Валентин Вацев: Идва краят на свободата на словото, задава се военновременна цензура

Ние сме в навечерието на отнемане на свободата на словото, заяви пред БНР геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев.

„Свобода на словото няма да има. Нещата много скоро ще дойдат на естественото си място, но пък ще ни остане споменът от времето, когато ние, българите, сме можели свободно да казваме това, което мислим. Това е може би единствената наистина положителна страна на 10 ноември. Във всички останали аспекти от нашия живот 10 ноември донесе гибел и разруха. Ние бяхме свободни, казвайки какво мислим. Скоро няма да можем“, коментира той.

В условията на разгръщаща се военна криза, която ще се задълбочава и развива, влиза в сила логиката на военновременната цензура, смята Вацев. Според него ние още усещаме началните движения на тази цензура, но тя скоро ще стане законът на българския политически живот:

„По време на война първата жертва е истината и възможността тя да се казва. Светът навлиза във война. В началото сме на период на военновременна цензура, която не си поплюва, не прощава, не забравя и винаги постига своето. Ние не сме обявявали война и никой не ни е обявил война, но българският политически елит е готов за война и е готов да обяви война. Те нямат търпение истинската война да започне, за да покажат своята вярност на новите си господари. Българският политически елит не може да продължи повече, ако не обяви война, според мен, на Путин“.

По думите му навлизаме в логиката на една световна война: „Живеем в последните топли месеци на българското медийно циганско лято. Скоро нашите разговори ще бъдат възможни само в задния двор с озъртане около нас, да не ни чуе някой“. 

В предаването „Политически НЕкоректно“ доц. Валентин Вацев коментира и изминалите местни избори, както и управляващата сглобка:

„Има един политически навик, който вече много трудно се спазва, това е правилото, че всички са доволни след изборите. Всички успяха да се похвалят, но реалната истина води в друга посока. Има две доминанти, които влияеха върху последните избори в България и те са неизбежни. Едната доминанта е фактът, че българският политически живот протича под знака на военновременен дневен ред. Това може би беше последният шанс българските политици да не забележат войната, която е на хоризонта на българския политически живот. Това по-нататък няма да го бъде. Втората е – неотклонният и безпощаден упадък на българските системни политически партии. С това е свързан и печалният факт, че избирателната активност спада драматично. Делегитимация на българския политически живот значи скъсване на българската политическа класа с живата тъкан на обществото. Това е фатален резултат и той предстои“.

Анализаторът подчерта упадъка на системните партии в страната. 

Голямата българска системна партия БСП е в стагнация и не може да се доближи до голямата политическа инициатива, отбеляза той. 

Втората важна партия – ГЕРБ – ако до година не успее да се откопчи от хватката на неолиберализма и да премине на дясноконсервативни релси, вероятно ще се затрие и ще стане част от историята, продължи коментара си Вацев. И добави: 

„Днес ГЕРБ трябва да реши не дали и доколко е силна управляващата коалиция – сглобка, а днес ГЕРБ трябва да решава въпроса – ГЕРБ или зависимият Бойко Борисов. ГЕРБ не може без Бойко Борисов, но не може и с него в момента. Това е много сложна задача“. 

Третата системна партия в упадък е ДПС, посочи анализаторът. И коментира: 

„Това е главната причина, поради която Доган ще мине от задната седалка на колата на мястото на шофьора. Това предстои да стане. Очаквам Доган при първата си поява да пробие досегашния таван на българската русофобия, за да се ситуира като водещ в българския политически елит“. 

Под русофобия свикнахме да разбираме обикновен евроатлантизъм, обясни Валентин Вацев. 

Освен упадъка на системните партии, се появяват нови леви форми, отбеляза още той. По думите му „Левицата!“ е формация с бъдеще. Той смята, че Ваня Григорова има знакова и морална победа: 

„Ваня Григорова е консервативен социалдемократ от стария европейски тип. Тя нямаше да бъде допусната до кметското място. Обществото има нужда от лява култура, веднага и незабавно – това е главният извод от моралната, символна победа на Григорова“.

Вацев посочи и укрепването на идейното течение на ПП. По думите му те са клон на американската демократическа партия. Те не могат обаче без ДБ, добави той.

„ПП е идейно течение и местно прокси на Демократическата партия в САЩ, което ще изчезне окончателно от живота ни, когато екипът на Байдън изгуби изборите срещу Републиканската партия. Тоест ПП имат още около година. Ще правят неща с едничката цел да създават организационен, политически и морален хаос в страната, защото така са им заръчали задокеанските им партньори Те ще добруват през следващата година, защото около година остава до фаталното събитие – президентски избори в САЩ“, уточни анализаторът.

Интервю на Петър Волгин с доц. Валентин Вацев за предаването “Политически НЕкоректно“ може да чуете тук.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

11 коментара

 1. Най голямо нещастие е да си щастлив в миналото. Доц. Вацев, разсъжденията отразяват предишна ера, интернета е създаден от и за свободни хора. Война с кого, със свободата България еднолично ще поведе, няма дя се случи. Изпърво съвета на Европа трябва да обсъди регламент, дя се обсъди, правно облече, технологично да се обезпечи и дотогава времето военновременно ще му се заповяда да спре. Ресуверинизация върви в света ний в мракобесно битие

  • Вярващите първи стават мъченици, защото вратата им е отворена за всякакви хищници. Правото е създадено, за да може лъжата да е красиво облечена и привлекателна за масите. Вие не виждате какво става около Вас или умишлено игнорирате това, което не Ви е изгодно? Интернетът е създаден за военни цели и привидната свобода е само, за да маскира увеличаването на това приложение. Наивното очакване от някакви зависими театрални структури, да регулирали, обсъждали или приемали, някакви си правила, е здрава самозаблуда. Нашето НС е най-близкият пример, как това се случва с едно кихване в слушалката, от някой слуга, по-близо до Господарите.

   • Абсолютно си прав, но има и вярващи, на които не им пука за правото и правилата на сатаната и живеят по божиите закони.
    Да, православните са рядкост , но мюсюлманите не ги еbе пропагандата на антицивилизацията, която е уж католико-протестантска.
    Тази „нетолерантност“ е една от причините да завладеят педалската цивилизации, в която всеки е толерантен=роб.
    Във всичко човек може да намери изключения и нюанси …. :)
    Но един народ заговори ли за толерантност, означава че е изчезващ.

 2. Свободата на словото е най-малкото, което ще ни отнемат.
  Отнеха ни държавата, отнеха ни земята, езика, историята …….. избиха православния български народ, като оживяват само шебеците – потомци на турски сексуални играчки……
  Но имат още малко работа – да избият останалите има – няма 100 хиляди българи.

 3. Г-не Иване,
  Без правен фон от Европарламента НС не може да въвежда ограничение на свободата
  Доц. Вацев под ,света навлиза във война, вероятно се е опасил от разгръщането на спътникова групировка Silent Barker на висока орбита с пълна бойна готовност 2026. А космосмическия компонент осигурява навигация, разузнаване и връзка, клъстера спътникова инет Мъск Украина.

  • Вие вероятно сте почитател на новата религия Медионизъм, която се предава дигитално и символът ѝ е смарт устройство. Не, войната е друга, макар все по-технологична. Войната е да убедиш някого в нещо и понеже нивото на познание не се губи, като повреден електронен компонент, трябва да го лишим от достъп на информация, за да не може правилно да анализира. Правното основание даже не е задължително, нито като основа, нито като фон. Голяма вяра имате в ЕП, при условие, че вече са въвели разни забрани, с едно или друго оправдание. Космическото превъзходство е като ядреното, може и да го имаш, но не е за да го ползваш, защото веднага ще получиш контраудар.

 4. Г-не Иване,
  Правен фон от правораздаването иде, с малко думи първоинстанционен съдия го създава и въззивните нива насетне не го променят, в случая ни пирамидата е забола връх в НС, което не може да промени правния фон от Европарламента
  Silent Barker групировка е мното нависоко, 36 км и трудно уязвима , от лазер напримерно. Осигурява локация позициите на всички видове ракети на земята, средствата за защита, и гарантира високоточни поражения с конвенционални или ядрени средства. Сама по себе си концепцията изкушава за ядрен конфликт. Обществена загриженост е алтернатива на ядрен апокалипсис, едва ли страха. Път от нищото обратно знае само кой там е бил

  • Втората част като правист или като военен специалист ми я обяснявате, защото съвсем звучи на реклама?
   Inimicum quamvis humilem docti timere est

 5. Г-не Иване,
  Всеки човек има период да предпочита измислицата пред факта, а че факта е задьлжението му към света а измислицата това, което светът е нему длъжен.
  Много хора искат да ги информират честно, безпристрастно, правдиво, и в пълно съответствие с възгледите им
  В нищото сме безпомощни, нищо не можеш да вземещ, нищо не можеш да оставиш

 6. Не ми пука за цензурата.
  Негърът е НЕГЪР
  Педераста е ПЕДЕРАСТ
  ЛГБТ е извращение и подигравка с библейските и християнски ценности.
  Децата се раждат от МЪЖ И ЖЕНА.
  От аналните отверстия на педалите излизат само фекалии
  Останалите 56 Джендера са перверзии, които са за психиатър
  Евреите са расисти и убийци – Те, като предателя Юда финансираха концлагерите на Хитлер.
  америка е ТЕРОРИСТИЧНА ДЪРЖАВА, която убива всичко до което се докосне

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *