Ваня Григорова: Запасявайте се със зимнина, а за топло търсете варианти отвъд ток и парно

„Миналата година имаше 30% увеличение на цената на парното. Тази година скокът е с допълнителни 40%. Въпреки това, ползвателите на парно в страната, където има топлофикации, които работят на газ, ползват преференциална цена. Дружествата предоставят топло при цена на газа от 120 лв. В момента за синьото гориво е в размер на 315 лв., а с очакваното увеличение за следващия месец е за 360 лв. Топлофикациите в момента ползват преференциални цени на синьото гориво три пъти по-евтина от реалната, която плаща Булгаргаз, за да го купи и да стигне до България. Ако, както работодателите настояваха на кризисния енергиен щаб на служебния кабинет, всеки месец се актуализира цената на парното, това значи, че нашите сметки ще нараснат поне три пъти. Задържането на цената му , уви, води до загуби за Булгаргаз.“ Това каза в предаване на Поглед ТВ, пред Валентин Кардамски, Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Според нея предното правителство е целяло да постави Бургаргаз в тежка финансова ситуация и да бъде фалирано, а гражданите да продължават да купуват газ през прекупвачи. Тя показа две фактури на Булгаргаз, според които по време на Кирил Петков и Асен Василев през юли дружеството е купувало газ от румънска компания на цена от 110 евро за мегаватчас, а по същото време Газпром са продавали газ на цена от 89 долара за мегаватчас. Разликата е с 28% повече в полза на румънската фирма. „Въпросната фирма е била съсобственост на Газпром и немски компании. От април става изцяло немска собственост. Но нали знаем, че Германия не добива, а внася газ от Русия. Ние сме купували руски газ през формално румънска компания 28% по-скъпо, отколкото ако директно го бяхме купили от първоизточника Газпром“.

До този момент държавата поема цената на тока за бизнеса над 250 лв. за мегаватчас. От есента обаче се очаква бизнесът да плаща цялата сума за електроенергия, което ще оскъпи всеки произведен продукт. „Към 30 август цената е над 1300 лева за мегаватчас. Останалото се поема от държавния бюджет, т.е. от насТезата на десните партии е, че това били средства от свръхпечалбите на енергийните компании. Но това са средства, които се взимат единствено от АЕЦ Козлодуй, ТЕЦ Марица Изток 2 и от ВЕЦ-овете на НЕК. На практика се източват всички живителни сили на тези държавни компании. Те остават без средства за инвестиции, а частните ВЕИ-та, с които бяха сключени дългосрочни договори с изкупна цена 20 пъти по-висока от тази на АЕЦ „Козлодуй“, продължават да трупат огромни печалби“, посочи Григорова.

Ваня Григорова посъветва по възможност хората да търсят алтернативи за отопление през зимата отвъд ток и парно, макар че цената на дърва и въглища скочи. А по отношение на храната да се запасят със зимнина.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. А тая кака да си сменя редовно гащ.ите, че намирисва на руска пи.зда.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *