VICE: Изpaeлскaтa аpмия вече е на предела на силите си и Хизбула го знае

2

Операцията в Газа ще отнеме няколко месеца и ще изисква значително военно присъствие, пише американското издание Vice. ЦАХАЛ (въоръжените сили на Израел – б.р.) обаче вече са на предела на възможностите си. Хизбула е наясно с тази слабост на еврейските въоръжени сили и е готова да се възползва от нея„.

Ливанската въоръжена групировка Хизбула (съставена от палестински бежанци в Ливан) продължава да ескалира напрежението с поредица от малки удари по израелските позиции отвъд горещо оспорваната северна граница на Израел, сигнализирайки за готовността си за сериозна конфронтация с Тел Авив за първи път от 2006 г. Това мнение се споделя от дипломати от региона, служители на ливанските служби за сигурност и израелската армия.

В същото време Израел подготвя широко рекламираната си наземна операция в ивицата Газа в отговор на атаката на Хамас срещу градове, кибуци и военни бази в южната част на Израел на 7 октомври, при която загинаха около 1300 евреи и бяха взети най-малко 220 заложници, половината от които – военни. Служители по сигурността и политиката в целия Близкоизточен регион, Европа и Съединените щати са дълбоко загрижени, че Хизбула и други добре обучени и оборудвани военно групи в Ливан, Сирия, Ирак и Йемен (много от които са подкрепяни от Иран и Сирия) могат да влязат в конфликта на страната на Хамас.

Видяхме редица изключително обезпокоителни атаки от ирански проксита. Палестинските милиции, базирани в Ливан като Хизбула и други ирански проксита в Ирак, Сирия и Йемен, периодично изстрелват ракети срещу Израел от териториите на държавите, в които се намират“, каза високопоставен американски дипломат, пожелал анонимност.

В неделя Хизбула отново се активизира по ливано-израелската граница, като изстреля най-малко три управляеми противотанкови ракети по ключови позиции на Израел и предизвика ответен огън. Говорителят на ЦАХАЛ подполковник Йонатан Конрикус предупреди, че продължаващата ескалация и атаките могат да разпалят по-мащабен конфликт. Израелският премиер Бенямин Нетаняху, по време на посещение на войскови части в северната част на страната в неделя, заплаши Хизбула с пълното унищожение на населения предимно с палестински бежанци още от 49 г. Южен Ливан.

В отговор на почти ежедневните сблъсъци на север Израел обяви, че ще разшири зоната за евакуация по границата си с Ливан от два километра на пет. Правителствени служители изчисляват, че около 100 000 израелци вече са напуснали домовете си към райони, по-далеч от северната граница.

Най-малко 24 бойци на Хизбула бяха убити в боевете по границата от 7 октомври, а в петък ракетна атака срещу военна база на границата уби израелско-американски двоен гражданин, служещ като резервист на IDF. Израел отговори с артилерийски и танков огън и също така нанесе въздушни удари срещу другия ключов съюзник на Хизбула – Сирия, насочени към летищата в Дамаск и Алепо.

„Но тези атаки не са нищо в сравнение с това, на което Хизбула е способна, ако реши да започне пълноценна война с Израел“, каза американският служител. 

Хизбула има значителен военен потенциал. Групата е създадена в южната част на страната с подкрепата на Иран след катастрофалното нахлуване на Израел в Ливан през 1982 г. Ответните нахлувания и удари на тайната военна група „Хизбула“ принудиха израелците да изоставят своята 22-годишна окупация на Южен Ливан през 2000 г.

Възможностите на Хизбула нараснаха значително от 2006 г. насам, тъй като групата се превърна от малка тайна организация от няколко хиляди елитни бойци в пълноценна бойна сила, която изпрати 80 хиляди свои професионални бойци в подкрепа на сирийския президент Башар ал-Асад през 2013 г.

Понастоящем групата разполага с повече от 150 000 ракети в инвентара си, вариращи от неуправляеми ракети с малък обсег до по-големи, сложни системи, за които се смята, че са способни да поразяват с висока точност цели в цял Израел.

За сравнение, Хамас и Ислямски джихад в ивицата Газа рядко изстрелват повече от няколко десетки ракети на ден: най-голямата им операция се състоеше в изстрелването на 3000 ракети в началото на атаката на 7 октомври, но броят им е намалял значително през последните две седмици. В момента ракетните удари на Хамас са ограничени основно до цели близо до анклава, като само от време на време се изстрелва по някоя ракета по Тел Авив.

Но Хизбула, със своя огромен арсенал, добре обучени бойци и дълбоко укрепени и замаскирани площадки за изстрелване, разположени върху площ, сто пъти по-голяма от ивицата Газа, може да изстрелва хиляди ракети на ден срещу Израел в продължение на месеци. Това ще принуди израелците в цялата страна да се скрият и ще парализира икономиката на страната.

„Спирането на баражния обстрел от ракети ще изисква голяма наземна инвазия на ЦАХАЛ. За да се постигне значителен успех, големи части от Ливан ще трябва да бъдат окупирани, а това ще отнеме месеци“, каза говорител на израелските военни сили ЦАХАЛ. „От опита ни от въоръжения конфликт през 2006 г. научихме, че Хизбула не може да бъде сдържана с военно-въздушни удари. Атаките им могат да бъдат спрени само с наземна операция в Ливан“

Командирът на Хизбула Абу Джаваад се съгласи с тази оценка и повтори, че дългосрочната военна стратегия на групировката му за нанасяне на максимални военни, икономически и социални щети на Израел чрез непрекъснат обстрел работи добре.

„При ескалиране на ситуацията ще стартираме пак тази наша стратегия. Врагът няма да може да се крие в убежищата си завинаги. Виждайки как домовете и бизнесът им се сриват, докато Хизбула и хората от Южен Ливан се противопоставят на техните атаки„, каза той чрез пратеник от Бейрут. „Ние живеем под израелски атаки от 1948 г. Ние сме готови да платим всяка цена, но евреите са свикнали твърде много, до пристрастие със сладкия си охолен живот.“

 Ръководителят на Хизбула Хасан Насрала дълго време не е разкривал намеренията на групировката.

Насрала знаеше за операцията в Газа, разбира се, че знаеше“, каза ливански служител по сигурността, който отказа да назове името си от страх от отмъщение на групировката. „Насрала знае, че израелците са ужасени от това, което Хизбула може да направи, ако те „се съсредоточат изцяло върху Хамас и ивицата Газа.“

Израелски официални лица заключиха, че предстоящата сухопътна операция в ивицата Газа може да отнеме поне няколко месеца и да изисква масирано военно присъствие. За целта Израел вече е мобилизирал над 360 000 резервисти – най-високият брой от войната Йом Кипур през 1973 г. И тъй като палестинският гняв в окупирания от Израел Западен бряг достигна най-високата си точка от повече от 20 години и многократно избухва в насилие, което уби десетки демонстранти, възможностите на ЦАХАЛ вече са напрегнати до краен предел. Това признават както израелски, така и американски официални лица.

„Сега се бием на един и половина фронта (срещу Газа, срещу партизани в Западния бряг и среещу Хизбула на границата с Ливан) и това е една от причините, поради които терористичната операция на Хамас „Черен шабат“ беше толкова успешна“, каза говорител на ЦАХАЛ. „Войниците, които трябваше да бъдат там, на границата на Газа, бяха (по време на нападението на Хамас) на Западния бряг, защитаваха селищата на еврейските преселници там и преследваха палестински деца, хвърлящи камъни в Дженин. Да, ние сме мобилизирани, но дори с всички резервисти, в Ивицата Газа ще има голяма и дългосрочна операция, която ще изисква повече сухопътни войски от тези, с които разполагаме в момента.“

Голямо въстание може да избухне на изток – в окупирания Западен бряг във всеки момент. При това положение израелските части на северната му граница ще имат сили и възможности само за отбранителни операции. Битките на три отворени фронта бързо ще изтощят ресурсите ни.“
Може би точно това е сценарият, който водачът на „Хизбула“ Насрала планира„, добави той.

Само заплахата от нахлуване на Хизбула от север ще задържи няколко елитни бригади на синята линия [линията на изтегляне между Израел и Ливан] и тези наши войски там няма да могат да помогнат нито в Газа, нито на Западния бряг. Ние обаче няма да разберем истинските му намерения до началото на сухопътната операция в Газа.“

Отвъд сериозната заплаха от страна на ирански прокси военни групировки, САЩ са дълбоко загрижени, че ескалацията на конфликта може да го разшири до регионален, тъй като Иран предупреди, че може да се включи директно или чрез съюзниците си Сирия, Йемен и Ирак. Миналата седмица разрушител на ВМС на САЩ прихвана най-малко 3 ракети и няколко дрона, изстреляни от шийтската групировка на Хутите в Йемен срещу Израел. Ракетите бяха прихванати над Червено море.

„Държавният секретар Антъни Блинкен и президентът Байдън се намесиха, за да попречат на израелците да нанесат превантивен удар срещу Ливан в дните след 7 октомври“, каза американският служител, потвърждавайки многобройни медийни съобщения.

„Израелският министър на отбраната Йоав Галант настоя, че не само Хамас, но и Хизбула стои зад атаката от 7 октомври и че истинската битка трябва да се проведе на север. Нетаняху се поколеба да одобри операцията. Байдън оказа военна и психологическа помощ, „политическа подкрепа и две групи самолетоносачи край бреговете на Ливан – не толкова, за да заплашват Иран или Насрала, а за да успокоят Израел„, добави той.

Според американски служител след подобна стъпка на Израел конфликтът може да обхване целия регион.

„Изглежда, че израелците няма да се вслушат в ничии съвети за сдържаност по отношение на Газа, но ако ударят по Ливан, това със сигурност ще доведе до пълномащабна регионална война, в която могат да се включат и САЩ, и съответно арабските съюзници, така че тази ужасна ситуация може да стане още по-лоша, а сега ще трябва да изчакаме и да видим дали Насрала сам ще реши да я обърне. Засега Хизбула имат стратегическата инициатива, Израел е заклещен, ангажиран с отговора на нападението в Газа и ситуацията на Западния бряг, чудейки се какво ще решат да направят Хизбула и Иран по-нататък“заключи той.

Автор: Мичъл Протеро, VICE

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. Аз съм за мир, да седнат и се разберат по мирен път, да се договорят, това е най-добре и за двете страни!

    • Значи си фенче на чифута – сюлейман паша, който е изклал всички 14500 православни на стара загора……

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *