Америка пред гражданска война?

Осми февруари е съдбоносен ден за Америка – на този ден Върховният съд на САЩ ще разглежда на открито заседание делото относно правомерността на отстраняването на 45-ия президент на САЩ и основен кандидат на Републиканската партия, Доналд Тръмп, от първичните избори в щата Колорадо. Да припомним, че с 4 на 3 гласа Върховният съд на Колорадо, състоящ се изцяло от назначенци на Демократическата партия, реши, позовавайки се на 14-та Поправка на Конституцията на САШ, че Доналд Тръмп, в качеството си на бунтовник срещу законно избраната власт, априори е лишен от правото да участва в надпреварата за президент. В момента това касае единствено първичните избори, но очевидно правилата за общите избори през ноември са още по-строги. Адвокатите на Доналд Тръмп обжалваха решението и така то стигна до Върховния съд на САЩ.

Импликациите от постановяване на решение в една или друга посока са ОГРОМНИ, понеже на практика това може да предреши не само явяването на Доналд Тръмп на първичните и общи избори в щата Колорадо, но и на територията на още редица щати, дори в цялата страна. Понастоящем в поне десетина щати се водят съдебни битки за допускането или недопускане на Тръмп до първичните избори, като няколко от тях като Аризона и Минесота например са конкурентни щати (swing states), където силите на републиканците и демократите са сравнително изравнени, и които могат да определят крайния победител.

В зависимост от решението на Върховния съд на САЩ ще се развият и отделните сценарии. Съдът може да постанови, че Тръмп няма право да се явява единствено в щата Колорадо, но абсолютно реално е едно решение да разпростре забраната за явяване върху всички щати, понеже по презумпция федералното право има върховенство над щатското право. Всичко е въпрос на конкретна формулировка от съда.

И тук идваме до фамозната 14-та Поправка на Конституцията на САЩ. Какво гласи тя? На страницата на Моята библиотека може да намерите българския превод: https://chitanka.info/text/12592-konstitutsija-na-syedinenite-amerikanski , а на страницата на американския Сенат за сравнение може да откриете английският оригинал: https://www.senate.gov/about/origins-foundations/senate-and-constitution/constitution.htm

Поправката е приета след Гражданската война през 1868 г. и се състои от 5 точки, точка 1, 2 и 4 касаят проблеми на гражданството, поемане на дългове от държавата и други, а точки 3 и 5 имат директно отношение към обвиненията към Тръмп за бунт срещу държавата.

Съдът на Колорадо се позовава на точка 3, която гласи: „Лица, които като членове на Конгреса, държавни служители на Съединените щати, членове на щатски законодателни органи, на изпълнителната или съдебната власт вече са полагали клетва да спазват Конституцията на Съединените щати, а след това са се ангажирали с метежна или бунтовническа дейност против нея или са подкрепяли нейните врагове, нямат право да стават сенатори, представители в Конгреса, членове на избирателни колегии за президент и вицепрезидент или да заемат каквато и да било държавна или военна длъжност в Съединените щати или в отделен щат. С две трети от гласовете на всяка камара обаче Конгресът може да върне така отнетите привилегии.“

Очевидно е, че Тръмп като президент попада под обсега на тази разпоредба, макар думата „президент“ да не е изрично спомената, понеже текста включва заемането на каквато и да е държавна длъжност. Именно на такива основания се позовава Върховният съд на Колорадо в решението си, както и множество други заведени дела в различни щати. Същевременно в решението си съдиите в Колорадо, както и за жалост тези в редица други щати, изцяло пропускат съществуването на точка 5 в Поправката, която гласи: „При съответно законодателство Конгресът налага предвидените в този член мерки.“

Под член тук се има в предвид „поправка„, тъй като поправките се инкорпорират към предходните членове. Тоест, текстът на точка 5 е пределно ясен, недвусмислен и императивен – САМО и ЕДИНСТВЕНО Конгресът на САЩ определя кой е бунтовник срещу държавата и кой не. Това се потвърждава имплицитно и от текста на точка 3, споменаваща, че „с две трети от гласовете на всяка камара Конгресът може да върне така отнетите привилегии.“ Отново акцент върху еднозначната роля на американския Конгрес да решава съдбата на така наречените „бунтовници“.

Както виждате, текстът на точка 5 е пределно ясен, дори за второкурсник по право, и АВТОМАТИЧНО сваля от Доналд Тръмп забраната за участие в президентската надпревара. Ще попитате, защо тогава се притесняваме?

Защото почти никой в Америка не говори за разпоредбата на точка 5, а дискусиите се фокусират единствено върху фамозната точка 3. Умишлено ли е това?

Дори адвокатите на Тръмп акцентират повече върху неспоменаването в 14-та Поправка в точка 3 на думата „президент“, или върху така наречения „президентски имунитет“, допълнително конституираните страни по делото, така наречените amici curiae, сред които главни щатски прокурори и университетски преподаватели, също пропускат невинно наличието на точка 5 в Поправката, както и мастити съдии от върховните и по-долни съдилища на определени щати. Наистина, хора с такъв опит и юридически кантори със стотици сътрудници наивно пропускат такъв очеваден факт, едно-единствено изречение? Не са в състояние да го изчетат или какво? Или може би, което е доста по-логично, все пак съществува някаква конспирация, целяща да елиминира Доналд Тръмп от надпреварата за президент?

Извинете ме, но аз съм по-скоро настроен да се съглася с второто – някой иска да премахне Доналд Тръмп от надпреварата с нелегитимни, подмолни мерки. Още повече че Тръмп НЕ Е осъждан от която и да е институция или съд за бунтовничество, нищо не е доказвано, а гротескната Комисия за събитията от 6 януари 2021 г., заседавала в предната Камара на представителите, излязла със заключението, че Тръмп е подстрекавал към бунт и нападение на Конгреса, въобще не е легитимна да се произнася по този въпрос. Още повече че Нанси Пелоси тиранически отхвърли предложените от републиканците кандидати и подбра хора по свое усмотрение, напълно в разрез с всякакви правила. Само и единствено решение на Конгреса, отделно гласуване в двете камари, има правото да определи дали Тръмп се е бунтувал, а такова НЯМА. Няма и да има, понеже понастоящем Камарата на представителите се контролира от републиканците, а януари 2021 г. Сенатът оневини Тръмп в опита за импийчмънт за събитията от 6 януари.

И тук нека хвърлим бегъл поглед към Върховния съд на САЩ, състава и дейността му.

Медиите се надпреварват да тръбят, че в съда има консервативно мнозинство, 6 на 3, но това е само привидно и напълно илюзорно. Всъщност, ако проследите решенията на съда през последните няколко години, лесно ще установите, че 90 процента от взетите решения са във вреда на Тръмп, както и на консерватизма като цяло. Председателят на Върховния съд Джон Робъртс, безспорно най-влиятелната фигура не само в съда, но може би и в цяла Америка, е назначен от Джордж Буш-младши, и изцяло подкрепя неоконсервативната ориентация на Буш и глобалисткия кръг около него, Буш е отявлен противник на Тръмп и точно затова Робъртс винаги гласува против Тръмп, независимо за какво се касае. Не само че гласува, но и активно провежда политика за изграждане на консенсус в ляво от центъра. На практика, той е още един човек от Демократическата партия. Добавете към това факта, че двама от трите назначени от Тръмп върховни съдии, Ейми Барет и Брет Кавано, редовно гласуват против Тръмп също, в 90 процента от случаите, и картинката се изяснява. Във Върховния съд на САЩ няма консервативно мнозинство, както тръбят медиите, а напротив, ясно ляволиберално мнозинство, подкрепящо целите на Демократическата партия. Понякога само, за достоверност, Барет и Кавано сменят местата си, единият гласува против, а другият за, но председателят Джон Робъртс винаги накланя везните в полза на демократите. Ето това е истината.

Така че, въпреки най-голямото ми желание да остана оптимист, аз съм скептичен какво ще се случи на 8 февруари и след това, до края на делото, което трябва да приключи преди 5 март, датата на Супервторника, когато се провеждат първични избори едновременно в 16 щата.

Ще пропусне ли Дълбоката държава да нанесе съкрушителен удар на Тръмп и американските консерватори, като се постарае по служебен път да го отстрани от надпреварата? Това е най-добрата възможност, под една или друга форма. Защо да не го направи, след като веднъж през 2021 Върховният съд просто изхвърли всички обжалвания за фалшификации на изборите, независимо колко добре документално подкрепени бяха те, а само преди дни съшият този Върховен съд отсъди напълно несправедливо в полза на администрацията на Байдън, нареждайки на Тексас да премахне бодливата тел по границата с Мексико, като така на практика пуска безпрепятствено в САЩ безбройните нелегални имигранти? Съдът постановява, че това било в полза на по-доброто охраняване на границата, а Барет гласува в подкрепа на глобалистите, 5 на 4 гласа. Следващият път ще е ред на Кавано. Да прибавим още печалния и напълно статистически невъзможен факт, че на изборите през 2022 г. от 40 кандидати, солидаризиращи се с позицията на Тръмп за фалшификация на президентските избори през 2020 г., не бе избран нито един, с дейното съдействие на машините, и ни става пределно ясно, че Дълбоката държава няма никакъв интерес да позволи на Тръмп и политиките му да овладеят лостовете на управление.

Как го постига това Дълбоката държава? Кажете вие, Барет има 7 деца, 2 осиновени, и там може да спекулираме с отправяни заплахи или тлъсти суми, а Кавано бе критикуван жестоко още при назначението си през 2018 г. за евентуални извънбрачни връзки. И тук заплахата и стимулирането могат спекулативно да играят голяма роля. Верни на Тръмп остават само хората от старата гвардия – Кларанс Томас и Самюел Алито – както и назначеният от Тръмп Нийл Горсъч.

За силата и коварството на Дълбоката държава може да се съди и от наскоро оповестения от кандидатката за губернатор на щата Аризона през 2022 г. Кари Лейк аудиозапис, от който става ясно как председателя на републиканската партия на Аризона (забележете, републиканската) Де Вит й предлага сделка, при която тя да се откаже да се кандидатира за сенатор през 2024 г. в замяна на крупно обезщетение и пожизнено финансово обезпечение. Разбира се, смелата и доблестна Кари Лейк казва твърдо „не“. До какво няма да прибягнат демократите да задържат дълго и без това нелегитимната си власт? Още си спомняме 2022 г. изборите за губернатор на Аризона, Кари Лейк води по социологически проучвания с 10-15 процента на напълно неадекватната Кейти Хобс, възпитаничка на Сорос, и изведнъж сутринта на изборния ден магически машините на Доминион се развалят САМО в участъци с голямо консервативно мнозинство, това отказва от гласуване 100 хиляди души във Финикс, и накрая, без да броим допълнителните машинации, кандидатката на демократите Хобс печели с малко над 10 хиляди гласа. Познат сценарий.

Какво да очакваме и на какво да се надяваме? Дано се окажа песимист и бъда опроверган, дано, моля се, Върховният съд на САЩ и неговите достопочитаеми съдии най-после да се отърсят от политическата зависимост и гласуват по съвест и по законосъобразност в полза на оставането на Доналд Тръмп в надпреварата, но ако все пак се сбъднат най-лошите ми кошмари, не само мои, разбира се, това ще е жесток удар по цяла Америка, целия свят и цялото демократично общество. Не можеш да отхвърляш кандидати, които доминират изцяло над опонентите си в Републиканската партия, и които очевидно е подкрепил суверенът. „Ние народът на Съединените щати“, или за кратко „Ние народът“, както често се цитира, така започва преамбюлът на Конституцията на САЩ, какво ще стане ако волята на този народ бъде тотално пренебрегната и поругана? Представяте ли си? Огромното мнозинство от републиканците никога няма да се съгласят и преглътнат Ники Хейли, неоконсерваторката, да бъде техният кандидат за президент. Как ще реагират американците?

Все по-често по консервативните сайтове се появява словосъчетанието „гражданска война“, неволно изпуснато или съвсем преднамерено изречено. Появяват се фрази като „гответе мунициите“ или „1859 – 2024“, първата е датата на избухването на Гражданската война в САЩ, а втората … Сами се досещате.

Всички говорят открито, че Дълбоката държава и Еднопартията (Uniparty), така наречените „РСИ“ (Републиканци само по име, rinos, Republicans in name only), трябва да бъдат наказани, при положение че половината републиканци в Конгреса редовно подкрепят политиките на администрацията на Байдън, насърчават нелегалната миграция, трупат трилиони дългове, прахосват пари за социални политики за мързеливите и оправомощяват данъчната администрация да притиска по всякакъв начин американските граждани. А самият Джо Байдън няколко пъти вече говори открито, че, видите ли, за да се изправиш срещу държавата, са необходими Ф-16. Не е ли това заплаха? Въпреки че самата администрация е правила, както се твърди, разработка на различни сценарии за възможна гражданска война, и винаги е стигала до заключението, че държавата ще загуби. В крайна сметка в Америка има 300 милиона пистолета, пушки, полуавтоматични и автоматични оръжия, разпределени сред населението, предимно в републиканците.

Ще се стигне ли до гражданска война, при положение че противозаконно и антиморално служебно отстранят Тръмп от надпреварата за президент? Може да го направи Върховният съд на 8 февруари или когато приключи делото, може да го направят някои от безбройните дела, заведени срещу Тръмп за щяло и нещяло, малко по-късно през годината или непосредствено преди общите избори през ноември, изпращайки Тръмп в затвора, може да го направят фалшивите машини на Доминион и други компании за гласуване от този сорт, а може и …, дори не искам да споменавам тази опция, но наскоро Александър Сорос, синът на Джордж Сорос, пусна пост в интернет с дупка и до нея 47 долара, разбирайте 47-ми калибър, не дай Боже. Така че пътят на Тръмп до втори мандат е тесен, много тесен, ако въобще съществува, дано събитията ме опровергаят.

Не мисля, че американците, така наречените „клавиатурни войни“, на български „диванна армия“, наистина ще се решат да вдигнат оръжие, в крайна сметка се намираме в много деликатен век, доста по-хуманен от предишните, а и те вярват в Бога. Вярват, че възмездието ще дойде рано или късно. Но във всички случаи обидата, горчилката, подигравката с чувствата им ще бъдат колосални, те дълго няма да забравят и простят, а между съвестните, трудолюбиви и морални американци, поддръжници на Тръмп, и безсъвестната, мързелива и покварена олигархия, заедно с техните разчитащи на подаяния поддръжници, ще се отвори огромна пропаст, която ще причини невъобразими беди.

Да се молим благоразумието да надделее.

Автор: Людмил Цветков

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

4 коментара

    • Предизборните театрални фатки винаги помагат краварите да вземат правилното решение да продължават да робуват на шепа хазари.
      Според мен революцията може да се роди, само ако решат да постъпват с измислената краваронация като с палестинци.
      Тази паплач е силна само в празноговора, просто божественият им език предполага интелектуална нищета.

  1. A дано! От кога я чакаме, колкото по-скоро по-добре за света да си отдъхне малко от тия гадове.

  2. Американците могат да преглътнат отстраняването на Тръмп, но то не е единственият дразнител. Цялата черно-транс-джендърна наклонена права, по която се търкаля САЩ им идва в повече, като добавим инфлацията, несигурността и опитът да им се запушат устите, циреят няма да издържи, ще се спука, а стане ли рана, вече има значение кой и как ще действа. Това е волейбол с граната без щифт.

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.
Въведете кода за проверка: *