Асен Василев пред Беновска: България е Американска Колония и ние сме длъжни да се съобразим с това (С ВИДЕО)

Вижте зрелищното Интервю на Асен Василев за предаването „Беновска пита“, в което бившия служебен министър на финансите и настоящ лидер на партия „Продължаваме промяната“ буквално се прострелва в крака. В интервюто Василев е притиснат да признае в прав текст, че България е колония на САЩ и трябва да продължи да изпълнява тази си позорна роля, защото „в противен случай Вашингтон може да ни приключи за 2-3 дни“. В прелюбопитния разговор той открехва и завесата към личния си живот – за специалните си отношения с Румен Спецов и отношението си към жените и брака. Защо телефонният му номер е американски и не дава нито едно интервю без присъствието на личната си пиарка. Разговорът, изобилстващ от меко казано смущаващи откровения, е проведен на 2 юли, т. г., когато Василев все още е министър на финансите в служебното правителство на Румен Радев. Интервюто можете да гледате и във видео под материала, а Skandalno.net ви пожелава Приятно четене:

Водещ: Г-н Василев, моля разкажете ни малко за себе си. Официалната ви биография е доста добре пипната, с важни факти. Някак си започва от времето на Вашето навлизане в зрелостта. Къде сте роден, какви са родителите Ви, кой е най-яркия Ви детски спомен? Нещо, което да ви приближи към хората. Знаете, че обичаме да знаем дали си приличаме или се различаваме.

Асен Василев: Да. Роден съм в Хасково, 1977 г. Баща ми работеше в Хасково, майка ми – в Димитровград. И двамата са инженери. От 2 до 9-годишна възраст живях в Димитровград, след това обратно в Хасково се върнах. В „Иван Рилски“ ми беше началното училище, в езиковата гимназия, като средно училище. Където, между другото, този период беше страшно, в хасковската езикова гимназия, много добри учители. И това, което обичам да казвам, е, че без нито един частен урок успях да замина от езиковата гимназия в Харвард, с пълна стипендия. Там следвах бакалавър. Като това не беше изключение. Четири години по-рано имаше друг ученик от нашата гимназия – Пламен Йорданов, който замина за Харвард, от моя випуск още двама човека заминаха за престижни американски университети, след това – следващите випуски. В един момент от нашата гимназия мисля, че през Харвард бяха минали шест или седем човека, отделно през другите университети още 20-30.

Водещ: Делян Добрев от ГЕРБ засичал ли сте го в Хасково?

Асен Василев: Да, той беше една година по-малък от мен, пак в английска паралелка.

Водещ: А създали ли сте с него някакви приятелски отношения?

Асен Василев: Познаваме се, пяхме в училищния хор заедно и така нататък. Хорът беше много голям, 60 човека. В общи линии всеки десети ученик беше в училищния хор.

Водещ: Забелязах, че имате изнесен глас, винаги съм подозирала, че пеете. Сега го потвърдихте.

Асен Василев: Да.

Водещ: Не искате ли нещо да запеете?

Асен Василев: В момента?

Водещ: Да. Нещо простичко.

… (Василев запява в ефир с пълен глас)

Водещ: Поздравления! Дано с песен продължите пътя си в политиката. Прави ми впечатление, че не проявявате особен интерес към политиката. Имате ли политически пристрастия? За Вашия колега и приятел – икономическият министър Кирил Петков излезе, че е бил симпатизант и член на ДБ.

Асен Василев: Да. Аз никога не съм членувал в политическа партия. Честно казано, нямам и намерение да членувам в политическа партия. Винаги съм подхождал към моето участие в публични роли чисто експертно. Като идеята ми е била, примерно сега в Министерството на финансите, да се сложи контрол, да се сложи ред, да се работи честно и открито. И по този начин, всъщност, да си подредим икономиката на държавата. Защото аз мисля, че България има огромен потенциал за развитие, който, за съжаление, през последните години не беше използван. Имам чувството, че последното десетилетие е десетилетието на пропуснатите възможности за България.

Водещ: Някои твърдят, че последните 30 години са на пропуснатите възможности.

Асен Василев: Според мен това е, как да кажа… Поколението на нашите родители направи много неща. Много неща не направи, но и много неща направи. И нещата, които успя да направи, е всъщност да изрази в един момент една силна позиция, с която минахме през тежката икономическа криза, съвзехме се, влязохме в ЕС, интегрирахме се в световната икономика и в световните политически формати, което даде шанс на нашето поколение да започне да работи. И то да започне да работи на равни нога с Германия, с Франция, с Англия. Вие си спомняте, преди 1998 г., какви опашки бяха пред всички посолства, за да отиде човек на една най-обикновена екскурзия във Франция. А сега пътуваме с лична карта. Тоест формално ние сме равни. Но когато говоря за изпуснатите възможности, имам чувството, че ментално, организационно, като държава, ние все още седим все едно в този период пред 1998 г. и чакаме някой нещо да ни каже отнякъде, вместо да вземем съдбата си в собствени ръце, да си оправим къщичката и да си докажем, че можем.

Водещ: Разбийте мита, г-н Василев, като споменахте нашите родители, навремето имаше една книга – „Американската мечта“. Имаше митология за американската мечта – че когато някой отиде в Америка, той няма начин да не преуспее там. Това е меката на успеха. Разбийте или потвърдете този мит, или може би истината е по средата.

Асен Василев: Според мен истината е по-различна, не точно по средата. Истината е, че в Америка, особено ако имаш добро образование, това дали ще си успял и как ще си успял, е в твоите ръце. Зависи от теб. Системата е така направена, че ако работиш, искаш да успееш и имаш късмет – в живота късметът винаги е много важен, няма как да се избяга от него.

Водещ: Само че има една мъдрост – късметът идва при подготвените.

Асен Василев: Точно така. Това искам да кажа – че там, ако искаш да работиш, ако имаш желание и ако късметът ти проработи, ще живееш нормално, ще си постигнеш целите, няма да ти се наложи да ровиш по кофите за боклук и така нататък. Там структурата на икономиката и обществените отношения е такава, че позволява на хората да успеят със собствени сили и средства.

Водещ: Да продължим темата с осъществяването на американската мечта, Вие сте завършил икономика в Харвард – това пише във Вашата биография – и сте специализирал бизнес администрация и право в Харвард…

Асен Василев: Business school.

Водещ: … и Харвард Law School. След това създавате една компания Everbread.

Асен Василев: Не. След това създавам една компания, която се казваше (…).

Водещ: Не пише тук.

Асен Василев: След това е Everbread, сега има нова компания. И трите компании са в една и съща област, която е ценообразуване на самолетни билети.

Водещ: В биографията Ви пише, че това е една от петте компании в света, които ценообразуват самолетни билети, частично финансирана от Националния фонд за научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Скайп.

Асен Василев: Да, точно така.

Водещ: Какви бяха договорките Ви с правителството на Сингапур? Как успяхте, какво им предложихте – фючърсни договори, дялове? Какъв беше размерът на инвестицията?

Асен Василев: Те влязоха с дялово участие в Everbread.

Водещ: Колко?

Асен Василев: От порядъка на 1 млн. долара.

Водещ: Колко процента е било това от капитала на дружеството?

Асен Василев: Към този момент мисля, че беше 15 %.

Водещ: Ако това е било 15 %, Вие тогава сте имали дружество, капитализирано с 25 млн., ако правилно смятам.

Асен Василев: Не. 1 млн., ако са 15 %, умножаваме по шест – 6 млн.

Водещ: 6 млн. Добре, поправихте ме. Бихте ме. Откъде ги взехте?

Асен Василев: Това е всъщност оценката на дружеството. Самото, което включва ай пи и  така нататък. Не е кеш, който ние сме предоставили в дружеството.

Водещ: Не е било това капиталът на дружеството и Вие сте им продали всъщност размера на капитала на дружеството…

Асен Василев: Не, това стана чрез увеличение на капитала, така да се каже. Те влизат с това нещо.

Водещ: Ясно. А как стои въпросът с инвеститора в Скайп?

Асен Василев: Да. С г-н Лунд се разделихме впоследствие, тъй като имахме разногласия как да се управлява дружеството. Аз излязох от него.

Водещ: А колко години работихте?

Асен Василев: От 2009 до 2013 г.

Водещ: Доста.

Асен Василев: Четири години, да.

Водещ: А вярно ли е, че сте водили някакви дела във Великобритания за 9 млн. британски лири?

Асен Василев: Не.

Водещ: Той срещу вас…

Асен Василев: Не. Това е след като вече бях излязъл от дружеството, те решиха едно от подразделенията на дружеството, което беше английското търговско подразделение, да го закрият. И той имаше съответно дължими суми към дружеството-майка.

Водещ: Кирил Петков, икономическият министър, с когото сте приятели и състуденти, който винаги говори с голяма емоция за Вас, каза, че Вие едва ли не снабдявате целия китайски народ със самолетни билети.

Асен Василев: Не точно. Ние имаме договор за лицензия, с който нашият софтуер за ценообразуване се използва в Китай. Както Амадеус е една от големите платформи в Европа, в Китай има платформа за техническо обслужване на всички китайски агенции и всички китайски авиолинии, казва се Травъл Скай, и те взеха под лиценз нашата технология, с която се ценообразуват всички билети, които се издават в Китай за международни пътувания, се ценообразуват с нашата технология. Ние изкарахме 12 месеца с целия екип в Пекин…

Водещ: Какъв е оборотът Ви в Китай?

Асен Василев: Това няма да Ви го кажа, това е търговска тайна. Достатъчен – нека така да кажем.

Водещ: Процентно – към целия оборот на дружеството.

Асен Василев: Процентно към целия оборот на дружеството, в момента е около 40 %.

Водещ: Къде другаде още сте? В Европа?

Асен Василев: В момента работим за САЩ много активно. И започваме сега да развиваме европейския пазар.

Водещ: Как може с Кирил Петков да Ви осенват такива… Всеки млад човек, сега като ви слуша, си казва – отивам в Харвард и започвам. И аз ще успея. Как стават тези работи? Дайте рецептата на успеха.

Асен Василев: Не мисля, че има рецепта. И тези там седем стъпки, десет стъпки и така нататък.

Водещ: Къде е заровено златното ключе на успеха?

Асен Василев: Да намерите проблем, който не е само ваш, а много други хора имат, и след това да намерите уникален начин този проблем да бъде решен.

Водещ: И бих добавила, без да имам Вашите бизнес успехи – да направиш така, че решаването на този проблем да работи в твоя полза – като казвам полза, това не е лоша дума – за да печелиш ти и да се развиваш.

Асен Василев: Аз силно вярвам, че ако има достатъчно голям проблем, който решавате, независимо какъв е, и намерите решение, което е по-добро или по-евтино от другите решения на пазара, парите ще дойдат при Вас. Може да не стане от първия път. Може да не стане от втория път. И всъщност това е много важно…

Водещ: Може да го смените.

Асен Василев: Да, да. Много е важно, като говорим за България, примерно, спрямо САЩ, тук, едва ли не, ако се провалиш, си се провалил за цял живот. Малко като клише звучи, но Хенри Форд е фалирал пет пъти, преди да стане Хенри Форд. Но това да пробваш и да успееш…

Водещ: И е бил без образование, но адски находчив. Всичките му патенти са били изкупени…

Асен Василев: Да. Да пробваш и да не успееш не означава да се откажеш. Просто трябва да пробваш пак.

Водещ: Добре, и тук възниква въпросът, който също не е неприличен. Богат ли сте?

Асен Василев: Имам достатъчно пари, за да не се чувствам по никакъв начин притеснен.

Водещ: Това е относително – на един му трябва едно, на друг му трябват сто.

Асен Василев: Точно. Богатството винаги е въпрос на това каква е нуждата на човека. Един човек е богат, ако има 100 хиляди, един човек е богат, ако има 1 милион, на един човек и 20 милиарда може да не му стигнат – и такива случаи познава светът.

Водещ: Както казваше Марко Семов, не знам дали сте го чели: Баба знае 2 и 200.

Асен Василев: Точно.

Водещ: Отминахме въпроса – Вашето семейство разбрахме, родно…

Асен Василев: Между другото, по този повод – знам, че няма да се излъчи днес, но днес е 2 юли, майка ми има рожден ден. Искам да я поздравя от Вашето предаване.

Водещ: Махнете ѝ. Пратете ѝ сърчице, целувка.

Асен Василев: Абсолютно.

Водещ: Кажете ѝ две-три думи.

Асен Василев: Честит рожден ден! И много благодаря за моралните устои, които са заложени от майка ми.

Водещ: Майка Ви явно е изиграла голяма роля в живота ви.

Асен Василев: Да.

Водещ: Имате ли жена до себе си?

Асен Василев: Не.

Водещ: Защото?

Асен Василев: Защото, ако имах жена, нямаше да вляза сега в Министерството на финансите по този начин, по който влизам. Но по-далечната и по-дългата история е, че съм имал няколко жени до себе си, но в момента нямам.

Водещ: Какво е любовта за Вас? Нека да не я разбираме непременно между мъж и жена.

Асен Василев: Не. За мен е между мъж и жена. Но…

Водещ: Защото човек може да обича и детето си…

Асен Василев: Нямам деца, за съжаление, така че за това не мога да говоря. Любовта е моментът, в който сваляш всички маски и се доверяваш напълно на човека до теб.

Водещ: Това не е ли валидна максима и за политиката?

Асен Василев: Не. Политиката е точно обратното.

Водещ: Слагате много маски…

Асен Василев: Аз не слагам.

Водещ: Не, не Вие. Политиците. Вие сега в момента, щете, не щете, сте политическо лице, защото сте в изпълнителната власт.

Асен Василев: Давам Ви пример – в политиката има много голям обем информация, която минава, много решения, които се вземат. И тя е малко като лекарската професия – трябва да се внимава да не се предозира и да не се убие пациентът.

Водещ: А кой е пациентът – народът или изпълнителите?

Асен Василев: Не, обществото. Давам Ви пример. В една голяма криза, ако не се подходи отговорно, а просто се каже – олеле, мале, тука има една огромна криза, знаете ли какви лоши неща ще станат – но те лошите неща ще станат, само защото някой политик или някой с медийно присъствие ги е казал по този начин. Ако се подходи отговорно, вземат се мерки, овладее се ситуацията, вече по съвсем различен начин това може да се изкомуникира. Но това са маски. За съжаление, това са маски.

Водещ: Казахте преди малко, че политиката са маски и дадохте дефиницията си, личната. Споделихте ли с президента Радев, когато – вероятно той Ви е поканил, предполагам…

Асен Василев: Да.

Водещ: И сте имали разговор.

Асен Василев: Няколко.

Водещ: Какви са параметрите на Вашето маскиране, ако мога така да се изразя.

Асен Василев: Не, споделих параметрите на моята работа. Какво аз смятам, че трябва да се направи, като експертно мнение, с какъв екип смятам, че това трябва да бъде направено. Буквално CV-тата на всички хора, с които влизам като екип. И другото много важно нещо за мен, е, че аз не приемам телефонни обаждания.

Водещ: А, дойдохме си на думата. Имате ли американски телефонен номер.

Асен Василев: Да.

Водещ: А от предишния Ви мандат като министър на икономиката, енергетиката и туризма, с министър-председател Марин Райков, служебно правителство пак, аз видях в телефона си – аз си пазя номера – че имам стар Ваш български номер. Опитах се да звънна, сякаш е изключен.

Асен Василев: Аз този номер от 2014 г., когато отидох за 12 месеца в Китай, го спрях.

Водещ: Сега разбрах, че само сте с американски телефон.

Асен Василев: Не, това ми е личният телефон. Иначе имам служебен телефон, който е български, мобилен също.

Водещ: защото разбрах, че от Министерски съвет са се свързвали с Вас на американския телефон.

Асен Василев: Ако не ме намират на единия, ме намират на другия.

Водещ: Щях да Ви изоблича, че сте се поамериканчил дотолкова, че да седите в България само с американски телефон.

Асен Василев: Не. Но да Ви обясня защо съм с американски телефон, примерно в Китай. Защото там има един план, с който в 170 държави имам безплатно 3G, срещу 35 долара на месец имам в 170 държави безплатен интернет, което, ако може български оператор да ми го предложи, бих се превключил.

Водещ: Добре идея. Дали ще успеят… А защо все пак… Ще кажете – пазя си личното пространство, Беновска, и не ти отговорих. Ама все пак, дайте знак, че някой чува отсреща. Нали не сте такъв високомерен, да се криете, да се пазите.

Асен Василев: Не. Но това, което специално с журналистите, от време навреме намират мой телефон, е много важно да минават през пиара ми, за да е всичко по каналния ред, така да се каже.

Водещ: И с уважение към Вашия пиар. Казах го, познавам Вашия пиар, тук седи.

Асен Василев: Да, абсолютно.

Водещ: Лидия – тя е дългогодишен пиар и винаги е била много коректна. Така че ценете я.

Асен Василев: Абсолютно. Затова сме заедно като част от екипа.

Водещ: По този повод, да продължим нататък. Като казахте на Румен Радев – аз Ви прекъснах – Вашите параметри, вашите възгледи и т.н., той какво Ви помоли – да не кажа постави като условие? Каква беше неговата позиция за това какво трябва да правите Вие като финансов министър в този служебен кабинет?

Асен Василев: Той всъщност ме подкрепи.

Водещ: Не Ви даде някаква собствена идея?

Асен Василев: Не. Той каза: Да, това са правилни неща, трябва да бъдат направени по този начин. Като те, нещата, не са някаква голяма тайна – да се вдигне събираемостта, да остане държавата със стабилни финанси, както виждаме, даже дългове не се налага да издаваме в момента, да се спрат течовете, където ги има, на обществен ресурс, да се затегне дисциплината и контролът в разходната част. Това са съвсем нормални неща, които трябва да се случат в този кратък отрязък от месец и половина – два, който има като живот едно служебно правителство.

Водещ: Вие, г-н Василев, искате държавата да печели, хората да живеят добре…

Асен Василев: Не, аз не искам държавата да печели.

Водещ: А какво?

Асен Василев: Това, което искам, е държавата ефективно да изгражда средата, която да позволява на фирмите и на хората да печелят.

Водещ: Вие пример ли сте за това, че Вие в изграден модел, примерно американски, китайски и т.н., сте печелил ефективно? Имали ли сте офшорни фирми, имате ли или имал ли сте? Къде си плащате данъците? И подкрепил ли сте България с платени собствени данъци тук?

Асен Василев: Да, плащам си данъците в България. Аз винаги съм бил данъчно лице на България. Освен годините, когато работих в САЩ и учих там – 10 години. През целия останал период, дори и времето, когато бях в Китай, моите данъци са плащани и в България. Българските ми фирми винаги са плащали данъци в България. Досега не съм ги смятал колко данъци сме внесли в хазната през годините, тъй като аз от 2007 г. имам търговска дейност в България, но сигурно са няколко милиона като данъци, общо внесено.

Водещ: За разлика от Лукойл. Един болен въпрос ми дойде наум. (Интересно защо водещата Беновска се сети за единствената крупна руска инвестиция в България „Лукойл“ и не обели и дума за западните вериги хипермаркети и пр., които с десетилетия не плащат данъци към хазната ни под предлог, че работят на загуба у нас- б.р.)

Асен Василев: Един болен въпрос, точно така.

Водещ: Който не си публикува годишния бюджет. Протестира Вашият колега Кирил Петков, че не го вписват в Търговския регистър. Аз съм питала хиляди пъти – 5000 лева е глобата да не си публикуваш годишния отчет, нали знаете?

Асен Василев: Да, знам. Което трябва да се премахне. Това не трябва да е опция.

Водещ: Малкият бизнес, ако не си публикува отчета, ще го скъсат от проверки от НАП, нали разбирате?

Асен Василев: Точно така. В момента вървят проверки на НАП в „Лукойл“.

Водещ: Да взема да се хвана на бас и с Вас, че няма нищо да изкарат.

Асен Василев: Аз не знам дали нещо ще изкараме, но част от причината да имаме 1,5 млрд. допълнителен приход до края на годината е един допълнителен приход от ДДС при внос, от порядъка на около 160 млн., който общо е около 290 млн., но 160 млн. са реализирани в Митница Бургас. Откакто ние влязохме. Допълнителен приход над това, което е планирано.

Водещ: Демек Лукойл са се уплашили от Румен Спецов и са си декларирали ДДС-то.

Асен Василев: Нищо такова не съм казал. Само съм казал, че от 14 май досега, 2 юли, имаме 160 млн. над плана допълнителен приход от ДДС при внос, в Митница Бургас само.

Водещ: Ще се върнем на тази тема. Като говорим за НАП, фигурата на Румен Спецов предизвика голям фурор.

Асен Василев: Да.

Водещ: Аз малко съм учудена, защото съм човек спортист и не виждам защо трябва да се хващаш за това, че някой спортува.

Асен Василев: Той е републикански шампион няколко години, доколкото знам.

Водещ: Не съм му изучавала в CV-то успехите. Нека да е. Но къде го намерихте все пак? По американска линия?

Асен Василев: С Кирил Петков се запознахме с него, тук в София.

Водещ: Аха. Как така? Видяхте, че върви един хубавец… Шегувам се.

Асен Василев: Доколкото знам Кирил се беше запознал с Румен Спецов по линия на… той тогава беше шеф на „Разузнаване особени случаи“ в НАП. След което каза – за първи път да видя данъчен, който говори английски, работи добре и има доверието на чуждите партньори.

Водещ: Това – добре. Направи впечатление и четох тълкувание, че Вие покрай много говорене, писане – медийно и политическо, за това, че Спецов си е прехвърлил фирма на т.нар. жаргонно „сламен“ човек – това не знам кога ще го премахнем, такива социално дисквалифицирани, или как да ги нарека, извинявам се, които са притежатели на сума ти фирми и задължения. Юридически ще Ви кажа, че от тази работа нищо няма да излезе, защото законът не му забранява да го направи това. Но излезе, че Вие прехвърляте с финт, с ум проверката по прехвърлянето на фирмата на Спецов на главния прокурор, знаейки, че няма да излезе нищо от това. И после ще кажете – ето, аз казах ли Ви – дори Иван Гешев каза, че той не е извършил нарушение. Не Ви упреквам, а Ви хваля, че подкрепяте своите аргументи с бъдещето мнение на друга институция.

Асен Василев: Хайде, аз да Ви задам обратния въпрос. Ако проверката беше направена от Министерството на финансите, първо, щяха да кажат – ето, те покриват Спецов. Да не говорим, че достъпът до данъчно-осигурителна информация щеше да бъде проблематичен. Министерският съвет – същото нещо. Да пуснем проверка на инспектората на НАП да проверява изпълнителния директор, е смешно. Това е на принципа лявата ръка да проверява дясната. И всъщност институцията, която може да има достъп до информацията, независима е изцяло – мисля, че никой не би упрекнал г-н Гешев, че по някакъв начин е зависим, или даже симпатизира на служебното правителство – е прокуратурата.

Водещ: Не е изразил Гешев досега нищо, държи се неутрално.

Асен Василев: Абсолютно неутрално, както би следвало да се държи прокурорската институция. Затова според мен те имат всички лостове да направят тази проверка. И ако открият каквито и да е нарушения, да съм сигурен, че със сигурност биха предприели съответните действия. Така че това е най-логичното място, където тази проверка да отиде.

Водещ: Така е. И като говорихме за Америка, за да затворим тази тема, наблюдавате ли… нашите родители, а и аз съм от това време, живеехме в култ към Съветския съюз, бившия, което, честно казано, откъм културен аспект няма нищо лошо. Но сега култът ни е в САЩ. Всички министри отидохте под строй, опънахте ръце по кантовете, застанахте до г-жа Херо Мустафа, че на всичкото отгоре тя взе, че отиде и в НАП. Аз харесвам екстравагантните постъпки, но това не беше ли много екстравагантно и политически?

Асен Василев: Не, не мисля.

Водещ: Тя отиде при един българин, пребиваващ в Америка в НАП ли? Какво търсеше там?

Асен Василев: Не. Първо, може би да се върнем обратно на началото на въпроса. Аз не мисля, че има култ към САЩ. Ние сме част от ЕС, имаме стратегическо партньорство със САЩ по линия на НАТО. Не мисля, че това по някакъв начин е нарушило отношенията ни с Русия. Ако погледнете, голяма част от инвестициите са руски, голяма част от туристите са руски…

Водещ: Най-малко се разместиха пластовете.

Асен Василев: Според мен, как да кажа, уравновеси везните. Преди везните бяха малко така…, което е добре за България. България, като една сравнително голяма по територия държава, но не с чак толкова голямо население, и в един много сложен геополитически район – знаете, от 1990 г. насам около нас постоянно има напрежение и войни – първо в Югославия, после станаха емигрантските кризи, после и в Косово станаха всичките кризи, Украйна сега. Тоест при нас е доста нестабилно. И ние имаме нужда да си говорим с всички. Но да си говорим с всички като равнопоставени. И това е най-важното нещо, което мен малко ме болеше през тези последни десетина години, когато някой отиде и каже на началниците. Какви началници? Ние сме суверенна държава, която си има свое собствено мнение и трябва да защитава своя собствен интерес – независимо дали срещу САЩ, срещу Русия или срещу Германия. И това за мен е било най-добрата политика (…).

Водещ: Добре, но какво търсеше Херо Мустафа в НАП? Питам ви най-сериозно.

Асен Василев: Аз ѝ предложих да отидем до НАП заедно.

Водещ: Какво да правите?

Асен Василев: Да се запознае с г-н Спецов, тъй като в този един момент ние имахме нужда от методическа помощ как да се борим с трансферното ценообразуване, как да се борим с изтичането на данъци към офшорни дестинации.

Водещ: В момента има ли методологическа помощ от американска страна към НАП, както по-рано имаше по линията на енергетиката в България, по време на последния кабинет Борисов?

Асен Василев: Има, разбира се. И не само. Имаме споразумение с Холандия, между двете министерства и между нашия НАП и холандския.

Водещ: Вие ли ги сключихте?

Асен Василев: Не.

Водещ: Америка, Холандия.

Асен Василев: Да. Сега подготвяме споразумение с Франция по линия на митниците. Да използваме целия капацитет на нашите партньори, за да ни помогнат да спрем теча на български данъци, български мита, български акцизи към чужбина. Така че това за мен е нещо съвсем нормално.

Водещ: Добре де, но като говорим за началници, началниците разпоредиха законът Магнитски – ще стигнем и сега ще изясните тази тема – и днес ни изясниха с вчерашния си доклад, от 1 юли, че сме на във второто ниво, забравих на кое място, 15-то ли, по несправяне с миграция, несправяне с корупция и т.н. Виждате, че се държат като началници.

Асен Василев: Не.

Водещ: По закона Магнитски…

Асен Василев: Не, те си защитават техния интерес. По същия начин, по който Русия си защитава техния интерес.

Водещ: Русия не ни е задала закон – не знам как да го нарека, Иванов, примерно.

Асен Василев: Не ни е задала закона Иванов, но ни каза – върнете ни 800 млн. за Южен поток.

Водещ: Това е друго, това е търговска сделка.

Асен Василев: Същото е. САЩ също не са ни задали закон Магнитски. Те казаха – ако искате да работите с нашите американски банки, да ползвате системата Суифт, спрете да работите с тези лица. Ако не искате да работите с нашите търговски банки и да ползвате системата Суифт, си работете с тези лица, колкото си искате.

Водещ: Главният прокурор Лаура Кьовеши беше тук преди 10-15 дни. Обърнахте ли внимание какво каза, когато аз я попитах – законът Магнитски не е валиден на територията на Европа.

Асен Василев: Точно така.

Водещ: А ние къде сме – на Русия или на Америка на територията? Ние сме в Европа.

Асен Василев: Точно така. И сега и аз да Ви кажа – този закон не е валиден на нашата територия. Ние не го спазваме на наша територия. Моят въпрос към Вас е следния – представете си, че едно държавно дружество, примерно БЕХ, работи с лице в списъка Магнитски. Не е забранено. И американците го сложат в списъка Магнитски. Какво ще стане с това държавно дружество?

Водещ: То не оперира с Америка.

Асен Василев: Да. Но то трябва ли да прави международни преводи?

Водещ: Не му пречи на територията на Европа.

Асен Василев: Пречи му.

Водещ: БЕХ не се разплаща с Америка.

Асен Василев: Но се разплаща с която и да е друга банка извън България. Цялата система за разплащане е американска.

Водещ: Не цялата.

Асен Василев: Цялата. В този един момент…

Водещ: „Суифт“ американски ли е?

Асен Василев: „Суифт“ е американски. В Литва имаше банка, която точно така направи – тя каза – на наша територия този закон не важи. И тази банка за една седмица стана чейндж бюро, 6-милиардна банка в Литва спря да оперира за една седмица.

Водещ: Ето, че има начини големият властелин да те принуди деликатно, с неща, които предварително е подготвил, не нарочно, но властвайки в световен мащаб…

Асен Василев: В международните отношения има зададени реалности – икономически, политически, военни. И ние като държава трябва да формираме своята позиция, отчитайки какви са тези реалности. Иначе това е малко като да се каже – тази скала не ми харесва и аз с голи ръце ще я преместя. Ами не, трябва Ви кран, трябва Ви лост, трябва Ви нещо друго. Ако искате да отместите скала, трябва да разполагате с технически средства, или да сте достатъчно силен физически. За съжаление България няма нито едното, нито другото. тогава остава третият вариант – съобразяваме се, че скалата е там.

източник: https://www.minfin.bg/bg/media/2021-07-05

ВИЖ ВИДЕОТО:

https://youtu.be/7QPmZoqp6QA

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

7 коментара

  1. НАТО ЕС САЩ СОРОС ИМАТЕ ВСИЧКАТА НИ НАРОДНА ОМРАЗА ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ РОБОВЛАДЕЛЦИ ФАШИСТКИ ОКУПАТОРИ СВЕТОВНИ ТЕРОРИСТИ НИКОГА НЯМА ДА ЗАМЕНИМ В ДУШИТЕ И СЪРЦАТА НИ ВЕЛИКА И СВЯТА ИСТИНСКИ БРАТСКА РУСИЯ

  2. Според мен, за първи път официално се появява формулировката „Американска колония“. Не че се радвам на това, но поне официално си го признаха управляващите. Не случайно ам посланичка е жена. Така тяхното (на АЩ) присъствие изглежда по невинно за аборигените, които не се опитват да мислят.

  3. Колониалната ни зависимост е потвърдена с толкова неща, с толкова действия в ущръб на България, че трябва да си глух и сляп да не я видиш. А фактите за срутването на държавата по всичките и параметри от времето на Ран Ът и шоковата терапия са предостатъчни. Василев потвърди само една мисъл на великия Гьоте ‘ ПРАЗЕН ЧУВАЛ ПРАВ НЕ СТОИ“ а чувалът е празен, защото българинът е политически тъп и продажен, такива са естествено и управниците ни. Сега вече сме здраво на ръчно управление и територията ще бъде използувана от янките срещу Русия както използуват и Косово и други.

  4. Абе в тая наша държава само в БСП ли има логика и разум, щото от много всезнайковци, ставаме необратимо съсипани. Това, което цитира Нинова, като решение на други държави трябваше да се приложи у нас без всякакви рискове, щото тези решения са потвърдени от практиката. И аз като живял в Канада години под ред виждам това смазващо слабоумие в нашите политически решения.ДДС върху хляба и хранителните продукти от малката кошница- ПОЗОР, висока цена върху минимума консумиран ток за един хладилник, телевизор и една- две лампи-ПОЗОР. Това е престъпно ограбване на най-бедните, на фона на което тъпият ни пожарникар тръгнал да раздава по 50 лева и отново около него едни 21% подръжници. Това е чудо невиждано, позор за нас като нация, проклятие!!! “ Нинова скастри кабинета за неадекватните мерки срещу високите цени, предлага четири решения“

  5. САМО БСП АТАКА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО И ПП ВЪЗРАЖДАНЕ АКО СЕ ОБЕДИНЯТ ЩЕ СПАСИМ БЪЛГАРИЯ

  6. Г-жо Беновска от кое градско бунище изровихте този тъп хасковски галош?Язък му на харварда язък му на прехваленото западно образование!Ако такива тъпаци и бедни на слова излизат оттам ебах мама му и на образованието им!Та по времето на Живков един селски бригадир знаеше и можеше повече да говори и мисли повече от тоя серсем,защото управляваше хиляди декари обработваема земя и звена от хора които я обработваха!ХОРА,БЪЛГАРИ НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА НИКОЙ НА ТЕЗИ ИЗБОРИ!

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *