Бившият ръководител на сръбското разузнаване: Западът стои зад протестите в Белград. Искат да свалят Вучич, защото не наложи антируски санкции

Протестите в Сърбия са пряк опит за сваляне на президента Александър Вучич. Това заяви в интервю днес Александър Вулин, бивш ръководител на Агенцията за сигурност и информация на Сърбия (BIA) и председател на Социалистическото движение. Според него Западът иска от Белград да признае независимостта на Косово, да спре да подкрепя Република Сръбска в Босна и Херцеговина и да наложи антируски санкции. Именно за тази цел е задействан механизмът за свалянето на президента Вучич, отбелязва Вулин. 

Припомняме, че Александър Вулин бе принуден от Запада да подаде оставка на 3 ноември след като през юли министерството на финансите на САЩ обяви, че му налага санкции за предполагаема корупция и участие в трафик на наркотици, както и за връзки с Русия. По нито едно от тези обвинения САЩ не предоставиха никакви доказателства.

Днес пред руската Риа Новости Вулин  заяви, че „Русия помогна на Сърбия да запази конституционния ред на фона на размириците в столицата на страната. Русия ни предупреди за подготвяна от Запада цветна революция в Сърбия още преди 2 месеца“.

„Русия е партньор, съюзник, който уважава волята на сръбския народ. Русия беше със Сърбия и сега, при поредния натиск срещу нас от Запада и нашият конституционен ред беше запазен“, каза санкционираният от САЩ Вулин.

Той добави, че президентът на Сърбия Александър Вучич е единственият лидер в Европа, който не е наложил санкции на Русия, и това, според Вулин, е било „негово лично решение от първия ден на завихрилата се антируска истерия“.

Вулин изтъкна, че се гордее с това, че е единственият ръководител на разузнавателна агенция в Европа, който не се е поддал на американския натиск за антируски действия

„Платих цената за тази моя позиция, но ако работата, която тогава свърших помогне на Сърбия и днес да запази вековния си съюзник Русия, мира и стабилността, да устои на опитите за сваляне на правителството и на президента, значи отстраняването ми от поста си е струвало“, каза бившият ръководител на БИА.

По време на интервюто той посочи също, че Западът стои зад днешните насилствени протести в Белград. Според него Западът първоначално се е опитал да събере десните движения, за да ги подтикне да участват в протестите, но това не било възможно.

„Днешните протести не са инструмент за натиск срещу Сърбия да признае Косово и да обяви санкции на Русия“, сподели Вулин за руските медии, а опит за сваляне на президента Александър Вучич. Защото по друг начин те не могат да постигнат тези свои цели.

Според него „Западът изисква от Белград да признае независимостта на Косово, да спре да подкрепя Република Сръбска и да наложи санкции на Руската федерация. Искат от Сърбия да спре да бъде суверенна държава, населена с независим народ“.

Вулин каза още, че неотдавнашното му отстраняване от поста ръководител на специалната служба е било част от „подготовката за Майдана“.

„Това вече не е натиск, защото на Запада му е ясно, че докато Вучич е начело на Сърбия, страната ни няма да признае Косово и няма да въведе санкции срещу Русия. Това е атака за отстраняването на Вучич от власт. Западният натиск за освобождаването ми от поста ръководител на БИА беше първата стъпка към осъществяването на „цветната революция“ – беше първата стъпка към крайната цел“.

„С моята оставка спечелихме време да притъпим западните атаки по време на предизборната кампания, но знаехме, че веднага след поражението пронатовската партия у нас ще задейства механизъм за свалянето на Вучич“, коментира Вулин.

Той посочи, че персоналните атаки срещу него са започнали след като преди две години е обсъдил със секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев пакет от мерки за справяне с „цветните революции“.

„Ние представляваме сериозни държави и сериозни разузнавателни служби, ние гледаме напред. И както виждате, сме добре подготвени за противодействие на протести, спонсорирани отвън. Моето отстраняване не можа да заличи всички полезни неща, които направихме за Сърбия. Някои от процесите са необратими, а западните ни опоненти просто закъсняха със своите действия“, подчерта бившият ръководител.

Източник: Риа Новости

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. В България след Стамболов никога е нямало и няма да има такива хора ….всички са крадливи и за пари е…..ливи.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.