Вацев: САЩ не разрешават на Украйна да мисли за мир

„САЩ не разрешават на Украйна да мисли за мир и това ще продължи до края на лятото или до началото на есента. Какво да се прави когато Русия не може да загуби на бойното поле, а Украйна не може да спечели на бойното поле? Това е конструктивен политологическо-фундаментален проблем. Какво трябва да прави българското общество при това положение? Трябва да имаме отговорно ръководство, което да не живее в западния пропаганден измислен свят, а в света на здравите физически факти. Централният проблем на българското общество е как се отнасяме към войната и какво очакваме от нейния край“. Това каза пред БНР геополитическият анализатор Валентин Вацев.

И допълни, че „Изпосталялата Украйна се готви и е подготвяна за велико пролетно настъпление“.

„В списъка от възможни наследници на Владимир Путин на президентския пост Евгений Пригожин не е включен и дори няма смисъл да се коментира защо. Но въпроса кой ще наследи Путин днес не е актуален, ще бъде актуален догодина, когато войната ще е приключила. И двете държави – Русия и САЩ възнамеряват да завършат войната през тази година, тъй като догодина имат важни задачи. Вашингтон ще трябва да започне да решава тайванския въпрос, който за САЩ всъщност е основен“.

В предаването „12+3“ анализаторът посочи, че войната в Украйна е сигурен белег за упадъка на глобалния хегемон САЩ.

„В момента те търсят начин как най-безболезнено и с най-малко щети за икономиката и имиджа си да слязат от трона си на хегемон. Тронът им в момента здраво се клати от Русия и Китай, но помагат и други държави и сили. И на САЩ им е ясно, че няма как да останат повече на него. В момента САЩ се опитват елегантно да излязат от ситуацията на дехегемонизация. Войната, която организирано подпалиха в Украйна е слабост за тях, не сила. Еднополярният свят е вече в историята. Докато се формира нов многополярен модел обаче, светът ще страда от няколко военни кризи с катастрофални резултати… Навлязохме в период на военни сблъсъци, които бележат прехода от еднополярен към многополярен свят“.

По думите на Вацев това е последната голяма война на Америка, която не е световно популярна.

„Войната в Украйна трябва да завърши с някакви преговори през есента. Америка няма време за губене, защото трябва да се насочва към Китай. Затова вече прехвърли отговорностите си в Европа към Великобритания. От тук нататък ролята на Великобритания във войната в Украйна ще се увеличава. Русия също няма време за губене. Предстои създаване на съюзна държава, в която ще влизат днешна Русия, Белорусия и това, което ще остане от Украйна с център Киев в резултат на СВО. Това ще бъде съюзна държава с трима президенти, за които отсега се правят залози“.

Той очерта две събития, които могат да предизвикат директно включване на НАТО във войната:

„Развитие на събитията в Приднестровието – малка руска територия, която проформа е част от Молдова, но е независима. Тя е интересна, защото там в село Колбасна има стари съветски складове с не по-малко от 20 000 тона боеприпаси, охранявани от руски военни. От това богатство украинската армия има силна нужда. Това е тлеещ фитил на бомба. Другата възможност е нахлуване на Полша в Западна Украйна. Това желае управляващата политическа класа в Полша. Към това ги тикат и американците. Само че това най-вероятно няма да провокира Кремъл да се намеси, защото Западна Украйна е извън плановете му. Вероятно руското ръководство ще се отнесе спокойно към полско завземане на Западна Украйна“.

Интервюто на Петър Волгин с Валентин Вацев в предаването „12+3“ можете да чуете тук.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

5 коментара

  • Ако доцент Вацев ти разреши да му оближеш обувките-трябва да си щастлив… Видиотените дебили на Сорос да повръщат другаде.

 1. Принципно Вацев говори това което на нас ни се иска.
  Но не съм много сигурен до колко е прав.

 2. Едно пояснение.

  Това за замърсяването на пространството, се отнасяше за т.н.“д-р Чолаков“, когото впоследствие са изтрили.
  Не се отнася за Вацев!

 3. Вацев, те и на нас не ни разрешават да мислим за мир.
  Не ни разрешават и да дружим с братята си.
  Не ни разрешават да управляваме държавата си, а дават властта само на еничари избиващи православното население …….
  И много други неща не ни разрешават, така че не ме влече информацията, дали ще останат живи укри, полуци, британоварвари или други изродски народи.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *