NYT: Украинските войски отстъпват

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), поради недостиг на личен състав и въоръжение, отстъпват под напора на руската армия, като на места се опитват да задържат позициите си, окопавайки се. Това съобщи „Ню Йорк таймс“, предаде ТАСС.

Както посочва изданието, украинските войски „предадоха инициативата на Русия“ и „сега те на места отстъпват с по 500 – 1000 м. на ден, а на други се окопават“, опитвайки се отчаяно да запазят позициите си. Както посочва вестникът, в някои сектори на фронта Русия използва между пет и седем пъти повече снаряди от украинските въоръжени сили. Украинските войски се опитват да компенсират невъзможността да нанасят съответстващо количество артилерийски удари с атаки с дронове, но тази тактика не е толкова ефективна.

„В момента нямаме достатъчно техника или хора, за да преминем в настъпление. Така че новата ни цел е да задържим позициите си“, цитира изданието думите на един от украинските офицери. Украинските войски, отбелязва „Ню Йорк таймс“, изпитват проблеми не само с недостига на боеприпаси, но и по отношение на ремонта на оборудването. Русия има и пълно господство в небето, което й позволява да нанася ефективни въздушни удари по изгражданата в момента защитна украинска линия в дълбочина, а също и по складовете с военна техника и ремонтните цехове.

Украинската армия прави неуспешни опити за настъпление от 4 юни миналата година. Руската страна многократно е подчертавала, че въпреки големите украински загуби в жива сила и военна техника, офанзивата не е донесла значителни резултати на Киев. Опитвайки се да оправдаят липсата на реални успехи в зоната на бойните действия, украинските власти многократно обвиняваха НАТО в недостатъчни доставки, на което представители на алианса заявиха, че са изпратили на Киев всичко, от което той е имал нужда за успешна контраофанзива посочва ТАСС.

На 1 декември миналата година украинският президент Владимир Зеленски призна, че контранастъплението на украинските въоръжени сили не е постигнало резултати. А на 19 декември руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че украинските въоръжени сили са загубили 159 хил. души – убити и ранени, по време на т. нар. контранастъпление за периода от 4 юни до 19 декември. Общо от началото на специалната военна операция Киев е загубил над 383 хил. души убити, като броят на тежко ранените и инвалидизирани е двойно по-голям. На 16 януари руският президент Владимир Путин обяви пълния и абсолютен провал на контранастъплението на украинските въоръжени сили, добавя ТАСС.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

2 коментара

  1. Не отстъпват всъщност, украинските войски настъпват … мотиката

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.