Борисов се тика в ООН за Правата на човека, а вижте какво става в България:

Удари под кръста и вътре в „право“-съдната ни система

Как Националното бюро за правна помощ открадна авторско право и даде на дисциплинарен съд адвокатката на ограбените

За правосъдната ни система красноречиво се произнесоха няколко доклада на ЕС. Но не е необходимо да ги четем, защото и без тях си знаем какво „правосъдие“ работи от години у нас. Налице е нов любопитен казус, който вече говори за „самоизяждане“ вътре в неолибералната ни политическа и съдебна система. Спорът се разразява между председателката на Националното бюро за правна помощ – г-жа Чернева – Маркова /бивш адвокат/ и адвокатката на софтуерна фирма „БИСОФТ“ЕООД – дарител на НБПП.

Ето каква е историята:

Софтуерната фирма дарява на НБПП с официален договор за дарение, с оглед нуждите на съдебния контрол, софтуерна система №62/30.12.2009 г. Съгласно договора, дарението е за срок от 10 години. Фактическото предаване е удостоверено с Приемо-предавателен протокол от 30.12.2009 г. След тази дата НБПП е било приканено многократно от фирмата-дарител – „БИСОФТ“ ЕООД да подпише Декларация за конфиденциалност, тъй като дарението е авторски продукт, като е уведомявала за това и самото Министерство на правосъдието – един от ползвателите на системата. /!/

Договорът се оказва неравнопоставен, тъй като дарителят е подписал горната декларация, а ползвателят, в лицето на НБПП – не.  НБПП е независим държавен орган, но на бюджетна издръжка – разпоредител с бюджетни средства към МП.

И така, въпреки писмата на фирмата-дарител на софтуерния авторски продукт, правистите от НБПП не само не подписват въпросната декларация, но нарушават  и Закона за авторското право, като допускат, без съгласието на дарителя –  „БИСОФТ“ЕООД,  друга фирма да копира продукта им.

Въпросната друга фирма – „ДУЕЪР“ ООД, се явява трето лице за сключения през 2009 г. двустранен договор за дарение.

Адвокатката на „БИСОФТ“ЕООД – адв. Райна Аврамова започва да търси компетентно мнение и защита на интересите на клиентите си, но с действията си се превръща в мишена за атака от страна на НБПП. По думите й, „за да й затворят устата“, я атакува лично председателката на НБПП – г-жа Чернева-Маркова, която чрез Съвета на Софийската адвокатска колегия, иска дисциплинарното й наказание за нарушение на чл.40, ал.1 и ал.4, чл.42, ал.1 от Закона за адвокатурата и чл.3, ал.3 от Етичния кодекс на адвокатурата.

Адв. Райна Аврамова

Образувана е дисциплинарна преписка №170/2018 г. срещу адв. Аврамова. В полученото от нея дисциплинарно обвинение се оказва, че „нарушенията“ й са различни от първоначално исканите, което е недопустимо и явно се цели да й бъдат отнети адвокатските права.

Системата се задвижва много бързо. Нереално бързо за сроковете, познати на обикновените граждани.

На основание чл.138, ал.1 от Закона за адвокатурата, председателят на дисциплинарния съд – Светлозар Златанов образува дисциплинарно дело №216/2018 год. и определя състава на дисциплинарния съд: Председател – адв. Вера Даскалова и членове – адв. Емил Йошев и адв. Валентин Маринов.

Оказва се, обаче, забележете /!/, че и тримата посочени са в конфликт на интереси по отношение на делото, защото са вписани в Националния регистър за правна помощ на НБПП, т.е. зависими от едната страна по делото – познайте Коя!

И макар че горните адвокати няма как да не са наясно с това, защото са юристи, нито един от тях не си прави самоотвод, докато адв.Аврамова не им го поисква!

Сега се очаква нов състав от нови адвокати-дисциплинарни съдии, а и не на последно място преразглеждане на текстовете на дисциплинарното обвинение. По всяка вероятност скоростта на всичко това отново ще бъде завидно бърза.

В заключение, вижте за какво парвосъдие става въпрос, докато Борисов чете речи за Права на човека в ООН: тук си имаме казус с нарушение на авторски права, измислено дисциплинарно производство срещу адвоката на ощетената страна и „съдебен състав“ в конфликт на интереси.

Може ли да се очаква обективно решение на спора, при това положение? И всичко това – вътре в правосъдната система, и срещу интересите на фирма-дарител на продукт, целящ улесняване на работата й безплатно?!? На харизан кон и правата му са малко. Skandalno.net

Автор: Мариан Емилов, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. на Райна Аврамова аз лично ще се погрижа, да и бъда тотнети правата, но по друг казус, защото тя страда от някакво разстройство, представя едно лице пред обществото, а личността Райна Аврамова е плашеща, хора ,цяло чудо е, че още е зад решетките, само те ще я спасят от самата нея…

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *