The Hill: Мир чрез териториални отстъпки е единственият вариант за Киев

Автор: Мик Мулваней, thehill.com

Почти всички политически и бизнес лидери, анализатори и военни специалисти в Европа и Близкия изток са на мнение, че украинският конфликт ще приключи с това, че Украйна ще отстъпи някои територии на Русия – най-вероятно Донбас и южното крайбрежие по Черно море до Крим. От време на време някой прогнозира, че Русия в крайна сметка ще съумее да окупира цялата територия на Украйна. Но не съм срещнал нито едно мнение, нито един анализ, който да прогнозира, че Украйна ще успее напълно и окончателно да изгони руснаците от завзетата вече от тях територия, пише Мик Мулваней от американското издание The Hill

И след като най-вероятният изход от конфликта в Украйна е някакво разделяне на страната, тогава защо мирните преговори за прекратяване на войната не започнат веднага, пита авторът.

Франция се готви да изпрати френски войски на фронта под прикритието на „съветници“. А Съединените щати наскоро публично разрешиха на Киев да използва западни оръжия срещу цели на територията на Русия.

Подобни действия само увеличават риска войната да излезе извън сегашните си граници. Но тези стъпки на Франция и Съединените щати към ескалация на конфликта не помагат на Украйна да победи Русия.

Факт е че западното военно оборудване и логистичната подкрепа на НАТО подобряват военните възможности на Киев, но му липсва жива сила, която под ударите на руските ФАБ-ове продължава прогресивно да намалява. Нищо освен пълномащабна военна намеса на Запада не може да изгони руснаците от вече превзетите от тях територии.

Според The Hill ситуацията върви към задънена улица. Днес в Украйна, изглежда, изборът е между мир, който включва териториални отстъпки в полза на Русия, пълен колапс на Украйна, или постоянно състояние на война и ескалация до пълното изтощение на Запада, понеже зад Русия стои най-голямото ресурсно обединение в света – БРИКС. От тези три варианта първият изглежда най-приемливия вариант за Вашингтон и Брюксел.

Автор: Мик Мулваней, thehill.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.