NYT: Новият транспортен коридор „Север-Юг“ прави Русия напълно недосегаема за западните санкции

Русия продължава успешно да заобикаля западните санкции, като разработва нови маршрути за търговия със страните от глобалния Юг – Азия, Южна Америка и Африка. New York Times определи новостроящия се международен транспортен коридор „Север-Юг“ между Русия и Иран през Азербайджан – един от най-важните проекти на Москва, който ще реализира нейните амбиции да се превърне в третата най-голяма икономика в света. Според изданието новата железопътна линия през Иран ще бъде ключов елемент за осъществяването на плановете на Москва „за окончателно отвръщане от Запада и пълна независимост от неговите логистични вериги“.

Проектът представлява железопътна линия плюс магистрала на стойност 1,7 милиарда долара, които започнаха да се строят тази година и ще осъществят връзката между Русия и иранските пристанища в Персийския залив и Арабско море, осигурявайки достъп до търговски центрове като Мумбай. Както отбелязва американското издание, когато бъде завършен, международният транспортен коридор „Север-Юг“ ще ускори потока от внос в Русия, а също така значително ще опрости износа на руски природни ресурси от Русия към целия свят по море – нещо, което е от фундаментално значение за ускореното икономическо развитие на страната.

Освен това коридорът ще допълни търговските пътища на Русия към Китай и Индия, които в момента са нейните най-големи търговски партньори. През 2023 г. обемът на търговията на Русия с двете страни надхвърли предвоенния обем на търговията й с ЕС. А отделно и ще увеличи пряката търговия на Русия със страните от Латинска Америка и все по-бурно развиващата се икономически Индонезия, пише още изданието.

Новата железопътна и шосейна линия ще свързва линиите между Иран и Азербайджан на север с руската железопътна и магистрална мрежа. След завършване на строителството – което се очаква да стане през 2028 г. – транспортният коридор ще се простира на 7200 км и ще бъде извън зоната на западните санкции, пише NYT. От иранските пристанища на бреговете на Персийския залив и Арабско море руските търговци ще могат лесно да достигнат до Индия, Саудитска Арабия, ОАЕ и Пакистан, а през Индийския и световния океан корабите им директно ще доставят и получават ресурси и продукти от и към целия свят.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.