US медии: Малко вероятно е САЩ да конфискуват руските държавни активи

С новия пакет американска помощ за Украйна, Израел и Тайван бяха гласувани и нови правомощия на американското правителство да конфискува руските държавни активи в САЩ, но според редица US-медии е малко вероятно да се стигне до конфискация.

Въпреки възможността 5-те милиарда долара руски държавни активи, които се намират в САЩ да бъдат конфискувани и предоставени на Украйна, това е малко вероятно да се случи без одобрението на G-7  и на Европейския съюз пише влиятелното американско издание The Hill.

В тази връзка се споменава и публикация на Wall Street Journal, в която се казва, че Германия не е съгласна да се изземат руските активи сега. Вместо това немците предлагат тези замразени пари да бъдат използвани на по-късен етап за натиск към Русия с цел същата да отстъпи част от украинските територии, които е завзела.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заявява, че „руските активи не трябва да бъдат докосвани, в противен случай ще последва суров отговор на тази западна кражба“. 

„Русия не заменя имущество за територия. Ние не търгуваме с родината си“, каза още Захарова.

След руското нахлуване в Украйна САЩ и техните съюзници замразиха около 300 милиарда долара руски чуждестранни активи. От тях близо 5 милиарда долара се намират в САЩ и около 280 млрд. в страни от ЕС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.