S&P Global посочи страната, която скоро ще е новият двигател на световната икономика

0

Бързият растеж в Индия ще се превърне в движеща сила на световната икономика през следващите години. Това се посочва в доклада на рейтинговата финансова компания S&P Global, като коментарите на експертите са цитирани от CNBC.

Важна роля в глобалния растеж ще играят и някои азиатски държави – не само в краткосрочен, но и в дългосрочен план. „Азиатско-тихоокеанският регион ще бъде най-бързо растящият регион на световната икономика“, прогнозира главният икономист на S&P Global за региона Раджив Бисвас по време на годишната енергийна конференция APPEC. Той добави, че през следващото десетилетие фокусът ще бъде върху Индия, Индонезия, Филипините и Виетнам, които бележат и ще бележат много висок растеж, а също и върху китайската икономика, която ще запази стабилния си умерен ръст.

Икономиката на Индия нарасна със 7,8% през второто тримесечие, което е най-бързият темп на растеж от една година насам. „Инерцията в икономиката в момента изглежда наистина доста силна“, каза Бисвас. Той потвърди прогнозата на S&P Global, че до 2030 г. Индия ще изпревари Япония и ще стане третата по големина икономика в света след китайската, която ще е първа и американската, като БВП на страната ще нарасне от 3,5 трлн. долара през 2022 г. до 8,3 трлн. долара за същия период.

Най-голямата икономика в Югоизточна Азия, тази на Индонезия, отбеляза ръст от 5,17 % на годишна база през второто тримесечие. Филипините отбелязаха ръст от 4,3%, а БВП на Виетнам нарасна с 4,14%. Икономистът прогнозира, че през следващите десет години на Азиатско-тихоокеанския регион ще се падне повече от половината (57%) от общия ръст на световния БВП.

Същевременно на Китай, който ще продължи да играе ключова роля, в момента се пада около една трета от общия ръст за същия период, каза Бисвас.

По-рано индийският министър-председател Нарендра Моди заяви в обръщение към нацията по повод 76-ата годишнина от обявяването на независимостта, че през следващите пет години страната ще се превърне в третата по големина икономика в света, а борбата с бедността и ръстът в благосъстоянието на гражданите ще продължат. Премиерът заяви, че в историята на страната има „1000 години робство“ до 1947 г., когато  най-накрая е освободена от британското колониално управление, и сега предстоят „1000 години величие“, които ще бъдат осигурени от икономическа и социална трансформация чрез „демография, демокрация и справедливост“.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *