Military Watch Magazine: Руските Су-34 вече масово удрят украинските сили с термобарични планиращи бомби

Кадри, разпространени от руското министерство на отбраната, показват ударни изтребители Су-34, които изстрелват 500-килограмови планиращи бомби ODAB-500 с термобарични бойни глави срещу укрепени украински позиции в спорната област Донецк, пише Military Watch Magazine.

ВИЖ ВЪЗДЕЙСТВИЕТО НА РУСКИТЕ ПЛАНИРАЩИ ТЕРМОБАРИЧНИ БОМБИ ODAB-500 ТУК

Такива бойни глави са добре оптимизирани за пълното унищожаване на добре укрепени вражески позиции и функционират чрез разпръскване на газообразни химически облаци във въздуха, които след това се детонират от вакуумен експлозив, за да се образува ударна вълна с високо налягане. Ефектът е, че въздухът се изсмуква от затворени зони с огромна сила, разрушавайки сгради, пещери, окопи и други укрепления и разкъсвайки белите дробове на всички присъстващи в огромен периметър. Термобаричните снаряди са използвани широко на фронтовата линия от ракетни артилерийски системи TOS-1, като тяхното разполагане от управляеми планиращи бомби представлява част от по-широка тенденция на такива бомби, използвани за допълване на вече значителното артилерийско превъзходство на руските сили и по този начин осигуряват по-голяма предимство в огневата мощ.

РУСКИ САМОЛЕТ Су-34 ИЗСТРЕЛВА ТЕРМОБАРИЧНА РАКЕТА – ВИЖ ВИДЕОТО ТУК

Руските бомби ODAB-500 са оборудвани с универсални модули за планиране и коригиране с управление на крилото и руля, което им позволява да коригират курса си по време на полет за по-голяма точност. Въпреки голямото тегло на бомбите, Су-34 има най-високата издръжливост от всеки клас изтребители в света днес и може да носи до четири такива на самолет без натоварване на корпуса. Су-34 е произведен в много по-голям брой от всеки друг клас изтребители след Студената война в Русия, като през 2023 г. се съобщава, че производството му ще се разшири допълнително. Все по-широко разпространеното използване на планиращи бомби беше подчертано с нарастваща загриженост от западни и украински източници, като множество украински военни през януари 2024 г. информираха  New York Times, че последните руски удари с тези бомби са се оказали „допълнителна опустошителна сила“ и с 500 кг. си експлозиви буквално заличават украинските подземни бетонни бункери. Един военнослужещ сравни въздействието на ударите на руската планираща бомба с „портите на ада“, подчертавайки, че руските ВВС „ще ги изпратят два по двама, осем за час.

Звучи като самолет, който се спуска върху вас“. Съобщава се, че използването на термобарични бойни глави е направило излетите на Су-34 значително по-смъртоносни, когато са насочени към укрепени позиции, като този вид боеприпаси са оприличавани в Русия на огнехвъргачки заради тяхната специална функция за разчистване на окопи и бункери, пише още изданието.

Су-34 пуска планиращи термобарични бомби по цели на ВСУ в Донбас

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.