Граждани искат да озаптят властта чрез „Стожер”

В издигната вчера шатра в  градинката срещу  паметника на Съветската армия, новата Гражданска инициатива „Стожер“ започна да събира подписи за гражданско участие в управлението на страната, граждански контрол, право на законодателна инициатива право на вето и на информираност.

Организаторите се канят да изпратят подписката в ЕК, както и информация за постоянното нарушаване на гражданските права в страната.  От „Стожер” искат да имат право на вето и инициативи, без да им посредничат партии, както е практиката досега. Те се обявяват против събирането на лични данни по какъвто и да било повод.

 Гражданската инициатива е против добива на шистов газ и против властта на монополите в страната. Те искат да участват в решенията, които касаят  БДЖ, концесиите, образованието и твърдят, че 99 процента от  българите не си знаят правата, защото съзнателно не са информирани. Да се махне изобщо от парламента стопирания сега Закон за детето, който дава на държавата повече права, отколкото на родителите. Идеята да има педагогически съветник, който при спор да взима страната на детето и да го учи дори как да съди родителите си беше наречена от организаторите идиотска. Както и правото на държавата да отнема деца от родителите им заради неуточнени  и трудно доказуеми техни прегрешения.

 Те цитират Конституцията,където е записано, че правото и задължението за отглеждането на децата е на самите родители. Палатката е облепена с плакати и много столичани вече са се подписали в подкрепа на новата инициатива. „Стожер” се обявява и против топлофикационния рекет, както и рекета на всички монополисти. Всички събрани подписи ще бъдат изпратени не в НС, а в ЕК, тъй като организаторите смятат, че тук няма кой да им обърне внимание на протеста и много от тях го знаят от личен опит.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

един коментар

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.