, включително артилерийските снаряди Excalibur, управлявани с GPS, и артилерийската ракетна система за висока мобилност (HIMARS), която може да изстрелва някои произведени в САЩ ракети с обсег до 80 км, намалява способността на Украйна да защитава територията си и кара официалните лица в Киев спешно да търсят помощ от Пентагона, за да получат подобрения от производителите на оръжие.

Способността на Русия да се бори с високотехнологичните боеприпаси има далечни последици за Украйна и нейните западни поддръжници – потенциално може да предостави модел за противници като Китай и Иран – и е ключова причина силите на Москва да си възвърнат инициативата и да напредват на бойното поле.

Според поверителните украински оценки например процентът на успеваемост на проектираните от САЩ снаряди Excalibur е спаднал рязко в продължение на месеци – до по-малко от 10% поразяване на целите – преди украинските военни да се откажат от тях миналата година.

Въпреки че в други публикации се описват превъзходните възможности на Русия за водене на електронна война, документите, получени от „Пост“, съдържат непоказвани досега подробности за степента, в която руските смущения са попречили на западните оръжия.

„Технологията Excalibur в съществуващите версии е изгубила своя потенциал“, установяват оценките, като добавят, че опитът на бойното поле в Украйна е опровергал репутацията ѝ на оръжие с „един изстрел, една цел“ – поне докато Пентагонът и американските производители не решат този въпрос.

Преди шест месеца, след като украинците съобщиха за проблема, Вашингтон просто спря да предоставя снаряди Excalibur поради високия процент на неизправности, твърдят украинските служители, говорейки при условие за анонимност, за да обсъдят чувствителен въпрос, свързан със сигурността. В други случаи, като например хвърляните от самолети бомби, наречени JDAM, производителят е предоставил кръпка и Украйна продължава да ги използва.

Военното командване на Украйна е изготвило докладите между есента на 2023 г. и април 2024 г. и ги е споделило със САЩ и други поддръжници, надявайки се да разработи решения и да открие пряк контакт с производителите на оръжия. В интервюта украинските служители описват прекалено бюрократичен процес, който според тях е усложнил пътя към спешно необходимите корекции за подобряване на неизправното въоръжение.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

 1. Е@ете си майката нацисти.
  Русия един път ви изхвърли от историята на Европа, така че има опит в това.
  Без значение, че внуците на недоубитите уроди днес пак владеят Европа. Трябваше тогава Сталин да кастрира нацистките изроди за да не създават поколение, което отново да разсейва кафявата чума по света.
  Е, сега ще поправим грешката на Сталин и ще кастрираме импотентната укро – нацистка паплач. Първият ще е клоунът – наркоман!

  • Сатъра, бесилото и кладата са по-ефективни в случая. Сталин, че е бил прекалено мек е ясно, но е нямало как да направи каквото и да било сатанинските фенове прибрани в америка, англия ….. и други подвластни държави на адовите изчадия.

 2. Украина направи всичко за да съсипе цялата си енергийна система останала от съветско време,за възстановяването на която ще са нужни години и милиарди.Ние правим абсолютно същото като фантастични съюзници на Щатите.Русия,не Щатите строят фотоволтаични централи в Африка.“Centrale solaire russe au Mali : «ce projet va changer beaucoup de choses»

 3. НАТО е миролюбива организация и не възнамерява да участва във военни действия, нито има военни намерения спрямо Русия, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов
  ––––––––––––––
  България предложи създаването на щаб на многонационална дивизия „Изток“ и на многонационален щабен елемент за Черно море на наша територия. Това заяви в реч на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се провежда в София, началникът на Щаба на отбраната на Българската армия адмирал Емил Ефтимов
  ––––––––––––––
  Дали за хора като мен, които не искат да са част от някаква си антицивилизация, не идват времена, в които трябва да си сменяме и гражданството, заради миролюбивите, демократични, хуманни организацийки като нато и ес?
  И то не защото съм изплашен от тях или вечните им войни им, а защото голама част от хората на моя народ им се кефят.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *