The Atlantic: НАТО ще се разпадне до 2025 г.

2

Европа и САЩ са на прага на най-значимото съзнателно разединение в международните отношения от десетилетия насам.

Основана през 1949 г. първоначално като съюз между САЩ, Канада и 10 държави от Западна Европа, след разпадането на Съветския съюз и разпускането на Варшавския договор, НАТО се разшири и вече в състава на военния алианс влиза почти цяла Европа. Считано преди години за най-успешното обединение за сигурност, днес НАТО е в разруха и пред разпад… и това ще се случи съвсем скоро – вероятно до края на 2025 г., пише бостънското издание The Atlantic.

Причината за предстоящия колапс е в променящия се пред очите ни световен ред, който става все по-многополюсен, и в това, че Западът загуби икономическото си превъзходство пред страните от Глобалния Юг. От там следва и третата причина, която се изразява в дълбоката разлика във визиите за бъдещето между популисткото крило на Републиканската партия – водено от Доналд Тръмп, което сега явно съставлява мнозинството от партията – и екзистенциалните опасения за сигурността на голяма част от страните в Европа. 

Непосредственият катализатор на предстоящия срив на НАТО ще бъде войната в Украйна. Когато доминиращата фракция в една от двете основни американски политически партии (Републиканската) не вижда смисъл в това САЩ да помогнат на една демократично настроена страна да се бори с руските нашественици, това значи, че центърът на политическия спектър се е изместил по начин, който ще направи САЩ по-малко надежден съюзник на Европа. И Европа трябва да се подготви за това.

През последните няколко седмици се видя, че проруските и антинатовски възгледи на Тръмп не са само краткотрайно явление в републиканската политика. Намерението САЩ да се оттегли подкрепата си за Украйна вече е консенсус в популисткото ядро на партията. По време на президентския дебат на републиканците миналата седмица, Рон ДеСантис и Вивек Рамасвами – двамата кандидати, които се опитват да привлекат симпатизанти от електората, който по традиция гласува за Тръмп – се обявиха против повече помощ за Украйна. ДеСантис направи това меко, като се зарече да постави всякаква по-нататъшна американска помощ под условието за по-голяма европейска помощ към Киев и заяви, че по-скоро би изпратил войски на границата между САЩ и Мексико.

Но Рамасвами беше по-остър. Той определи настоящата ситуация като „катастрофална“ и призова за пълно и незабавно прекратяване на подкрепата на САЩ за Украйна. После Рамасвами отиде още по-далеч, като на практика заяви, че Украйна трябва да бъде разделена, като съответно на Владимир Путин се даде по-голямата част от страната. Тръмп не взе участие в този дебат, но пред Тъкър Карлсън, на когото гостува по същото време, той омаловажи интереса на Америка от украинска победа и заяви, че стане ли президент, ще постигне мир чрез териториални отстъпки на Украйна в полза на Русия. Той, ДеСантис и Рамасвами играят за едни и същи избиратели – които, според социологическите проучвания, съставляват около четири пети от републиканския електорат и около 60 % от всички избиратели в САЩ.

Изборната победа на Доналд Тръмп на президентските избори е сигурна- показват го всички социологически проучвания. И когато това се случи в края на 24 г., най-късно до една година след това НАТО ще се разпадне.

Източник: The Atlantic

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

2 КОМЕНТАРИ

  1. НОРМАЛНИЯТ СВЯТ ЩЕ ПИРУВА СЪС РАЗПАДА НА НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО СЛЕД 2РА С.В.

  2. Неизменност ще рече, най ценното се пренася от поколение в поколение. Предупреждението на Путин за НАТО“91 не било разбрано, но със Сармат е вече чуто. Пререквизит бе НАТО за ЕС, по Паси, но Австрия спокойно и без НАТО никой не е застрашавал. От Турция ни пазело, но Путин ни пази, а Ердоган му козирува. И НАТО съвсем полезността изгуби

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *