CBS: Гигантска измама с оръжейните доставки на САЩ – от самолети, ракети и подводници до болтчета и гайки

0

Защо след като САЩ доставят боеприпаси за милиарди долари на Украйна, Пентагонът се оплаква от намаляващи доставки, а разходите за замяната им рязко нарастват? Шестмесечно разследване на американската програма „60 минути“ на тв. CBS разкрива къде потъват парите и как печелят оръжейните гиганти.

Може би никой не разбира проблема по-добре от Шей Асад, сега пенсионер след четири десетилетия работа за Пентагона по оръжейните сделки. През 90-те години той е изпълнителен вицепрезидент и главен преговарящ в отбранителния гигант Raytheon. След това отива от другата страна и почва работа в министерството на отбраната на САЩ. При президентите Джордж У. Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп, Асад се издига до поста на най-високопоставения преговарящ по договори в Министерството на отбраната.

Шей Асад, бивш директор на „Военни доставки“ в МО на САЩ

„Пентагонът надплаща крупни суми за почти всичко – за радари и ракети … хеликоптери … самолети … подводници … до гайките и болтовете“, твърди Шей Асад. Бившият служител на Пентагона дава шокиращ пример как се завишават цените.

„Това е превключвател за налягане на маслото, който купувахме от НАСА. Tяхната цена за 1 брой маслен превключвател с всички кабели беше $328. За същия модел ние платихме над $10 000 за бройка… Измама, какво друго може да значи това?“, каза Шей Асад.

Според бившите подчинени на Асад той е „най-мразеният човек в Пентагона“ заради упорития си контрол върху техните ценови практики. „Без значение кои са те, без значение коя компания е, те трябва да бъдат държани отговорни. И точно сега системата за отчетност, в която е работил Асад е нарушена в министерството на отбраната“, твърди той.

Шей Асад посочва и оръжейната система Patriot, стълб на противовъздушната отбрана за САЩ, всички страни от НАТО, както и Украйна и Тайван. През 2015 г. той нарежда преразглеждане на доставките и преговарящите от страна на министерството откриват, че Lockheed Martin и неговият подизпълнител Boeing са ощетили Пентагона и съюзниците на САЩ със стотици милиони долари вповече, продавайки им ракетите PAC-3 на Patriot на крайно завишени цени.

Ако средната пчалба за оръжейната компания, договорена в договор с твърда фиксирана цена, обикновено е между 12% и 15%, анализаторите от Пентагона са установили, че общите печалби се доближават до 40%.

Според Шей Асад завишената цена на ракетите на Patriot е била толкова голяма, че „щяхме да получим безплатно ракети за цяла година“.

Преговарящите от армията също хващат и другия оръжеен гигант Raytheon в „неприемливи печалби“. Оръжейната компания драматично преувеличава разходите и часовете, необходими за изграждането на радара и наземното оборудване за Patriot. Шей Асад информира за измамата, в отговор на което е… пенсиониран.

Това не са единични случаи. Всички оръжейни компании в САЩ работят по тази престъпна схема, коментира той.

Автор: Бил Уитъкър, cbsnews.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук

Въведете кода за проверка: *