БЕЛИ РОБИ ли сме?! САЩ иска да арестуваме и екстрадираме още 4-ма българи, колеги на Желяз Андреев! Как служители в кол център станаха жертви на американска аутсорсинг компания:

2

Покъртителното безхаберие и тоталната неадекватност на всички държавни институции у нас лъснаха със страшна сила покрай случая с българина Желяз Андреев. Желяз който САЩ настояват да екстрадираме след месец, е обвинен от Вашингтон за това, че сключвал незаконни сделки със Сирия, въпреки ембаргото. Правил го е в качеството си на редови служител в кол център в България!  За какво обаче наистина става въпрос?

Историята е покъртителна, защото в положението на Желяз може да се окаже всеки млад българин, работещ в България за чуждестранна аутсорсинг фирма!

Желяз Андреев работил в кол център на американската компания AW Tronics в България от 2013 до 2016 г – като обикновен телефонист. Това е най- ниското стъпало в йерархията на фирмата – бил е просто редови служител, без никакви ръководни функции. Задълженията му били да разговаря с клиенти от цял свят – по телефон или имейл. Да им изпраща оферти с продукти на фирмата. Но не е изготвял документи – нито е подписвал такива.

В началото на 2017 г. обаче, с изумление научава, че е попаднал в черния списък на САЩ за лица, търгуващи със Сирия. Основното обвинение е срещу собствениците на фирмата – AW Tronics. Но САЩ искат да съдят и българина Желяз Андреев, като техен служител в българския офис – обикновен служител на телефон, който не е имал никакви ръководни функции.

Младият мъж е категоричен, че никога не е бил информиран от шефовете си, че има забрана да се търгува с дадена страна. Освен това, американската фирма, за която работи, е със седалище в България. А нашата страна не е наложила ембарго върху търговията със Сирия (нека само да си спомним какво огромно количество българско оръжие беше открито в складовете на джихадистите от ИДИЛ).

Какво обаче са направили българските институции за цяла 1 година по случая с Желяз Андреев? Абсолютно нищо! Момчето разкри, че от началото на 2017 г. тръгнало да търси помощ от институциите у нас. Обърнал се за помощ към Външно министерство. Към Омбудсмана. Към Президента… Но никой не си направил труда да провери случая. Отговорили му, че щом няма заповед за екстрадиране, няма какво да направят.

Желяз Андреев и приятелката му Милена Здравкова

Година по- късно обаче, миналата седмица, навръх Великден младежът беше арестуван в родния си град Добрич за 48 часа. Полицията го подмамила, че уж трябва да свидетелства за някакво ПТП. Той се отзовал за справката в местното РПУ. Където изведнъж се оказало, че е арестуван заради заповедта за екстрадиране в САЩ. Не му позволили дори да се обади да се свърже с адвоката си, под предлог, че сега са празници.

След 48 часа зад решетките, Андреев беше освободен под гаранция. Но до 1 месец България трябва да го екстрадира в САЩ, за да бъде съден!

Заповед за екстрадиране вече има, но българските институции пак вдигат рамене. Вчера министърът на правосъдието Цецка Цачева заяви, че нямало какво да направи – трябвало да се съобрази с искането на САЩ. Омбудсманът Мая Манолова отговори същото.

Приятелката на Желяз Андреев – бивша служителка в същата фирма, потвърди, че никога не са били инструктирани от американските си шефове по въпроси, свързани с международни забрани за търговия. Тя разкри, че условията на труд във фирмата били много лоши. Служителите били подложени на огромен стрес, а отношението към тях – унизително.

През последните години България беше наводнена от чуждестранни аутсорсинг компании, които си търсят евтина работна ръка в Източна Европа. Заплатите на служителите обаче са български – разбирай – ниски или средни за населеното място. Служителите обикновено са млади хора, които знаят чужди езици и искат да натрупат някакъв стаж. Но в повечето такива фирми, има голямо текучество на работна ръка, тъй като работата е безперспективна и никой не иска да остане за повече от 2-3 години.

Какво ще се случи с Желяз Андреев, ако бъде екстрадиран в САЩ? Първо, ще бъде арестуван. Наложената гаранция ще е доста висока и непосилна за близките му. Така че, ще трябва да лежи в затвора по време на целия процес. А ако бъде признат за виновен, може да получи до 50 години затвор.

Близките на Желяз Андреев тези дни организираха протести в негова защита , което най- после прикова вниманието на институциите върху случая му. След медийната шумотевица, от Външно министерство заявиха, че са се заели „да изясняват ситуацията“. Но дали ще я изяснят в рамките на един месец – не е ясно. Не е ясно и дори да я изяснят, дали пак няма да клекнат пред американското искане за екстрадиция. Skandalno.net

Автор: Надя Колева, Skandalno.net

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. В Наказателен Кодекс от преди 1990год.,прочетох,че български гражданин не се предава на чужда държава за съдене.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *