Пернишкият разлом не е бил активен около 100 години

Пернишкият разлом не е бил активен от около 100 години

Както вече всички знаем в  3 часа вечерта трус от 5, 8 по скалата на Рихтер разтресе мощно столицата  и Перник,  потвърждават  официално  данните  на Националния институт по геофизика, геодезия и география към Българската академия на науките. Трусът първоначално бе с продължителност от порядъка на 10 секунди, но бе последван от още 2 малко по –  слаби.  Епицентърът на земетресението се намира на 10 километра югозападно от Перник и на 32 километра от София.  Сеизмолозите разясняват,  че се е събудил Пернишкия линеамент – разлом,  който не е пряко свързан с разломите на Витоша.

След труса за щастие няма тежко ранени

Пернишкият линеамент не е бил активен от повече от  100 години, като последното земетресение  там е регистрирано преди век и е било значително по – слабо от днешното. Днешният трус макар и на места доста по  –  слабо е усетен на територията на цялата страна, както и в съседките ни Румъния, Турция и Гърция.  Заради труса в  Перник бе обявено бедствено положение, а  днес там ще  е и  неучебен ден,  заявиха от просветното министерство.

Заради труса и  всички новородени са преместени от детското отделение   в залата за шофьорите, съобщиха от местната болница. Над 30 – ет перничани са приети за лечение  в болницата с наранявания и охлузвания най – често от паднала мазилка или предмети. За щастие няма  данни за хора с  по – сериозни наранявания.

Пернишкият линеамент не е бил активен от 100 години!  ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.