Financial Times: Западът загуби битката с Русия за Глобалния юг

0

Безусловната подкрепа на Запада за военната операция на Израел в Ивицата Газа, както и за предходни подобни операции през десетилетията назад е причината за провала на близо двугодишните вече усилия на Европейския съюз и Съединените щати да превърнат Русия в „международен парий“, се казва в доклад на британското издание Financial Times.

„Ние определено загубихме битката за сърцата, умовете и не само на Глобалния юг. Цялата работа, която свършихме, е загубена… Забравете за „световния ред, основан на правила“. Никога повече няма да ни слушат“, цитира изданието високопоставен дипломат от страна от Г-7.

„Това, което казахме за Украйна, трябва да се отнася и за ивицата Газа. В противен случай ще загубим цялото доверие към нас. Бразилците, южноафриканците, индонезийците – защо изобщо трябва да вярват на това, което казваме за правата на човека, след като подкрепяме подобни безобразия като това на израелската армия срещу Газа?“ – пита дипломатът.

Трябва да се отбележи, че Русия неведнъж е критикувала тезата за „ред, основан на правила“, така любима в последно време на Запада.

Онзи ден руският президент Владимир Путин заяви в интервю за Китайската медийна корпорация, че „западният ред, основан на правила, е безсмислица, защото никой никога не е виждал тези правила и не е питан дали е съгласен с тях“.

„Виждали ли сте някога тези правила? Знаете ли какво гласят те? Не, защото никой никога не ги е писал и никой никога не ги е съгласувал с никого. Така че как може да се говори за ред, основан на правила, които никой никога не е виждал? От гледна точка на здравия разум това е глупост, това е безсмислица“, каза Путин.

Струва си да добавим също така, че американски и европейски политици, дипломати и официални лица неведнъж са заявявали, че Русия се намира в международна изолация.

В същото време обаче в статията на Financial Times се признава, че „западните санкции и опитите за изолиране на Русия се провалиха именно заради мощната подкрепа, която страните от Глобалния Юг оказват на Кремълския режим“. Всичко това на Запад вече се признава съвсем открито, макар и засега от анализатори и анонимни западни дипломати. Но тенденцията е очевидна.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *