Белият дом с писмо до Конгреса: Путин може да спечели войната, ако няма ново финансиране за Украйна

Белият дом отправи предупреждение, че помощта на САЩ за Украйна ще бъде изчерпана до края на годината, и добави, че руският президент Владимир Путин може да спечели войната, ако Конгресът не одобри ново финансиране, предаде АФП.

Бюджетният директор на президента Джо Байдън, Шаланда Йънг, заяви в остро писмо до републиканския председател на Камарата на представителите Майк Джонсън, че ако военната помощ престане да се предоставя, това ще „постави на колене“ борбата на Киев срещу руската инвазия.

През октомври демократът Байдън поиска от Конгреса огромен пакет за национална сигурност на стойност 106 млрд. долара, включващ военна помощ за Украйна и за войната на Израел срещу „Хамас“, но финансирането затъна в разногласия на Капитолийския хълм.

„Не съществува магическа банка с налични средства, която да посрещне този момент. Нямаме пари – и почти нямаме време. Прекъсването на потока от американски оръжия и оборудване ще постави Украйна на колене на бойното поле, като не само ще изложи на риск постигнатите от Украйна успехи, но и ще увеличи вероятността от руски военни победи“, пише Йънг.

Консултантът по националната сигурност Джейк Съливан отиде по-далеч, като предположи, че гласуването срещу помощта за Украйна на практика означава гласуване за улесняване на успеха на Русия.

„Конгресът трябва да реши дали да продължи да подкрепя борбата за свобода в Украйна… или Конгресът ще пренебрегне уроците, които научихме от историята, и ще позволи на Путин да надделее. Всичко е толкова просто. Това е толкова ясен избор“, заяви Съливан пред репортери в Белия дом.

Украйна отчаяно настоява за повече западна помощ, докато руските сили засилват атаките си през зимата, след като контраофанзивата на Киев се провали през лятото.

Конгресът обаче от месеци е парализиран от вътрешните борби на републиканците, като твърдо десните законодатели се противопоставят особено на всякаква допълнителна помощ за Киев, тъй като войната се проточва вече трета година.

Председателят на парламента Джонсън, който встъпи в длъжност през октомври, след като предшественикът му беше свален при десен преврат, даде хладен отговор на писмото на Белия дом.

Байдън ще наложи вето на законопроект за помощ за Израел, ако в него не е включена и Украйна

„Администрацията на Байдън не е успяла да отговори по същество на нито една от основателните опасения на моята конференция относно липсата на ясна стратегия в Украйна“, заяви Джонсън в X.

Джонсън също така повтори настояването на републиканците за обвързване на всяка помощ за Украйна с промени в политиката на САЩ по южната граница с Мексико, тъй като броят на пристигащите мигранти рязко нараства.

Представяйки Путин и „Хамас“ като сили близнаци, които се опитват да „унищожат“ съседните демокрации, Байдън се опита да обвърже 61 млрд. долара за Украйна с 14 млрд. долара за Израел в пакета от помощи, който поиска през октомври, заедно с финансиране на границата.

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената на САЩ Чък Шумър заяви, че „присъдата на историята ще бъде наистина сурова“, ако Конгресът не предприеме действия.

Той добави, че въпросът не е искрен, а че републиканците са „вкарали партийни и крайни имиграционни мерки в дебата“.

„Можете да се обзаложите, че Владимир Путин наблюдава. „Хамас“ гледа. Иран, президентът Си, Северна Корея – всички наши противници ни наблюдават отблизо“, каза Шумър.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *