Лекари: А 101-я пациент в моргата ли да пращаме?

Това попита зам.-шефът на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов по повод решението на Здравната каса да сложи лимити във всички болници и от януари да спусне навсякъде броя на пациентите, които могат да бъдат приети и лекувани през годината и видовете болести.

Например една многопрофилна болница може да лекува през 2013 година 500 пневмонии, 600 инфаркта, 400 инсулта и т.н. Над този лимит тя няма право да приема пациента и той трябва да си търси друга болница, където пътеката не е изчерпана и още има свободни места. За много диагнози са важни часовете и минутите, а тук става въпрос за дни, в които болният ще се размотава по лечебните заведения да търси свободно място. Ако през това време той се усложни и не дай, Боже, умре, тогава чия ще е вината? Пак ли лекарите ще са изкупителна жертва, попита д-р Йорданов. И без това авторитетът ни се е сринал от раздухани излишно случаи, от СРС-та и вечно недевели пациенти. Какво ще стане, ако започнем и да връщаме болните? Шефът на БЛС разясни популярната максима за 101-я пациент. Съгласен съм, че леглата могат да се планират, случаите могат да се планират на база данни от минали години. Всичко може да се извлече от статистиката.

Но да си представим две неща – първо епидемия в дадено населено място. Тя за месец ще изчерпи бройките за цялата година. И второ принципа на 101-я пациент. Медицината не е математика и не може да се изчисли с точност до единица колко хора ще се разболеят и то догодина. Да речем всяка година се разболяват от менингит 100 души. Цифрата не е мръднала от много време. И изведнъж в лимитираната година пристига 101-я пациент. Какво правим? Връщаме го вкъщи? Пращаме го в касата? Или си изпълняваме лекарския дълг и го хоспитализираме, а касата ни глобява и оставаме без консумативи и заплати. Д-р Йорданов каза още, че БЛС ще внесе остро писмо в РЗОК по повод идеята за лимитите и ще се бори с всички сили за опазване на лекарската съвест чиста, а лечението на пациентите адекватно.

ВИЖ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/ARIDxTg6nxs

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.