Руснаци криели най-голямото находище на диаманти

Диаманти
Русия има диаманти за следващите 3000 г.

В края на 70-те години  в Русия е открит огромен кратер, пълен с трилиони карати диманти, които са се пазили в тайна до днес. Според информацията, находището може да захрани световният пазар за 3000 години напред.

Причината всичко да се пази в тайна е, че е трябвало да се оползотворят други руски залежи на диаманти. До скоро най-голямото диамантено поле в Русия беше Якутия, където има около 1 милиард карата. Тайното находище е било открито още по съветско време под метеоритен кратер в Сибир, известен като „Астроблемът Попигай“. Руснаците са решили да разсекретят проекта и са дали специална пресконференция за журналистите. Според изследванията, диамантите там били  два пъти по-твърди от обичайните, което ги прави идеални за масовия пазар. Властите са разрешили на учените да започнат своята работа, а количеството е нечувано голямо.

Директора на Новосибирският институт по геология и минералогия – Николай Покиленко, пояснава че залежите в кратера са 10 пъти по-големи от целият досегашен световен пазар и може да обърнат всичко наопаки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.