Bloomberg: Руснаците масово се завръщат в родината си. Това дава тласък на икономиката на страната

Масовото завръщането на руските граждани, които напуснаха страната в средата на 22 г., опасявайки се че ще бъдат мобилизирани на фронта, ускорява растежа на руската икономика. Това пише в свой анализ агенция Bloomberg.

Около един милион руснаци избягаха в чужбина през първата година от войната в Украйна, опасявайки се, че ще ги изпратят на фронта да воюват. В голямата си част това бяха висококвалифицирани специалисти от най-различни сфери на руската икономика. Но след като стана ясно, че руската армия разполага с огромен резерв от доброволци и Кремъл няма никакво намерение да мобилизира цивилни граждани, по-голямата част от тези хора се завърнаха у дома, осигурявайки пропагандна победа на президента Владимир Путин и тласък на неговата военна икономика, пише агенцията.

Според информацията за миграцията, от началото на 2023 година досега в Русия са се завърнали две трети или около 700 хиляди от тези хора и това до голяма степен е способствало за ръста на БВП на страната от 3,6% през 2023 г. Завръщащите се често биват назначавани на позиции, на които получават заплати над пазарните и работят в отрасли с висока добавена стойност. Освен това обратният приток на специалисти стимулира сектора на услугите в рамките на Русия и е намалил изтичането на капитали, пише Bloomberg.

По данни на Finion, фирма, която предоставя миграционни услуги, между 68 и 72 % от напусналите страната през 2022 г. са се завърнали в Русия. Както отбелязва Блумбърг, голяма част от руснаците, които напуснаха страната си, докато са били в чужди държави, са се оплаквали от ниското възнаграждение. Често руските емигранти в ЕС са се оплаквали и от прояви на ксенофобия.

Източници: ТАСС, bloomberg.com

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.