Болни умират, касата не дава лекарства

Общопрактикуващите лекари да не изписват безплатни и частично платени лекарства на новорегистрираните болни, които нямат здравна осигуровка са наредили от РЗОК. В касата отказвали и да дадат рецептурни книжки на новозаболелите, ако фигурирали в списъка на НОИ.

Вече има два смъртни случая в Бургас, заради невъзможност болните да си купят сами лекарствата, оплакаха се лекари. 26-годишен диабетик, току що диагностициран, пък бил отпратен от служителите на РЗОК със съвет да отиде в болница или сам да си купува инсулина. Пациентът бил безработен от две години и нямал здравна осигуровка.

Ще има още смъртни случаи, мрачно прогнозираха лекари. В момента те не могат да диспансеризират хора с току що прекаран инсулт, инфаркт и други тежки заболявания, ако не са осигурени. В същото време болните трябвало да бъдат под наблюдение и да вземат много и скъпи лекарства, които се плащат според Националния рамков договор от касата.

От Националната каса обещават, че ще разгледат статуса на всеки неосигурен, но засега това не е направено. В същото време обаче тежкоболни са подложени на рекет или да си платят осигуровките, или да си купуват сами лекарствата. Някои са принудени да си платят целия престой в болницата, който се оказва значителна сума и близките прибягват до кредити.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятелите си в социалните мрежи от тук:

Facebook Google

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.