„Бизнес инсайдер“: Украинската армия не е изградила отбранителни линии в ключов сектор на фронта, ситуацията е критична

Украинските сили, които бяха изтласкани на северозапад от наскоро превзетия град Авдеевка са превъзхождани откъм въоръжение, подразделенията им страдат от критичен недостиг на оръжейни и други доставки и се бият срещу руско настъпление от отбранителни позиции, които далеч не са добре укрепени, пише Business Insider.

Погрешно планиране на защитата на Авдеевка и различни други пропуски накараха Украйна да пропусне възможността да изгради отбранителни линии зад силно укрепения град – този ключов сектор на фронта. Очевидно е че само допреди месец никой в Киев не е вярвал, че крепостта Авдеевка ще падне. Затова сега украинската армия трескаво строи отбранителни позиции и копае окопи, но това не й се отдава особено качествено, защото й се налага междувременно да отблъсква руските атаки.

Сателитните изображения на украинските позиции показват колко базови за цялата война са всъщност тези отбранителни линии. Украйна не е обърнала достатъчно внимание на този проблем, а освен това ѝ липсва оборудване и работна ръка. Строителството е изостанало, има липса на инженерни подразделения.

„Качеството на тези отбранителни линии не e достатъчно добро, за да се противопостави на масивните булдозерни тактики на руските сили“, каза Сергей Храбски, пенсиониран полковник от украинската армия, пред The ​​New York Times.

Той разясни, че Украйна не е поставила достатъчeн акцент върху изграждането на защита, но също така проблем са и недостигът на работна ръка и оборудване. Строителството е изостанало. „Имаме липса на инженерни подразделения. И дори тези, които имаме, нямат необходимото оборудване“, каза той.

Украинската армия започна процеса на планиране на отбранителни укрепления близо до Авдиевка само преди три месеца, но има ограничен напредък, съобщи The Times. Украйна е изградила доста основни траншеи, но на много места такива просто липсват или са в съвсем начален етап на строителство.

Украинската армия започна процеса на планиране на отбранителни укрепления близо до Авдеевка само преди три месеца, но има ограничен напредък. А самият град, укрепван от украинската армия в продължение на 8 години, за който руснаците месеци наред водеха ожесточени боеве, попадна под руски контрол.

За сравнение, Русия започна да планира своята отбранителна стратегия в Южна Украйна повече от шест месеца преди контранастъплението на Украйна, укрепвайки позициите си с множество препятствия. Тази тактика в крайна сметка се оказа печеливша за руснаците, защото украинската контраофанзива през 2023 г. не доведе до резултат.

Военни експерти посочват, че ситуацията на фронта е критична за Украйна най-вече заради липсата на снаряди и оръжия. Освен това Киев все още не е приел така важния закон за мобилизацията, макар че по различни оценки страната има капацитет да мобилизира на теория 2 милиона мъже. Армията поиска поне още 500 000 войници на фронта.

Източник: businessinsider.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Слугите на сатаната никъде не са се прочували до сега в изграждането на нещо, те са по рушенето и грабежа……. докато блеещите подчовеци им се радват

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *