Widgetized Section

Go to Admin » Appearance » Widgets » and move Gabfire Widget: Social into that MastheadOverlay zone

България е напълно готова за Война с Русия. Адм. Емил Ефтимов: Бойната група на НАТО в България вече е оперативно способна, ще разширим обхвата на военните учения

Многонационалната бойна група на НАТО в България постигна пълни оперативни способности, което е плод на усилията на нашите съюзници към сигурността на Югоизточния фланг на НАТО и към сигурността на България. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов след проведените демонстрации на бойната група от заключителния етап на тактическото учение с бойни стрелби „Strike Back“ днес.

Той обяви, че обхвата на военните учения ще бъде разширен, за да може в случай на криза да имаме готовност за защита на суверенитета на България и на всяка страна член на алианса. 

Адмирал Ефтимов даде на всички участници в многонационалната бойна група „напълно заслужена висока оценка“. По думите му трябва да бъдат признати усилията на съюзниците към сигурността на югоизточния фланг на НАТО, които са тренирали и прилагали съюзни тактики и техники. Той допълни, че началото е било много трудно, преодолени са били редица проблеми. Работи се за разширяване на потенциала на бойната група до бригадно ниво, съобщават ор Министерство на отбраната.

Българските военнослужещи заедно с военнослужещите от нациите тренираха, прилагаха техники и процедури и днес вече демонстрират готовност, решителност и възпиращ потенциал, посочи Емил Ефтимов, като изрази увереност, че България и Италия ще продължат да разширяват потенциала на бойната група до бригадно ниво.

Началникът на отбраната посочи, че в контекста на редица модернизационни проекти ученията и работата на терен с бойни машини имат голяма практическа стойност за Сухопътните войски. Той допълни, че процесът на превъоръжаване и модернизация ще бъде дълъг, изисква хора, техника и оперативни технически съвместимости.

Командирът на Съвместното оперативно командване на Италия генерал- лейтенант Франческо Паоло Филиуоло отбеляза, че с поемането на ролята на рамкова държава на бойната група в България, след парламентарно одобрение, Италия е сред основните нации в НАТО, които участват с персонал, оборудване и ресурси за укрепване на отбранителния и възпиращ потенциал на Източния фланг на Алианса.

„Считам, че ролята на Италия като рамкова държава свидетелства за изключителната репутация, която нашите въоръжени сили са изградили през последните 30 години с участието си в операции в чужбина в рамките на ЕС, НАТО, ООН и много други многостранни и двустранни инициативи“, заяви той. „Бойната група доказа, че е напълно оперативно способна“, посочи и командирът на многонационалната дивизия „Югоизточна Европа“ бригаден генерал Дорин Тома.

“Смятам, че е изключително важно, че военнослужещите от всички националности в бойната група работят съвместно. От мое име и от името на структурата, която представлявам, заявявам, че сме много благодарни на България и сме щастливи, че италианските представители успяха за толкова кратко време да сглобят тази бойна група“, подчерта той.

Многонационалната бойна група в България демонстрира пълни оперативни способности в рамките на тактическото учение с бойни стрелби „Strike Back“ на учебен полигон „Ново село“. Участниците изпълниха задачи в отбранителна операция – унищожаване на противникови взводове от артилерийски формирования, водене на задържащи бойни действия, изтегляне и преминаване на механизирана рота през проходи в минно поле и осигуряване на проходите, спиране на настъплението на противника, провеждане на контраатака и възстановяване на отбраната.

В учението участваха механизирани роти от сухопътните войски на Италия, България и САЩ, както и взводове от сухопътните войски на Албания, Гърция и Република Северна Македония.

Действията на участниците в учението наблюдаваха също заместник- началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов, командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков, командирът на 2-а механизирана бригада бригаден генерал Станимир Христов, висши офицери от Българската армия, както и военните аташета на Италия, Албания, Гърция, Република Северна Македония, Черна гора и САЩ, акредитирани в нашата страна.

Припомняме, през февруари 2022 г., когато започна войната на Русия в Украйна, бе решено да се създаде батальонна бойна група, като бойна единица в готовност за отбрана на Източния фланг. През март месец бе решено САЩ да предостави една рота „Страйкър“ за подсилване на бойната група, на която сме водеща страна в многонационален елемент в рамките на НАТО.

Източници: novini.bg, news.bg

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

 

22 кометара за България е напълно готова за Война с Русия. Адм. Емил Ефтимов: Бойната група на НАТО в България вече е оперативно способна, ще разширим обхвата на военните учения

 1. FuckEU Отговор

  14.12.2022 в 21:14

  Боже какъв клоун. Не само България, ами и всяка членка на натУ-то бил готов да спасява ……
  Подобни гниди работещи против българския народ, трябва да бъдат избивани публично, по особено жесток начин!

  • Николай Отговор

   14.12.2022 в 21:34

   Абсолютно съм за!

 2. Николай Отговор

  14.12.2022 в 21:35

  Боже събери си версиите,амин!
  Смърт за враговете на България!

 3. Марин Отговор

  14.12.2022 в 21:35

  Този Адмирал е за разстрел. Да вкарва България във братоубиствена война. Той е слуга,враг на народа и путьомаринкин. Разтрел.

  • Хм Отговор

   15.12.2022 в 6:24

   Трябва да запомним имената на предателите – българоубийци. Ще дойде време да им потърсим сметка.

   • явертъ

    15.12.2022 в 13:58

    Спокойно, не е нужно да помниш нищо- списъкът с предателите се съставя много внимателно и подробно. Не са забравени и роднините им до 9-то коляно и близките им приятели- всички ще отговарят за действията си много скоро… До преди няколко дни списъка наброяваше над 7500 имена и вече доста от тях се сблъскаха с „дребни“ пречки в бизнеса и взеха да се усещат „отде ми дойде пък това?“ и опитват да замажат положението- НЯМА ДА ИМ СЕ ПОЛУЧИ…

    ПС: Първо 5 години в Белене да чукат камъни, после на въжето…

 4. IYI Отговор

  14.12.2022 в 21:37

  К**еле мръсно!
  Ти не си България! Внимавай, коп*лдак!
  Да не ти се види тясно космическото пространство!
  България чака братушките!
  Всички българи готвят питки, баници и репетират ръченици- да ги посрещне българския народ!
  У лево, предатели! После безконечен труд- в Белене!

  • Николай Отговор

   14.12.2022 в 21:40

   Никво Белене,разстрел до девето коляно!

 5. Николай Отговор

  14.12.2022 в 21:43

  Това нещо да го хвана и да го @ия,да го @ия,да го @ия, докато спре са диша!

 6. IYI Отговор

  14.12.2022 в 21:55

  Къде ти е подводницата, адмир&ле!
  На бас, че имам повече снимки с последната ти подводница, отколкото имаш ти- измислен циркаджия!
  Не се ебавайте! Играете с огън- който не можете да контролирате!
  Нямаш идея колко гняв ви е набрал българина!
  Не се ебавайте с българския народ, човечета!

 7. IYI Отговор

  14.12.2022 в 22:23

  Стига търпение!
  Аман!
  Отсега нататък- бой и смърт за българските врагове!
  Моето търпение приключи!
  Никакво Белене!
  Нюрнберг- смъртно наказание за причинителите на смърт!
  Всеки, участвал- съответното наказание!
  Всеки, изпълнявал тяхните заповеди- съответното наказание! Нямат оправдание!
  Всеки безучастен- е съучастник! Всеки безучастно съгласил се и изпълнявал незаконни убийствени за народа си заповеди- е съучастник в убийство и геноцид!
  Съответно ще бъде съден като съучастник в геноцид!

 8. Николай Отговор

  14.12.2022 в 22:43

  Чудя се тоя изобщо осъзнава ли какви глупости плещи?
  Русия не може да бъде победена на бойно поле,това го знае всеки,който има макар и бегло военно обучение.Тея натовски педерали дрогират ли ги с нещо,облъчват ли ги,или просто слагат най-безмозъчните и лишени от елементарен разсъдък хора за педерали?

 9. IYI Отговор

  14.12.2022 в 22:57

  Има правила във военното дело. Разбира се, съм от офцете…
  Първо (да ме извинява г-жа Гешева), докато не стъпи крак на територията- няма решение.
  Второ- унищожават се ключови енергийни и продоволствени цели.
  Трето- прави се асиметрично в дълбочина на вражеската територия.
  Четвърто- прочетох го от руски източници, не е моя идея.
  Пето- заложено е в други източници, но забравят Духът.
  Който е чел Мусаши, има идея.
  Миямото Мусаши- сам е противодействал и унищожил клан от 100 човека.
  Някой може ли да ми го обясни?
  Наистина ще съм му благодарна.

 10. FuckEU Отговор

  15.12.2022 в 0:12

  Жабарските роби, които щатите също като нас унищожават имали изключителна репутация. Ти да видиш бойци и чудесии, тия кай не се е напънал той не е ев@л, но са с натовска репутация. Със същата РАЙХ-репутация беха тръгнали да завладяват и гърция , ама пак ги онождаха, та се наложи немците да идват…
  Очевидно трябва да си без основно образование, за да се вързваш на натовските мантри. Но пък май в една друга тема стана въпрос за дебилите и колко бързо се множат. Лошото при тази паплач е, че са по-зле и от хайваните. Животинките като ги подбереш към кланицата се усещат и се дърпат, а предателската паплач в България получава силна ерекция от факта, че ще избиват децата му.

 11. FuckEU Отговор

  15.12.2022 в 1:28

  Сега се сетих, че в договорите ни с натУ-то има вписано, не само че ще ги храним, но и сме ДЛЪЖНИ да споделяме ценните изкопаеми на България с тях, каквото и да означава това….. но четящите сайта са наясно, че който не храни своя армия храни башибозуци!

 12. Ива Стаменова Отговор

  15.12.2022 в 10:58

  Педал нещастен,ти ще се биеш с МЕЧКАТА! АБЕ ИЗРОД,НЕМА ЛИ ОГЛЕДАЛО У ВАС,ТА ДА СЕ ОГЛЕДАШ?! ЗА ВАС ИМА САМО ЕДНО- ГИЛОТИНАТА,НА ПЛОЩАДА!!! НИКАКВО БЕЛЕНЕ! САМО ГИЛОТИНА ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ! КАК НЕ ИЗМРЕХТЕ БЕ,БОКЛУЦИ ПРОДАЖНИ? НАРОДА ВИ МРАЗИ! НАРОДА Е С РУСИЯ! СЛАВА НА РУСКАТА АРМИЯ! СЛАВА НА РУСИЯ!

 13. Анонимен Отговор

  15.12.2022 в 12:51

  Еййййй, педераси, ние население нямаме, вие искате разни глупости, я стига! Украйна е котел на смъртта, това е черна дупка на смъртта, която поглъща всичко, нямаме население за убиване, да се оправят тези,които създадоха конфликта!

 14. Анонимен Отговор

  15.12.2022 в 16:05

  АДМИРАЛЕ ЖИВ ДА НЕ ОСТАНЕШ С ЦЕЛИЯ БЪЛГАРСКИ КОНТИНГЕНТ АКО НЯКОЙ ОТ ВАС УБИЙЦИ ПОСМЕЕ ДА СЕ ВЪРНЕ В БЪЛГАРИЯ СЛЕДВА НАРОДЕН СЪД В КЪСНА ДОБА И СРЕДНОЩЕН ЧАС ДО 9 КОЛЯНО ПЪРВО ЩЕ ОТСЕЧЕМ РЪЦЕТЕ НА СТРЕЛЯЛИТЕ ПО РУСКИТЕ НИ СВЯТИ БРАТЯ ОСВОБОДИТЕЛИ ЩЕ ВИ ОТКРИЕМ ПОКОЙ И ГРОБА СИ НЯМА ДА НАМЕРИТЕ ЕВТИМЕ ЕВТИНА КУРВО

 15. BASBAKAN BOYKO скоро ще цъфнe на „Козяк“ Str за политическо убежище! Отговор

  15.12.2022 в 17:22

  Оперативната подготовка на този сватбено-паркетен адмирал е на нивото на заместник-командир на рота от БНА.

 16. О.р.капитан-лейтенант Альоша Пишкальов Отговор

  15.12.2022 в 20:46

  Пишман-адмирале!!! Желая всичко най-най-най-хубаво на жена ти и всичко женско в родата ти!!!!! Путьо!!!!!!!!!!!!!

 17. Ан Отговор

  15.12.2022 в 20:48

  Тоя пухльо да каже, че неможаха да сформират батальон с български военнослужещи желаещи да воюват срещу Русия Събрали са куцо, кьорово и малоумно, които са получили слаби оценки от натовските военни и се е наложило да сформират батальон от италиански военни, а е останало само името, че е български само и само да ни опетнят името, и да ни забъркат в долните си намерени спрямо Русия и всички православни славяни. Та това батальонче не само с руснаците няма да се справи, но и с българите които ще си минат на страната на руснаците

 18. събрано Отговор

  02.02.2023 в 8:06

  След такива блестящи булевардни бисери, след такъв спонтанен изблик на читателска любов , аз просто не знам как да изразя и своето отношение към това ходещо шкембе облечено и с моите пари. Идеята за гилотината ми харесва. Но бих прибавил към нея и още нещо. До гилотината – маса за разфасоване на останките. До масата открит огън и шишове. Кой каквото иска да си пекне от „шкембето“ – не се майтапя и това му е малко. Лошо е че нашите кръвни братя – руснаците не ги могат и не ги разбират тези работи. Но ние ще ги свършим и за тях. Заедно сме завинаги. Куршум за този винаги е незаслужена награда. Нож и огън – нищо друго!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Въведете кода за проверка: *