Американска компания подкупвала наши лекари да пробутват нейните илачи

Фармацевтичният гигант Pfizer Inc ще плати 60,2 милиона долара глоба заради раздадени подкупи на лекари и държавни служители в България, Хърватия,, Казахстан, Русия Китай и други държави. Подкупите са давани, за да се спечелят големи поръчки за доставки на лекарства.

В България подкупите са раздавани от 1997 до 2006, а после е започнало разследване. Компанията сама сътрудничела на властите и си признала за даваните пари.Поделението  Pfizer H.C.P.  си е признало, че между 1997 и 2006 г. е дало над 2 милиона долара на правителствени служители у нас и още три страни, а получената печалба била 7 милиона от продадените лекарства.

Разследващите са установили, че в Китай лекарите получавали фирмени мобилни телефони и скъпи сервизи за чай, а нашите медици, които изписвали лекарствата им, са взимали пари на ръка и отделно са били награждавани с екскурзии в чужбина. За съжаление това не е единствената компания, раздавала подкупи, за да продава лекарства. Осем от десетте фармацевтични гиганта в света вече се разследват. Няма как да не направи впечатление, че в цяла България в елитни хотели през седмица се прави обучение и семинари на хора в бели престилки. Всичко по пребиваването им е безплатно, а на сбогуване всеки получава фирмен подарък и безплатно количество медикаменти, които да рекламира. Някои от лекарите продават мострите на пациентите си, други ги подаряват, за да ги зарибят. Семинарите и работните срещи продължават и до днес, само имената на компаниите са различни.

ВИЖ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/A1dcs2365I8

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.