АП: Операцията на Израел в Газа стана една от най-разрушителните в историята (С ВИДЕО)

Военната кампания на Израел в ивицата Газа е сред най-смъртоносните и разрушителните в историята. Това съобщи Асошиейтед прес (АП), позовавайки се на военни експерти.

Според анализ на данни от сателита Copernicus Sentinel-1, извършен от проф. Кори Шер от Градския университет на Ню Йорк и Джамон Ван Ден от Орегонския държавен университет, израелската офанзива е унищожила повече от две трети от всички сгради в северната част на анклава и една четвърт от сградите в южната част на Газа, където е гр. Хан Юнис. „Видяна от космоса Газа сега има друг цвят. Това е различна текстура“, каза Шер.

Според някои оценки ударите на Израел над ивицата Газа са надминали по мащаб англо-американските бомбардировки над Германия по време на Втората световна война и операцията на водената от САЩ коалиция за унищожаване на терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) в Ирак. Според американския военен историк Робърт Пейп, през 1942-1945 г. съюзниците са унищожили около 10% от сградите в Германия, докато в ивицата Газа вече са унищожени над 33% от всички сгради. По данни на британската организация с нестопанска цел Airwars, цитирана от АП, по време на кампанията срещу ИД в Ирак през 2014-2017 г. коалицията е нанесла почти 15 хиляди удара на територията на републиката. Миналата седмица израелските военни съобщиха, че до момента са нанесли върху ивицата Газа 22 000 удара.

Източник: ТАСС

ГАЗА ПРЕДИ И СЛЕД БОМБАРДИРОВКИТЕ – ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

  1. Гледах исторически филм за ген. Франко и фашизма.
    В тозифилм един многоуважан професор каза.
    Най голямото зло на човечеството са ЕВРЕИТЕ И КОМУНИСТИТЕ.
    ГАЗА-УНИЩОЖЕНИЕ И ГЕНОЦИТ НА ПАЛЕСТИНСКИЯТ НАРОД.
    БЪЛГАРИЯ- УНИЩОЖЕНИЕ И ГЕНОЦИТ
    НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.
    ТОЗИ ПРОФЕСОР Е БИЛ МНОГО ПРАВ.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.