Байдън: Вървим към нов световен ред и ние трябва да го оглавим

На бизнес форум във Вашигтон днес американският президент Джо Байдън изненадващо най-сетне призна, че светът върви към нов световен ред и сега борбата е иманно САЩ да го оглавят.

Наред с темите, за които говори – за Русия, Украйна, възможни кибератаки и употреба на биологическо оръжие от страна на Москва – Байдън разказа накратко за своя тайна среща с висш американски военен:

„Знаете ли, майка ми използаше един израз: „От всяко зло ще излезе нещо добро, ако търсиш достатъчно“. Мисля, че въпреки драматичната сигуация в момента, ни се предоставят и някои изключителни възможности за реални промени.

Ние се намираме в преломен момент в световната икономика, и не само в икономиката, но и в света като цяло. Прелом, който е цикличен и се случва на всеки три-четири поколения.

Както ми каза един от нашите висши военни на среща по сигурността онзи ден – 60 милиона загинаха между 1900 и 1946-а. След Втората световна война ние установихме либерален световен ред. Много хора умряха и от 46 г. досега, но не допуснахме хаос на планетата.

И сега е време за промяна. Ние вървим, нещата вървят към нов световен ред и борбата е ние да го оглавим. Трябва да обединим останалия свободен свят в това дело. „

ВИЖ ВИДЕОТО:

Цялата реч на Байдън е публикувана на страницата на Белия дом:

Благодаря ви. Казвам се Джо Байдън и идвам от щата Делауеър, където са регистрирани повече корпорации, отколкото в цялата останала страна, взети заедно. (Смях.)

И познавам тази Бизнес кръгла маса, защото в дните, когато за пръв път се кандидатирах за поста – (прочиства гърлото) – извинете – през 1972 г. за Сената на Съединените щати, компанията DuPont беше осмата по големина корпорация в Америка. Както казват в Делауеър, това бяха добрите стари времена.  Но шегата настрана, благодаря ви, че ме поканихте.  Вие сте адски добра организация.  Оценявам го.

И искам да ти благодаря, Джош. Познаваме се от много, много време. Знаете, че съм организирал кръгли маси на изпълнителни директори в Белия дом, включително и с много от вас през годините. И сме работили заедно по американския план за спасяване, по COVID, по инфраструктурата, веригите за доставки, иновациите, климата и чистата енергия, намаляването на разходите и много други.

Вярвам, че стратегията ни работи и мисля, че продължава да работи. 6,7 милиона работни места през миналата година – най-много, създавани някога за една година; повече от 7 милиона сега.  678 000 работни места, създадени само през миналия месец, за един месец.  Безработицата е спаднала до 3,8 %. Икономиката ни нарасна с 5,7 % през миналата година и е най-силната от близо 40 години насам.

Ние намалихме дефицита, намалихме дефицита – искам да го кажа отново: Миналата година намалихме дефицита с 360 милиарда долара, независимо от всичко, което чувам по някои канали, когато ги включа. И сме на път да го намалим с над 1 трилион долара тази година.

И тази основа подготви икономиката ни за справяне с глобалния проблем с инфлацията, който е реален – много хора са засегнати от него.

Америка е чудесно място за инвестиране.

Intel инвестира 20 милиона – милиарда долара в кампус за полупроводници в Охайо.  Мисля, че – Мери, мисля, че GM инвестира около 7 милиарда долара в нови заводи и оборудване.  А Ford, мисля, че инвестира 11 млрд. долара.

Въпросът е: Това са… това са високи… това са исторически инвестиции за създаване на електрически превозни средства тук, у дома.

Станахме свидетели на рекордни продажби на електромобили, както и на рекорди в областта на слънчевата и вятърната енергия и съхранението на батерии.

В сектор след сектор ние отново създаваме Америка.  И това е моята основна цел: да го направим в Америка.

Със Закона за инфраструктурата ще продължим – ще продължим да изграждаме милиони добре платени работни места, и то истински работни места.

И за да надградим напредъка, Сенатът и Камарата на представителите трябва да работят по Закона за иновациите и да го изпратят на бюрото ми.  Той е важен за нашата икономика и, бих казал, и за националната ни сигурност.

А благодарение на всички вас ние сме водещи и на световната сцена. Радвам се да видя, че американските компании се активизират и дават своя принос. И това, което правите по отношение на даренията за Украйна и прекратяването на дейността си в Русия, без никой да го е поискал. Искам да поясня: вие сами се справяте с прекратяването на дейността си в Русия.  Не всички, но много от тях го направиха. Не само вие, но и целия свят.

И за първи път – по този въпрос нека кажа следното – за първи път, когато Путин започна да струпва войски по украинската граница, призовах за спешна среща на НАТО в Европа, за да изтъкна, че трябва да сме единни.

Единственото, в което съм сигурен, познавайки Путин доста добре – толкова добре, колкото, предполагам, друг лидер не би могъл да го познава – е, че той разчиташе, че ще може да разцепи НАТО.  Той никога не е смятал, че НАТО ще остане решен – ще остане напълно, напълно единен.

И мога да ви уверя: В цялата си история НАТО никога не е била по-силна или по-обединена, отколкото е днес, до голяма степен благодарение на Владимир Путин.

В отговор на неговата агресия се получи единен фронт в целия НАТО и в Тихия океан.

Четворката е единна с изключение на Индия, която може би е малко разколебана по някои от тези въпроси. Но Япония беше изключително твърда, както и Австралия, по отношение на агресията на Путин. Ние представихме единен фронт в НАТО и в Тихия океан.

Вие направихте адски много, за да ни помогнете да наложим санкции и да поемем разходи – реални разходи заради руската икономика. Сега виждаме, че това е от значение. Това, което направихте, беше наистина важно. Не всеки от вас – не твърдя, че всички трябваше да го направите -но тези от вас, които се включиха, направиха голяма крачка.  И аз лично, като председател, съм благодарен за това.

Нашият отговор работи, защото украинците се сражават толкова храбро и използват оборудването, което им дадохме – само Съединените щати са отделили над 2 милиарда долара за НАТО. Идеята, че те не разполагат с достатъчно модерно оборудване, просто не е точна. И няма да отделям време, за да навлизам в подробности тук, но въпросът е следният: Те разполагат с всяко оборудване въз основа на нашата армия и армията на НАТО, за да могат да правят това, което правят.  И те опустошават руската армия, независимо дали става въпрос за танкове, хеликоптери или самолети.

И, ако забелязвате, руснаците току-що изстреляха хиперзвукова ракета, защото това е единственото нещо, което могат да изстрелят с абсолютна сигурност. Както всички знаете, това е много важно оръжие. Със същата бойна глава на нея, както и на – всяка друга изстреляна ракета. Това не прави толкова голяма разликата, освен че е почти невъзможно да я спреш. Те имат причина да я използват.

Путин е притиснат до стената.  Той не беше предвидил степента или силата на нашето единство.  И колкото повече гърбът му е притиснат до стената, толкова по-голяма е жестокостта на тактиката, която може да използва.

Виждали сме го и преди.  Той е провеждал много операции под фалшив флаг. Всеки път, когато започне да говори за нещо, което смята, че НАТО, Украйна или Съединените щати ще направят, това означава, че той се готви да го направи. Това не е шега.

Може би си спомняте – казах го на няколко от вас тази сутрин, че успях да разсекретя цял набор от операции, в които се готвеха да участват, без да жертвам източниците и методите.  Благодарение на тях успяхме да уведомим ясно всички какво предстои да се случи.  И да убедим много от нашите приятели по света, че знаем какво се готвят да направят.

И така, гърбът му е опрян в стената. Сега той говори за нови фалшиви флагове и твърди, че ние, в Америка, имаме биологични и химически оръжия в Европа – просто не е вярно. Гарантирам ви.

Те също така внушават, че Украйна разполага с биологични и химически оръжия. Това е ясен знак, че той обмисля да използва и двете. Той вече е използвал химически оръжия в миналото и ние трябва да внимаваме за това, което предстои да се случи. Той знае, че ще има тежки последици заради обединения фронт на НАТО, но въпросът е, че това е реална опасност.

Един от инструментите, които Путин най-вероятно ще използва, според мен, са кибератаките. Руснаците разполагат с много усъвършенстван потенциал в това отношение.

Имах, както казват в южната част на щата Делауеър, където те са много религиозни: имахме „олтарна среща“, той и аз, по този въпрос. Имахме дълъг разговор за това, ако той го използва, какви ще бъдат последствията.

Путин има тази възможност, но все още не я е използвал. Аз го предупредих за цената, която ще плати, ако използва кибератаки.

Днес моята администрация направи нови предупреждения, въз основа на разузнавателни данни, че Русия планира кибератака срещу нас.

Федералното правителство дава своя принос, за да се подготви.  Но според американското законодателство, както всички помните, частният сектор, всички вие, до голяма степен решавате какви защити ще предприемем или няма да предприемем, за да се защитим.

Но нека бъда абсолютно ясен в нещо: не само вашите интереси са заложени на карта с потенциалното използване на кибератаки от тяхна страна, а и – националният интерес е заложен на карта.

Предполагам, че за вас е патриотично задължение да инвестирате колкото се може повече, за да се уверите, че сте изградили технологичния си капацитет за справяне с кибератаки: първо, за да защитите собствените си компании; второ, за да осигурите чувствителни услуги, на които американците разчитат – от електроенергия до чиста вода; и накрая, ролята, която можете да изиграете, за да помогнете за сигурността на личния живот на всеки американец.

Например, банките могат да включат киберсигурността по подразбиране за всеки клиент, така че финансовите данни на американците да са в безопасност. Ние сме готови да ви помогнем, както казах, с всички инструменти и експертни познания, които притежаваме, ако сте готови да го направите. Но това е ваше решение за стъпките, които ще предприемете, и вашата отговорност да ги предприемете, а не наша.

Сега трябва да направим необходимото, за да подкрепим Украйна, но също така трябва да се застъпим за семействата тук, у дома.

През 2019 г. вашите организации осъзнаха, извинете, публикуваха изявление, подписано от почти всички в тази зала. В него се казва, цитирам: „Америка заслужава икономика, която позволява на всеки човек да успее чрез упорит труд и творчество и да води живот, изпълнен със смисъл и достойнство.“ То изразява ангажимент от ваша страна да инвестирате в работната си сила и да подкрепяте местните общности. Това не беше изявление за добротворчество, а капиталистическо изявление.  Всички ние в тази зала сме капиталисти. И според мен вие постъпихте правилно, като утвърдихте това изявление.

Това беше Вашето виждане за това как да се управляват силни, печеливши компании в дългосрочен план. И този ангажимент за подготовка на свободния свят към новите условия е жизненоважен, по скромното ми мнение.

Не можем да си позволим да даваме приоритет на акционерите за сметка на заинтересованите страни, околната среда, работниците, клиентите, общностите, в които те живеят и работят. И вие не го правите, но мисля, че има склонностт към подобно поведение в някои случаи.

Вместо това сега е моментът да инвестирате в хората си.  Можете да наемете и задържите най-добрата работна сила – най-добре обучената работна ръка в целия свят, което и правите.

Да инвестирате в иновации, за да можете – да можем да доставяме по-добри и по-достъпни продукти и услуги от – на повече американци.

Да правим иновации с и за многообразието, както поехте ангажимент по-рано тази година.

Култивирането на инструментите на изкуствения интелект и усъвършенстваните на методите за постигане на достойнство и възможности за всички американци е това, което правят мнозина от вас, и то наистина има значение.

Да инвестирате в самата Америка в производството; създадохте над 450 000 работни места в производството – наистина има смисъл. Това не се беше случвало от доста време.

Както каза един от моите колеги от Средния Запад: Вече няма да говорим за Ръждив пояс, а за нови, разширени производствени мощности в Средния – в Средния Атлантик – извинете, в Средния Запад.

И да инвестираме в самата Америка – в производство, устойчивост на климата, чиста енергия – за да може Америка да спечели конкуренцията през 21-ви век.

Това няма да навреди на вашите резултати или на икономиката. То ще ни помогне да продължим – ще ни помогне да растем, като същевременно ще намали разходите и дефицита.

И така, искам отново да ви благодаря! Има още много какво да кажа, но вероятно вече съм ви отнел твърде много от времето.

Но ви благодаря за всичко, което правите.

Мисля, че – знаете ли, майка ми имаше един израз: „От всичко ужасно ще излезе нещо хубаво, ако го търсиш достатъчно упорито.“

Мисля, че това ни предоставя някои значителни възможности да направим истински промени.

Знаете ли, според мен се намираме в преломен момент в световната икономика – не само в световната икономика, а и в целия свят.  Това се случва на всеки три или четири поколения.

Както ми каза един от нашите висши военни на среща по сигурността онзи ден – 60 милиона загинаха между 1900 и 1946-а. След Втората световна война ние установихме либерален световен ред. Много хора умряха и от 46 г. досега, но не допуснахме хаос на планетата.

А сега е времето, когато нещата се променят.

Ще има нов световен ред и ние трябва да го оглавим. И трябва да обединим останалата част от свободния свят, за да го направим.

Източник: whitehouse.gov

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

4 коментара

  1. На янките им трябва война за да си оправят дълговете. Справка ПСВ, ВСВ И ТСВ. Само, че този път няма да има Бретънууд и петродолар.

  2. ДА ОГЛАВИТЕ ПРЕИЗПОДНЯТА ТАМ ДА ОТИДЕТЕ ЗАЕДНО С ЛОНДОН И ИЗРАЕЛ ЗА ДА СТАНЕ СВЕТА ПО ХУБАВ

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.




Въведете кода за проверка: *